Revija Reporter
Magazin

Jorg Zupan, kuharski šef z Michelinovo zvezdico: Lačen ne samo hrane, temveč življenja

Alma Glumac
338

26. dec. 2022 20:00

Deli na:

Jorg Zupan

Primož Lavre

Atelje je restavracija v strogem centru Ljubljane na Nazorjevi ulici, ki se ponaša z Michelinovo zvezdico. Najdete jo v mogočni stavbi enega najimenitnejših ljubljanskih hotelov, v Unionu. S šefom kuhinje Jorgom Zupanom smo se srečali v času kosil, ko gostom ponujajo tri- ali štirihodni degustacijski meni.

V restavraciji Atelje kuhajo preprosto, a dovršeno, kar 90 odstotkov hrane pripravijo sami v restavraciji iz lokalnih sestavin. Sami delajo tudi jogurt, pečejo kruh, zorijo sir in vlagajo zelenjavo iz lastnega domačega vrta pri Ljubljani.

Pri kreiranju se šef Jorg Zupan ne omejuje, poigrava se tako z okusi kot tehnikami. Ideje rad črpa iz tradicionalnih slovenskih receptov, spet drugič jih najde kod drugod. Pri kuhanju si želi in dovoli biti svoboden.

Posebnost restavracije Atelje je, da ima vsaka jed vsaj deset komponent, vsaka od njih pa zahteva posebno predpripravo. Raznolik tim sodelavcev je odlična priložnost za mlade kuharje, željne novega znanja in izkušenj, ki jim jih Jorg Zupan nesebično predaja naprej.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24