Reporter
E-novice
Digitalna naročnina
Reporter
Naroči
Najnovejše
 

Pod Kučanovim patronatom: je Janković res Golobova tempirana bomba?

Ključna beseda: gurman


Mojster, ki povezuje Gradiščansko in Istro

Max Stiegl je vrhunski kuharski mojster, ki je bil na prelomu tisočletja pri 21 letih najmlajši prejemnik Michelinove zvezdice v Avstriji in nasploh. A zaslovel ni z visoko kulinariko, temveč z navidez provokativnim, v resnici pa trajnostnim, skrbno premišljenim delovanjem. Njegov ples okusov je zasnovan okrog umne rabe vseh delov živali, doživetje, zaradi katerega je bil pri njem na Gradiščanskem celo Anthony Bourdain, pa so koline.

 
max stiegl.jpg
zugelj cajnar klancnik pl.jpg

Dve pridni plavolaski pečeta za božič

Čarobnega decembra si ne predstavljamo brez piškotov, tistih, narejenih doma, ki najbolje dišijo. Mojstrica peke z drožmi Polona Klančnik, ki je Črnomaljce navdušila z bistrojem PolaBekeraj, predlaga za božične in novoletne praznike tokrat nekaj drugačnega in razkriva recepte za sladkarije z drožmi.

 
kristof tomaz bolka-pl2.JPG

Gostilna Krištof: Gorenjska tradicija in moderne ideje

Kaj bi predniki iz 15. stoletja porekli, ko bi videli dosežke svojih potomcev, bratov Krištofa in Tomaža Bolke? Verjetno nič kaj koherentnega – postavljeni v sodoben čas bi srednjeveški ljudje rjoveli od groze ali pa bi jih zadela ustna kap. Vse kaj drugega bi jim šlo po glavi kot pa zaslužene pohvale za brata, ki sta družinsko gostilno Krištof v Predosljah spremenila v eno najbolj cenjenih gostiln na Gorenjskem in v Sloveniji.

 
bostjan firbas pl.JPG

Domačija Firbas: okusi in zvoki Slovenskih goric

V Cogetincih na idiličnih gričkih Slovenskih goric na turistični kmetiji Domačiji Firbas že dobrega četrt stoletja skrbijo za sproščanje, pitanje in napajanje svojih gostov. Za želodec ponujajo domače juhe, zelenjavo z vrta, meso iz tünke ali slovenjegoriško gibanico, dušo pa blažijo podeželski razgledi in zvoki ter družba živali.

 
dejan mastnak pl.jpg

Toskana nad Savo: posestvo Tri Lučke nad Krškim

S terase posestva Tri lučke nad Krškim se gostu odpre pogled na Krško in dolino reke Save, še naprej pa gleda proti Dolenjski in gričem v Posavju. A razgled je le za pozdrav, prenovljeno posestvo je tudi hram dobre hrane z ambicijami postati celovita turistična destinacija.

 
crt butul anusa kovacic pl.jpg

Na obisku pri Pahorjevemu sosedu

Brunch for bunch je dogodek, ki ga celo gostje težko opišejo - Črt Butul in Anuša Kovačič za mizo spravita skupino gostov, prijateljev ali popolnih tujcev, jih nahranita, napojita in jim dasta misliti.

 
UV-ago spacapan-pl.jpg

Gurman: Špacapanova hiša v Komnu in zgodba o Krasu

Adi Špacapan so nekateri pravili kar »kraljica kraške kuhinje« in Špacapanova hiša v Komnu je desetletja slovela kot ena najboljših gostiln na Krasu. Pred petimi leti, ko sta se gospodarja Miro in Ada odpravljala v pokoj, se je domov »vrnil« sin Ago Špacapan in prevzel vodenje družinske gostilne. Nadgradil je delo staršev, prinesel je nekaj novih idej in zagnal projekte, ki so Špacapanovo hišo dvignili na še višjo raven.

 
ksenija martin mahorcic pl.jpg

Namesto v pisarni v Bruslju danes dela v kuhinji gostilne Mahorčič v Rodiku

Ksenija Mahorčič si pred dvajsetimi leti še ni predstavljala, da bo nekoč delala v gostinstvu. Študirala je javno upravo in razmišljala o evropski službi, a jo je doma obdržala navezanost na tedaj še fanta, danes pa moža, Martina, in domači Kras. Namesto v pisarni v Bruslju danes dela v kuhinji gostilne Mahorčič v Rodiku, kjer ustvarja s kraško tradicijo navdihnjene jedi.

 
LojzeCop.jpg

Lojze Čop, najmlajši slovenski kuharski mojster

Lojze Čop je pred leti pri triindvajsetih postal najmlajši slovenski kuharski mojster. Ljubezen do tega poklica je dozorevala doma v družini, kajti izvrstni kuharici sta tudi njegova babica Marija - Mici Čop in njegova mami Marija - Ija Čop. Čeravno se je Lojze v otroških letih sprva bolj zanimal za avtomehaniko, se je vendarle odločil za poklic kuharja.

 
Reporter Plus

Naročite Reporter Premium


Začnite preizkusno naročnino za samo 1,99 € mesečno!

Naroči Reporter
Reporter

Ostanite obveščeni


Prejmite najboljše vsebine iz Reporterja neposredno v svoj poštni predal.

REPORTER MEDIA, d.o.o. © 2008-2025

 

Vse pravice pridržane.