Reporter
Reporter
Naroči
Najnovejše
 

Država za novi twingo primaknila 28 milijonov evrov (FOTO)

Ključna beseda: kulinarika


ana ros hisa franko bobo 4.jpg

Novo veliko priznanje za Ano Roš

Na prireditvi The Worlds 50 Best Awards 2023 so tudi letos razglasili 50 najboljših restavracij na svetu, pri čemer so Hišo Franko uvrstili na 32. mesto. Restavracija, ki jo vodi mednarodno priznana kuharska mojstrica Ana Roš, je navdušila predvsem s svojo filozofijo in vrednotami, so sporočili iz njene ekipe.

STA
 
pop's pizza.jpg

To je ljubljanska picerija, izbrana med 50 najboljših v Evropi

Ljubljanska picerija Pop's Pizza je po lanski premierni uvrstitvi tudi letos osvojila mesto na lestvici 50 najboljših picerij v Evropi brez Italije, ki jo pripravljajo v vodiču po najboljših picerijah 50 Top Pizza. Zasedla je 40. mesto. Prva tri mesta so osvojile picerije Sartoria Panatieri iz Barcelone, Baest iz Koebenhavna in londonska 50 Kalo.

STA
 
uros stefelin pl.jpg

Uroš Štefelin: Super je, da je glavna kuharica v državi ženska

Eden najbolj znanih slovenskih šefov je pred desetletjem in pol na kulinarični zemljevid pomagal postaviti Bled, nato je iz zapuščene vile v Podvinu naredil eno najboljših slovenskih restavracij in si prislužil tudi Michelinovo zvezdico. Lani sta se s partnerko Marcelo Klofutar preselil v srednjeveško srce Radovljice, kjer sta v stavbi iz 16. stoletja odprla Hišo Linhart in ponovila uspeh iz Podvina: nova restavracija se je skoraj takoj prebila v vrh slovenske kulinarike in Urošu Štefelinu povrnila Michelinovo zvezdo, ki jo je začasno izgubil ob selitvi. Kot mnogi vrhunski šefi Štefelin ni samo kuhar, je tudi zagret spodbujevalec kuharske tradicije rodne Gorenjske in gonilo kulinaričnega razvoja na svojem koncu Slovenije.

Marko Medvešek
 
michelin 1.jpg

Slovenski gostinci nestrpno in živčno čakajo letošnje "michelinke"

V Ljubljani bodo danes tretjič slovesno proslavili izbor restavracij, ki so se prebile v slavni Michelinov kulinarični vodnik za Slovenijo. Lani so Michelinovi inšpektorji Hiši Franko s kuharsko mojstrico Ano Roš ponovno podelili dve zvezdici, po eno zvezdico pa je prejelo šest restavracij s svojimi kuharskimi šefi.

STA
 
gostilna lesnika pl.jpg

Restavracija Lesnika: kulinarične mojstrovine iz Zgornje Savinjske doline

V kotičkih Zgornje Savinjske doline raste avtohtona sorta jablane lesnika z zelenimi jabolki. Lesnika je tudi ime restavracije sredi starotrškega jedra Mozirja, kjer se zanimive družinske zgodbe prepletajo s posebno opremljenim ambientom, ki navdušuje, in s kulinaričnimi mojstrovinami, ustvarjenimi zlasti iz domačih, lokalnih sestavin ter pripravljenimi na restavracijsko-gurmanski način.

Biserka Karneža
 
jezersek tito jovanka.jpg

Kuhar s Titovega Galeba: Franci Jezeršek razkriva, kako je kuhal za Tita, Arafata in Castra

Življenje nam spleta nenavadne prigode, takšne so tudi kulinarične zgodbe zakoncev Francija in Sonje Jezeršek. Ena od njiju ju je vodila v kuharsko ekipo, ki je za predsedniški par Tita in Jovanke ter njune visoke goste pripravljala pogostitve in presenečenja na elitnih lokacijah, drugo uspešno zgodbo z imenom Hiša kulinarike Jezeršek sta ustvarila sama.

Biserka Karneža
 
MKP_9379.jpg

Prihaja Evropski simpozij hrane

V Ljubljani bo med 6. in 8. novembrom potekal Evropski simpozij hrane 2021 (European Food summit). Simpozij vsako leto v slovensko prestolnico pritegne priznana imena s področja kulinarike, spremlja pa ga program vrhunskih kulinaričnih dogodkov v Ljubljani in okolici.

