Michelinove zvezdice, ki so v Sloveniji prvič zasijale lani, označujejo najboljše restavracije, ki so jih odkrili Michelinovi inšpektorji, in pomenijo najvišjo kakovost v kulinariki. Kot omenjeno, ima Hiša Franko z Ano Roš dve, po eno pa Gostilna pri Lojzetu s Tomažem Kavčičem, Dam z Urošem Fakučom, Hiša Denk z Gregorjem Vračkom, Atelje z Jorgom Zupanom in Vila Podvin z Urošem Štefelinom. Eno je letos dobilo še Gostišče Grič z Luko Koširjem.
Kot so danes sporočili iz Slovenske turistične organizacije (STO), so Michelinovi inšpektorji sedem restavracij uvrstili v kategorijo Bib Gourmand, Michelinov krožnik pa je prejelo 39 restavracij. V drugo izdajo gastronomskega vodnika Michelin Guide Slovenia je tako skupno uvrščenih 53 restavracij.
Znak Bib Gourmand - ta označuje restavracije, ki zagotavljajo pristna kulinarična doživetja z visoko kakovostno hrano z odličnim razmerjem med kakovostjo in ceno - je letos ohranilo šest restavracij, in sicer Gostilna na Gradu, Gostilna Repovž, Jožef, Mahorčič, Rajh in Ruj, poleg tega pa se je letos v vodnik uvrstila še restavracija TaBar.
Michelinov krožnik, ki označuje restavracije, v katerih iz svežih surovin skrbno pripravijo dober obrok in predstavljajo velik potencial za destinacijo, je od lani ohranilo 37 restavracij - AS, B-Restaurant, Calypso, Cubo, Dvor Jezeršek, Etna, Galerija Okusov, Gostilna Danilo, Gostilna Francl, Gostilna za Gradom, Gostilna Krištof, Gostilna Vovko, Gredič, Harfa, Hiša Krasna, Hiša Torkla, JB, Kendov Dvorec, Julijana, MAK, Marina, Maxim, Monstera Bistro, Ošterija Debeluh, Otočec Castle, Pavus, Pikol, Rizibizi, Sedem, Separé, Shambala, Sophia, Stara Gostilna, Strelec, Sushimama, Valvas'or, Vander -, krožnik pa sta letos na novo dobili restavraciji Landerik in Vila Planinka.
Globalni direktor Michelinovih vodnikov Gwendal Poullennec je ob podelitvi nagrad izpostavil, da sta bili lansko in letošnje leto za gostinstvo zelo težki leti. Ob pogostem zapiranju zaradi koronskih ukrepov pa so slovenski kuharski mojstri po njegovih besedah dokazali svojo odpornost, borbenost in neusahljiv talent. "Izbor restavracij, ki jih predstavljamo danes, odraža lokalno kulinarično sceno, ki je še posebej zavezana trajnostni gastronomiji in se še naprej razvija," je poudaril.
"V gastronomiji je vse v glavi in poznavanju vsega, kar imaš okoli sebe. V tem dolgem zaprtju, ki je bilo absolutno predolgo, smo imeli dovolj časa, da smo se posvetili vsemu, kar raste okoli nas, in se osredotočili na mikro okolje," je na slovesni podelitvi nagrad v Cankarjevem domu v Ljubljani dejala edina prejemnica dveh Michelinovih zvezdic pri nas Ana Roš iz Hiše Franko. "Ta trenutek menim, da je meni Hiše Franko najboljši doslej," je dejala in dodala, da so v restavraciji tudi dodatno zaposlovali osebje, za katerega so verjeli, da jim lahko pomagajo še izboljšati ponudbo.
V izjavi za medije je Roševa med drugim poudarila, da v Hiši Franko nenehno iščejo, razmišljajo, zato so hiša, hrana, vino in servis vsako leto boljši. Je pa poudarila, da je po epidemiji covida-19 situacija v gostinstvu "težka, zlasti kadrovsko".
Pri tem je izpostavila pomen spoštovanja vseh ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. "Pri nas smo vsi cepljeni, vključno z mojimi otroci. Pazimo nase in na goste, zelo striktno uporabljamo maske, tudi v zunanjih prostorih, in preverjamo covidna zelena potrdila. Radi bi ostali zdravi, s tem ustvarili zdravo okolje tudi za goste in postali dokaz, da se je gostinstvu zgodila krivica, ker smo bili zaprti 19 mesecev, z izjemo nekaj tednov," je še dejala.
Luka Košir se je z Gostiščem Grič letos prvič okitil z Michelinovo zvezdico. Prejem nagrade ga je, kot je povedal, presenetil, prepričan je, da bi si zvezdico zaslužili še mnogi drugi kuharski mojstri. "Vsak kuhar razmišlja v smeri napredka, vprašanje pa je, kdaj bo Michelin to prepoznal. Generalno se mi zdi, da smo vsi na zelo dobri poti," je dejal.
