Revija Reporter
Magazin

Uroš Fakuč: chef, ki je postal tudi hotelir

Marko Medvešek

21. okt. 2019 13:55 Osveženo: 19:14 / 28. 12. 2023

Deli na:

Uroš Fakuč

Primož Lavre

Kot 17-letnik je Uroš Fakuč sanjal o svojem hotelu. Da je sanje lahko uresničil, se je moral najprej izučiti za kuharja, postati cenjeni chef in odpreti svojo restavracijo Dam v Kromberku pri Novi Gorici.

Septembra je Fakuč nad svojo restavracijo v Kromberku slovesno odprl butični hotel z devetimi sobami. Sobe hotela Dam niso namenjene zgolj prenočevanju, temveč so tudi prostori za razvajanje in sprostitev, kjer lahko gostje ostanejo po več dni in izkusijo regijo, poudarja novopečeni hotelir.

Moderna mediteranska kuhinja opisuje Fakuč ponudbo Dama, kje je 90 odstotkov jedi zasnovanih na morskih ribah in sestavinah.

Pri ponudbi stavi na lokalne sestavine, kajti lokalno, od sestavin do vina, pričakujejo tudi njegovi gosti, najsi gre za Slovence ali tujce.

Bistra hči planin na njegov meni prispeva postrvi, po Fakučevem mnenju najboljše v Sloveniji. Soška dolina je zastopana v sašimiju iz postrvi s tolminsko skuto, oljčnim oljem, smetano iz doline in hrustljavo polento.

Italijanom niti kriza ni mogla ubiti želje po dobri hrani in pijači, ugotavlja Fakuč.

VEČ V TISKANEM REPORTERJU IN TRAFIKI24