Reporter
 
uka kosir-pl016.jpg

V Sloveniji zasijala nova Michelinova zvezdica v Gostišču Grič z Luko Koširjem

Michelinovi inšpektorji so Hiši Franko s kuharsko mojstrico Ano Roš v novi izdaji vodnika Michelin Guide Slovenia ponovno podelili dve zvezdici, po eno so ohranili tudi vsi lanski dobitniki - Atelje, Dam restavracija, Gostilna pri Lojzetu, Hiša Denk in Vila Podvin. Nova zvezdica pa je letos zasijala v Gostišču Grič s kuharskim šefom Luko Koširjem.

STA
 
tomaz kavcic pi.jpg

Tomaž Kavčič bo glavni chef Slovenije med predsedovanjem EU

Javni gospodarski zavod Protokolarne storitve RS - JGZ Brdo je danes sklenil sodelovanje s kuharskim mojstrom Tomažem Kavčičem. Tako bo Slovenija postala prva država, v kateri bo v času predsedovanja Svetu EU na vseh dogodkih najvišje ravni za kulinariko poskrbel chef z Michelinovo zvezdico.

STA
 
ana ros tus.jpg

Kako so se Ana Roš in drugi vrhunski chefi znašli med epidemijo

Da se je Slovenija v svetu umestila kot butična gastronomska destinacija so zaslužni svetovno priznani slovenski mojstri kulinarike, ki so se med epidemijo, ko so morali zapreti vrata svojih gostiln, lotili novih projektov. Izdelke prek spleta ponujata kuharska mojstra Janez Bratovž z restavracijo JB in Tomaž Kavčič z restavracijo Pri Lojzetu. Ana Roš iz Hiše Franko in prejemnica dveh Michelinovih zvezdic svoje izdelke ponuja prek spleta kot na policah trgovske verige Tuš.

Biserka Karneža
 
pekarna fb.jpg

Na Manhattnu vrata odprla slovenska restavracija Pekarna

Na zahodni strani newyorškega Manhattna ob aveniji Amsterdam že nekaj dni deluje prva slovenska restavracija v New Yorku z imenom Pekarna, ki jo je zasnoval inženir avstralskega rodu Dean O'Neill. Slovesne otvoritve še ni bilo, vendar pa Pekarna že obratuje.

STA
 
tomaz kavcic pi.jpg

Kuharski mojster Kavčič svari: Vrhunska kulinarika v Sloveniji se lahko sesuje

Vrhunska kulinarika ni preprosta dejavnost, ki jo ponovno zaženeš, kot bi prižgal luč, je v pismu odločevalcem in javnosti zapisal slovenski kuharski mojster Tomaž Kavčič. Ko bo najhujša zdravstvena kriza mimo, je pozval k čim prejšnjemu postopnemu ponovnemu odpiranju dejavnosti, opozoril pa je tudi na nujnost finančne državne pomoči.

STA
 
restavracija

V jesenskem tednu restavracij računajo na kar 100.000 gostov

Tudi jeseni bodo kulinarični navdušenci lahko uživali v tednu restavracij. Ta bo potekal od 9. do 18. oktobra v več kot 100 najboljših slovenskih gostilnah in restavracijah; sedem jih bo tokrat sodelovalo prvič. Organizatorji pričakujejo, da bodo letos v dveh akcijah prvič pritegnili več kot 100.000 gostov.

STA
 
tomaz yuki sovdat lin marcel pl.jpg

Kulinarične čarovnije pod Mangartom: zgodba o uspehu Slovenca in Japonke

Po uveljavitvi v izvrstnih kuharskih ekipah, tako pri Ani Roš kot v restavraciji Dobra vila v Bovcu, se je kuharski mojster Tomaž skupaj z ženo Yuki odločil za samostojno podjetniško pot. V Logu pod Mangartom sta odprla gostišče Mangrt, kjer ponujata samosvoj koncept vrhunske kulinarike.

Biserka Karneža
 
matej natasa tomazic majerija pl.jpg

Majerija: pri mojstru, ki je kuharskih tehnik učil Ano Roš

Družinska restavracija Majerija v podeželski hiši, prvotno zgrajeni v 18. stoletju, ko je bila še last plemiške rodbine Lanthieri, je danes v lasti Nataše in njenega moža Mateja Tomažiča, priznanega kuharskega mojstra, ki že od začetka kuharske poti prisega na mediteransko kuhinjo in njena sveža zelišča.

Biserka Karneža
 
Reporter Plus

Digitalna naročnina


Naroči Reporter PLUS
Reporter

Ostanite obveščeni


Prejmite najboljše vsebine iz Reporterja neposredno v svoj poštni predal.

REPORTER MEDIA, d.o.o. © 2008-2025

 

Vse pravice pridržane.