Košir vseeno poudarja, da zvezdica nanj ne bo ustvarila dodatnega pritiska. "Imamo zelo trdno filozofijo, kako bomo naprej vodili in razvijali restavracijo. Ne vidim nobenih ovir, da zvezdice ne bi obdržali," je zatrdil.
Razvoj bo v Gostišču Grič sicer usmerjen v še večje vključevanje lokalnih dobaviteljev in pridelovalcev, krepitev sodelovanja z njimi, restavracija pa se trudi biti tudi čim bolj transparentna. "Gost mora začutiti pristnost surovin, čas in prostor, v katerem se nahaja. To je odgovornost, ki jo imamo do gosta, da smo čim bolj iskreni in da gost začuti, da se trudimo, da mu čim bolj ugodimo," je še sklenil.
Po besedah kuharskega mojstra Jorga Zupana iz restavracije Atelje je pri njih po prejemu prve zvezdice lani "čez noč vse eksplodiralo". "Pregorel je telefon, sistem elektronske pošte, gostov je bilo ogromno. To nam je zelo pomagalo, da smo se izvlekli iz krizne situacije po lanskoletnem zapiranju javnega življenja," je povedal.
"Skoraj pregorel" je že med lanskoletno samo podelitvijo prvih Michelinovih nagrad v Sloveniji tudi telefon kuharskega mojstra Uroša Fakuča iz restavracije Dam. Izrazil je zadovoljstvo ob ohranitvi zvezdice, zlasti potem ko zadnje leto in pol "turističnim delavcem in gostincem ni bilo najbolj naklonjeno", je dejal.
"Najpomembnejše je, da ocenjevalci spoznajo konstantnost," je menil Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu. "Pri tem ne govorim le o konstantnosti naše hiše, ampak celotne slovenske gastronomije," je pojasnil in menil, da si slovensko gostinstvo take trenutke, kot je današnja uspešna razglasitev nagrajencev, "resnično zasluži".
Uroš Štefelin iz Vile Podvin je izpostavil pomen povezovanja, tudi z lokalnimi dobavitelji. "To je zadeva, na katero sem res zelo ponosen. Ta zvezdica je tudi njihova; trud kmetov je še vedno podcenjen," je poudaril.
Gregor Vračko iz Hiše Denk je bil v času podelitve zadržan.
"Slovenija že od nekdaj predstavlja dobro gastronomsko regijo; dobro jemo, uživamo in imamo vrhunsko kulinariko in vina," je dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. "Lokalno pridelane sestavine mojstri povežejo s kreativnostjo in drznostjo; rezultati so vrhunske jedi."
Dosežki slovenske kulinarike so prepoznani tudi v tujini, zlasti zahvaljujoč mednarodno priznanim vodnikom, kot je Michelin. "Slovenska kuhinja izraža naš način življenja, ki teži k trajnostnemu in zelenemu, ki je odprt za kreativnost, inovativnost in kakovost. Michelinova priznanja in naziv Evropska gastronomska regija 2021 dokazujejo, da Slovenija postaja prepoznavna gastronomska destinacija v Evropi in v svetu," je dodal minister.
"Tudi letos sijejo zvezdice iz Slovenije na globalnem gastronomskem zemljevidu," pa je dejala direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak. V Michelinov vodnik 2021 je uvrščenih 53 restavracij, od tega šest z eno zvezdico, eno z dvema, sedem z oznako Bib Gourmand in 39 z nagrado krožnik, je spomnila.
Zlasti ponos zbuja dejstvo, da se je vsem obstoječim imetnikom Michelinovih zvezdic iz lanskega leta letos pridružila še ena nova. Slovenija pa se ponaša tudi s šestimi zelenimi zvezdicami za trajnostna prizadevanja v gastronomiji, je izpostavila Pakova.
"Nahajamo se v izjemno zahtevnem obdobju," je v luči globalne pandemije covida-19 poudarila Pakova. Tako je po njenem pomembna zgodba vsake od nagrajenih restavracij in kuharskih mojstrov, "ki se poldrugo leto spopadate z izzivi, a ohranjate optimizem, kakovost, kreativnost".
Gastronomija je eden ključnih produktov slovenskega turizma, je spomnila Pakova. Njeno trajnostno naravnanost spodbuja tudi STO, letos je denimo v zeleno shemo slovenskega turizma vključila gastronomijo, pri čemer je v dobrega pol leta znak Slovenia Green Cuisine pridobilo 30 ponudnikov.
Direktorica STO je poudarila še, da je lanskoletni Michelinov prihod vzbudil veliko pozornosti v domači in tuji javnosti. Razkritje prvega ocenjevanja za Slovenijo je ustvarilo milijonske dosege v medijih in na družbenih omrežjih. Posledica je tudi povečano število rezervacij, medijska pozornost in različna zanimiva sodelovanja, nenazadnje pa tudi povečan obisk nagrajenih restavracij. "Z velikim zadovoljstvom lahko rečem, da se je investicija v Michelinov vodnik izkazala za pravilno," je poudarila Pakova