Revija Reporter
Slovenija

Kuhar s Titovega Galeba: Franci Jezeršek razkriva, kako je kuhal za Tita, Arafata in Castra

Biserka Karneža
11 18.219

1. nov. 2021 19:59 Osveženo: 7:59 / 27. 12. 2023

Deli na:

Titova zahvala Franciju Jezeršku za pripravljeno pogostitev

arhiv Hiše kulinarike Jezeršek

Življenje nam spleta nenavadne prigode, takšne so tudi kulinarične zgodbe zakoncev Francija in Sonje Jezeršek. Ena od njiju ju je vodila v kuharsko ekipo, ki je za predsedniški par Tita in Jovanke ter njune visoke goste pripravljala pogostitve in presenečenja na elitnih lokacijah, drugo uspešno zgodbo z imenom Hiša kulinarike Jezeršek sta ustvarila sama.

Zakonca Franci in Sonja Jezeršek sta prva v Sloveniji uvedla danes vsem znani catering, najbolj pomembno pa je, da sta svoje izkušnje, predanost poklicu, zavedanje, da je vedno najpomembnejši gost, znala prenesti na svoje štiri sinove, Luko, Martina, Jureta in Roka ter jim tudi zaupala skupno vodenje že več desetletij uspešnega družinskega podjetja.



Kje začeti? Z ladjo Galeb, kjer je Franci Jezeršek, takrat še nadobudni mladi učitelj na Gostinski šoli v Ljubljani, sodeloval v slovenski kuharski ekipi. Na ladji, zasidrani v Kolombu, največjem mestu Šrilanke, sta tedanji predsednik Jugoslavije Tito in žena Jovanka leta 1976 gostila državnike iz 86 neuvrščenih držav. Kdo izmed takrat svetovno znanih voditeljev je bil pri njiju na zasebni avdienci?

Kako je bilo poskrbljeno za zaščito na ladji, od kod in kako so bila prinesena ter hranjena živila in kje se je kuhalo za goste? Kaj vse je bilo v pestri ponudbi jedi? Med njimi je bil tudi kladovski kaviar.

Franci Jezeršek je povedal, kako so se pri pripravi jedi prilagodili gostom iz muslimanskih držav. Katere jedi so se pripravljale posebej za Tita? Kakšen je bil Jovankin okus, njen smisel za izbrano, za dajanje napitnin?

Kako se je zbor jedi spreminjal glede na lokacijo, kaj je bilo ponujeno na Brionih, Brdu, Beogradu?

Da sta kot kuharja sodelovala v slovenski ekipi, ki je pripravljala jedi za Tita in Jovanko ter njune goste, Sonja Jezeršek razume kot poseben privilegij: »Saj vendar niso izbrali vsakega, temveč je bilo pomembno, da si nekaj vedel in znal.«

Kakšni so bili razlogi, da sta se zakonca kasneje odločila za samostojno podjetniško pot? Katere novosti na področju kulinarike, s katerimi je oral ledino, je uvedel Franci Jezeršek in kje vse je sodelovala Hiša kulinarike Jezeršek?

»Naročniku je treba pomagati doseči cilj,« je eno od vodil Francija Jezerška: »Hrana in pijača naj bosta le vstopnica, bistvo pa naj bo v lepem vzdušju, skupnem doživetju.«

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24