Božični kruh za bogove: skrivnost dobrega in kakovostnega panetona
Slovenski kupci se v trgovinah že nekaj desetletij prebijajo mimo skladovnic industrijsko proizvedenih in vpadljivo zapakiranih kruhkov.
Na to praznično dobroto so nori Italijani, a pri nas vse do pred nekaj leti ni bilo posebnega navdušenja nad panetonom. Nato se je skoraj čez noč vse spremenilo: prodajajo ga butične pekarne in najslavnejši slovenski chefi, pečejo ga ljubiteljski peki, ki se z njimi hvalijo na družbenih omrežjih. Je ogrožena celo dominacija tradicionalne slovenske potice?
»Tončkov kruh« je po legendi (eni od mnogih) pogruntavščina peka Antonia ali po naše Tončka, ki je po nesreči z zažgano sladico iz sestavin, ki jih je imel pri roki, zimproviziral prvi paneton in z njim navdušil svojega delodajalca, milanskega vojvodo.
Začnite preizkusno naročnino za samo 1,99 € mesečno!
Z naročnino na Reporter Premium dobite:
- Aktualni spletni članki
- Podkast (predčasno - 6 ur prej)
- Digitalna številka vnaprej
- Arhiv preteklih številk
- Tedenski pregled z urednikom