Revija Reporter
Magazin

Kulinarika v letu 2024: vrnitev babičine kuhinje in furmanskih gostiln

Toni Gomišček
616

7. jan. 2024 20:00

Deli na:

Žlikrofi z bakalco. Klasika iz Idrije.

Jaka Jeraša

Leto 2024 bo s koledarskega vidika prestopno, s kulinaričnega pa prehodno. Na obzorju se ne sluti nobenega prelomnega »odkritja« ali trenda, ki bi korenito zasukal teorijo in prakso pripravljanja jedi. Tiskalniki hrane niso več v domeni znanstvene fantastike, vendar še daleč od tega, da bi postali del našega vsakdana.

Raziskovalci se zanašajo na pomoč umetne inteligence, ki bo znala prepoznati vse naše prehranske želje in navade, jih prilagodila dejanskim potrebam po kalorijah, vlakninah, vitaminih in mineralih ter nam določila, kaj in koliko bomo (lahko) pojedli.

Leto 2024 naj bi prineslo vrnitev preprostih krožnikov, ki so bolj značilni za gostilne kot za restavracije.

Iz ekoloških vzgibov naj bi se izogibali pridelkom, ki zahtevajo krčenje deževnih gozdov, uporabo fitofarmacevtskih sredstev, ki zastrupljajo zemljo in povzročajo morijo žuželk, ptičev, sesalcev ter slonijo na suženjskem izkoriščanju sezonskih delavcev tako v deželah tretjega sveta kot pred našim nosom.

Molekularna kuhinja se tako umika iz soja žarometov in na izpraznjeno mesto penastih krompirjevih svaljkov se vrača praženi krompir

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24