Revija Reporter
Magazin

Uroš Štefelin: Super je, da je glavna kuharica v državi ženska

Marko Medvešek
540

18. dec. 2022 20:00 Osveženo: 20:10 / 18. 12. 2022

Deli na:

Uroš Štefelin

Primož Lavre

Eden najbolj znanih slovenskih šefov je pred desetletjem in pol na kulinarični zemljevid pomagal postaviti Bled, nato je iz zapuščene vile v Podvinu naredil eno najboljših slovenskih restavracij in si prislužil tudi Michelinovo zvezdico. Lani sta se s partnerko Marcelo Klofutar preselil v srednjeveško srce Radovljice, kjer sta v stavbi iz 16. stoletja odprla Hišo Linhart in ponovila uspeh iz Podvina: nova restavracija se je skoraj takoj prebila v vrh slovenske kulinarike in Urošu Štefelinu povrnila Michelinovo zvezdo, ki jo je začasno izgubil ob selitvi. Kot mnogi vrhunski šefi Štefelin ni samo kuhar, je tudi zagret spodbujevalec kuharske tradicije rodne Gorenjske in gonilo kulinaričnega razvoja na svojem koncu Slovenije.

Kako se Štefelin odziva na kritiko, ki hvali njegovo hrano, a kritizira domnevno kaotičnost razporeditve prostorov v Hiši Linhart.

Zakaj ga je blo strah zapustiti Vilo Podvin in se preseliti v Radovljico; kakšne so prednosti nove restavracije in lokacije.

Zakaj zavedni Gorenjec še vedno meni, da v Ljubljani ne bi mogel preživeti.

S selitvijo iz Podvina v Radovljico je začasno izgubil Michelinovo zvezdico. Štefelin razkrije, ali je bila to motivacija pri postavljanju Hiše Linhart na noge.

"Menim, da se je milijon pomoči že desetkrat povrnil, kajti Michelin je v svetovni kulinariki taka referenca, da večje ni. Če te ni na Michelinovem zemljevidu, te praktično ni," pravi o investiciji države v sodelovanje z Michelinom.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24