Reporter
E-novice
Digitalna naročnina
Reporter
Naroči

Božični kruh za bogove: skrivnost dobrega in kakovostnega panetona


Slovenski kupci se v trgovinah že nekaj desetletij prebijajo mimo skladovnic industrijsko proizvedenih in vpadljivo zapakiranih kruhkov.

UV-maxx panetone-pl.JPG
Primož Lavre
Šef ljubljanske restavracije Raw Pasta Massimo »Maxx« Panizzari Slovencem ponuja paneton s Sicilije.

 

Velikost pisave

Manjša
Večja
 

Na to praznično dobroto so nori Italijani, a pri nas vse do pred nekaj leti ni bilo posebnega navdušenja nad panetonom. Nato se je skoraj čez noč vse spremenilo: prodajajo ga butične pekarne in najslavnejši slovenski chefi, pečejo ga ljubiteljski peki, ki se z njimi hvalijo na družbenih omrežjih. Je ogrožena celo dominacija tradicionalne slovenske potice?

»Tončkov kruh« je po legendi (eni od mnogih) pogruntavščina peka Antonia ali po naše Tončka, ki je po nesreči z zažgano sladico iz sestavin, ki jih je imel pri roki, zimproviziral prvi paneton in z njim navdušil svojega delodajalca, milanskega vojvodo.

Reporter Plus

Ta vsebina je na voljo samo naročnikom.


Naročite Reporter

Že imate račun?

Prijavite se

Začnite preizkusno naročnino za samo 1,99 € mesečno!


Registracija

Z naročnino na Reporter Premium dobite:

  • Aktualni spletni članki
  • Podkast (predčasno - 6 ur prej)
  • Digitalna številka vnaprej
  • Arhiv preteklih številk
  • Tedenski pregled z urednikom
Reporter

Ostanite obveščeni


Prejmite najboljše vsebine iz Reporterja neposredno v svoj poštni predal.

REPORTER MEDIA, d.o.o. © 2008-2025

 

Vse pravice pridržane.