Reporter
Reporter
Naroči
Najnovejše
 

To je Lucifer, peklenska čebela iz Avstralije

Ključna beseda: kulinarika


Gurman: Rok Stubičar, zvezdniški chef restavracije Birdie

»Prosim, ne me že za začetek vprašati, katere jedi nikoli ne bi pojedel, kajti v kuhariji je to približno enako, kot če bi vas v novinarstvu vprašali, ali obstaja čtivo, ki ga nikoli ne bi vzeli v branje; ne obstaja, kajne?« je na glas razmišljal Rok Stubičar, zvezdniški chef ljubljanske restavracije Birdie, in ves čas v ustih sukal nekaj čvrstega, kar je povzročalo prijeten lomljiv zvok.

Ana Jud
 
UV-rok in vuk-pl.JPG
Reporter Plus

To so slovenske restavracije z Michelinovimi zvezdicami: v Ljubljani ni nobene

Na Michelinovem zemljevidu letos sveti 12 slovenskih zvezdic. Z njimi se ponaša devet slovenskih restavracij, ena manj kot lani. Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2025 obdržala najvišje priznanje, tri zvezdice, restavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom je obdržala dve, še sedem restavracij se jih ponaša z eno.

STA
 
michelin vodnik

Slovenska orehova potica spet na mizi papeža Frančiška

Bistriška orehova potica, ki jo je izdelal Srečko Rajh, je v teh prazničnih dneh pristala tudi na mizi papeža Frančiška. Projekta so se na idejo minoritskega patra Milana Kosa lotili v Kmetijsko gozdarskem zavodu (KGZ) Ptuj, kjer je Rajh zaposlen kot svetovalec za kmečke družine in dopolnilne dejavnosti. Skupaj so v Vatikan dostavili devet potic.

STA
 
srecko rajh potica.jpg
stern pri kovacnikuJPG

Obrazi podjetništva: Turistična kmetija Pri Kovačniku

Na 680 metrih nadmorske višine, v slikoviti vasici Planica nad Framom je Kovačnikova kmetija, ki s svojo bogato tradicijo in skrbno urejenim okoljem privablja številne obiskovalce. Kmetija, ki se razprostira na 36 hektarjih, se ponaša z živinorejo in tradicionalnim načinom pridelave hrane, zato je posebno privlačno za tiste, ki iščejo pristno izkušnjo na podeželju.

Elvira Miše Miklavčič
 
1_kocbek_foto_arhiv (1).jpg

Tradicionalno domače – Štajersko prekmursko bučno olje

Družina Kocbek, ki že 95 let skrbi za tradicijo in kvaliteto Štajersko Prekmurskega bučnega olja prihaja iz Prlekije, kjer ob pridelavi bučnega olja ponujajo tudi edinstvena doživetja, oglede, in degustacije.

Oglasno sporočilo
 
ana ros.jpg

Ana Roš Stojan: Ne kuhamo zato, da si lepimo zvezdice

»Ljudje na daleč vidijo fantastično sliko o delu v restavraciji s tremi zvezdicami. A nekateri se po nekaj mesecih v Posočju počutijo preveč osamljene in ugotovijo, da tukaj ne morejo živeti …« o težavah z iskanjem okrepitev pravi prva slovenska chefinja s tremi Michelinovimi zvezdicami.

Sašo Dravinec
 
michelinove zvezdice-pl.jpg

Fenomeni: kaj novi Michelinov vodnik pomeni za slovensko kulinariko

Število slovenskih gostiln in restavracij, ki so uvrščene v vodnik, narašča, zdaj jih je 63, kar je največ doslej. Največ je tudi nosilcev rdečih Michelinovih zvezdic, deset, skupno imajo 13 zvezdic. Kakšen je položaj slovenske gastronomije v svetu?

Sašo Dravinec
 
michelinove zvezdice 2024 pl.jpg

Dobitniki Michelinovih zvezdic hvalijo svoje ekipe

Deset kuharskih mojstrov je na današnji slovesnosti v Ljubljani prevzelo Michelinove zvezdice za leto 2024. Ana Roš je s Hišo Franko obdržala tri, David Žefran je z Milko obdržal dve, še osem restavracij se jih ponaša z eno. Vsi uspeh pripisujejo trdemu, predvsem pa ekipnemu delu.

STA
 
153-Ros_Ana_017.jpg

Michelinove zvezdice: deseta slovenska restavracija dobila zvezdico

Z Michelinovimi zvezdicami se letos ponaša deset slovenskih restavracij, ena več kot lani. Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2024 obdržala najvišje priznanje, tri zvezdice, restavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom je obdržala dve, še osem restavracij se jih ponaša z eno. Med njimi je novinka Restavracija Pavus.

STA
 
max stiegl.jpg

Mojster, ki povezuje Gradiščansko in Istro

Max Stiegl je vrhunski kuharski mojster, ki je bil na prelomu tisočletja pri 21 letih najmlajši prejemnik Michelinove zvezdice v Avstriji in nasploh. A zaslovel ni z visoko kulinariko, temveč z navidez provokativnim, v resnici pa trajnostnim, skrbno premišljenim delovanjem. Njegov ples okusov je zasnovan okrog umne rabe vseh delov živali, doživetje, zaradi katerega je bil pri njem na Gradiščanskem celo Anthony Bourdain, pa so koline.

Sašo Dravinec
 
020-ana ros1.jpg

Najboljša slovenska restavracija znova med 50 najboljšimi na svetu

Najboljša restavracija na svetu je restavracija Disfrutar iz španske Barcelone, so na prireditvi The World's 50 Best Restaurants 2024 v ameriškem Las Vegasu v sredo razglasili organizatorji. Med 50 najboljših restavracij na svetu se je vnovič uvrstila tudi Hiša Franko, ki jo vodi slovenska kuharska mojstrica Ana Roš. Zasedla je 48. mesto.

STA
 
kulinarika bakalca.jpg

Kulinarika v letu 2024: vrnitev babičine kuhinje in furmanskih gostiln

Leto 2024 bo s koledarskega vidika prestopno, s kulinaričnega pa prehodno. Na obzorju se ne sluti nobenega prelomnega »odkritja« ali trenda, ki bi korenito zasukal teorijo in prakso pripravljanja jedi. Tiskalniki hrane niso več v domeni znanstvene fantastike, vendar še daleč od tega, da bi postali del našega vsakdana.

Toni Gomišček
 
ana-roš-&-tuš-boutique, ana-roš

Ana Roš prva v Sloveniji s tremi Michelinovimi zvezdicami

Z Michelinovimi zvezdicami se v letošnjem letu ponaša devet slovenskih restavracij, ena manj kot lani. Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2023 pridobila novo zvezdico in se kot edina v Sloveniji ponaša s tremi, restavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom je dobila dve, še sedem se jih ponaša z eno.

STA
 
Reporter Plus

Digitalna naročnina


Naroči Reporter PLUS
Reporter

Ostanite obveščeni


Prejmite najboljše vsebine iz Reporterja neposredno v svoj poštni predal.

REPORTER MEDIA, d.o.o. © 2008-2025

 

Vse pravice pridržane.