Gostilna, kamor hodita na kosilo Matjaž Han in ljubljanski podžupan
V Knafljevem prehodu je vrata odprla Ljubljančanka - gostilna, o kateri pravijo, da je pravcati »poklon tradicionalni mestni kuhinji«.
V Knafljevem prehodu je vrata odprla Ljubljančanka - gostilna, o kateri pravijo, da je pravcati »poklon tradicionalni mestni kuhinji«.
Max Stiegl je vrhunski kuharski mojster, ki je bil na prelomu tisočletja pri 21 letih najmlajši prejemnik Michelinove zvezdice v Avstriji in nasploh. A zaslovel ni z visoko kulinariko, temveč z navidez provokativnim, v resnici pa trajnostnim, skrbno premišljenim delovanjem. Njegov ples okusov je zasnovan okrog umne rabe vseh delov živali, doživetje, zaradi katerega je bil pri njem na Gradiščanskem celo Anthony Bourdain, pa so koline.
Leto 2024 bo s koledarskega vidika prestopno, s kulinaričnega pa prehodno. Na obzorju se ne sluti nobenega prelomnega »odkritja« ali trenda, ki bi korenito zasukal teorijo in prakso pripravljanja jedi. Tiskalniki hrane niso več v domeni znanstvene fantastike, vendar še daleč od tega, da bi postali del našega vsakdana.
Čarobnega decembra si ne predstavljamo brez piškotov, tistih, narejenih doma, ki najbolje dišijo. Mojstrica peke z drožmi Polona Klančnik, ki je Črnomaljce navdušila z bistrojem PolaBekeraj, predlaga za božične in novoletne praznike tokrat nekaj drugačnega in razkriva recepte za sladkarije z drožmi.
Kot 17-letnik je Uroš Fakuč sanjal o svojem hotelu. Da je sanje lahko uresničil, se je moral najprej izučiti za kuharja, postati cenjeni chef in odpreti svojo restavracijo Dam v Kromberku pri Novi Gorici.
Opisujemo, kako je Izolan Alen Pušpan iz izolske gostilne Bujol naredil bržkone najboljšo restavracijo z ribami na Obali.
Kaj bi predniki iz 15. stoletja porekli, ko bi videli dosežke svojih potomcev, bratov Krištofa in Tomaža Bolke? Verjetno nič kaj koherentnega – postavljeni v sodoben čas bi srednjeveški ljudje rjoveli od groze ali pa bi jih zadela ustna kap. Vse kaj drugega bi jim šlo po glavi kot pa zaslužene pohvale za brata, ki sta družinsko gostilno Krištof v Predosljah spremenila v eno najbolj cenjenih gostiln na Gorenjskem in v Sloveniji.
V Cogetincih na idiličnih gričkih Slovenskih goric na turistični kmetiji Domačiji Firbas že dobrega četrt stoletja skrbijo za sproščanje, pitanje in napajanje svojih gostov. Za želodec ponujajo domače juhe, zelenjavo z vrta, meso iz tünke ali slovenjegoriško gibanico, dušo pa blažijo podeželski razgledi in zvoki ter družba živali.
S terase posestva Tri lučke nad Krškim se gostu odpre pogled na Krško in dolino reke Save, še naprej pa gleda proti Dolenjski in gričem v Posavju. A razgled je le za pozdrav, prenovljeno posestvo je tudi hram dobre hrane z ambicijami postati celovita turistična destinacija.
V Sadinji vasi pri Dvoru sta zakonca Boris in Miriam iz stare podeželske gostilne naredila utrdbo ekološke prehrane in vina.
Brunch for bunch je dogodek, ki ga celo gostje težko opišejo - Črt Butul in Anuša Kovačič za mizo spravita skupino gostov, prijateljev ali popolnih tujcev, jih nahranita, napojita in jim dasta misliti.
Adi Špacapan so nekateri pravili kar »kraljica kraške kuhinje« in Špacapanova hiša v Komnu je desetletja slovela kot ena najboljših gostiln na Krasu. Pred petimi leti, ko sta se gospodarja Miro in Ada odpravljala v pokoj, se je domov »vrnil« sin Ago Špacapan in prevzel vodenje družinske gostilne. Nadgradil je delo staršev, prinesel je nekaj novih idej in zagnal projekte, ki so Špacapanovo hišo dvignili na še višjo raven.
Dva sta normalna, eden je pa podhranjen, je šef Hiše Denk izjavil ob pogledu na Reporterjevo odpravo. Res je bil v njej en bolj suhljat član, ki pa v Zgornjo Kungoto žal ni prišel na pravi dan, ko bi ga chef Gregor Vračko lahko napital.
V gostilni pod Šmarno goro goste "napadajo" z vrhunsko hrano, eklektičnim izborom glasbe in velikim značajem šefa Slavka Žagarja.
Ksenija Mahorčič si pred dvajsetimi leti še ni predstavljala, da bo nekoč delala v gostinstvu. Študirala je javno upravo in razmišljala o evropski službi, a jo je doma obdržala navezanost na tedaj še fanta, danes pa moža, Martina, in domači Kras. Namesto v pisarni v Bruslju danes dela v kuhinji gostilne Mahorčič v Rodiku, kjer ustvarja s kraško tradicijo navdihnjene jedi.
Ne bo se vsak vegetarijanec ob obisku Okrepčevalnice Čompa pustil premamiti mesnim mojstrovinam Roberta Prinčiča, a katerega le zanese, se pohvali kuhar, ki velja za enega največjih mojstrov za meso v prestolnici.
Ena najboljših gostiln na Krasu je pred petimi leti dobila novega šefa - Ago Špacapan je nadgradil delo staršev Ade in Mira Špacapana.
Iz gmajne in kar mi zraste, povzame Matjaž Erzar opis hrane, ki jo ponuja v svoji gostilni pr' Matičku v Kranju. Erzar je eden največjih slovenskih mojstrov za pripravo divjačine, dolgoletni lovec in neposreden sogovornik, ki obed pri Matičku popestri z zabavnimi anekdotami in mnenji.
Lojze Čop je pred leti pri triindvajsetih postal najmlajši slovenski kuharski mojster. Ljubezen do tega poklica je dozorevala doma v družini, kajti izvrstni kuharici sta tudi njegova babica Marija - Mici Čop in njegova mami Marija - Ija Čop. Čeravno se je Lojze v otroških letih sprva bolj zanimal za avtomehaniko, se je vendarle odločil za poklic kuharja.
Polfinalist svetovnega izbora San Pellegrino Young Chef je po mnenju mnogih najboljši mladi chef v Sloveniji. Od lanske pomladi hrani goste restavracije Evergreen v golfskem klubu Smlednik. Mojmir Šiftar, Ljubljančan s prekmurskimi koreninami, zdaj sredi gorenjskih hribčkov neguje tradicijo kuhinje panonskih ravnic.