Le malokdo ve, da bučno olje izvira iz slovenskih tal, saj je bilo prvič v zgodovini narejeno prav na ozemlju današnje Slovenije oziroma tedanje Avstro-Ogrske. Gorazd Kocbek je predstavnik že tretje generacije družinske oljarne Kocbek, ki je skozi zgodovino kljub oviram ves čas strmo raslo. Ob prepoznavnih izdelkih, ki jih ponujajo so se v zadnjih letih osredotočili tudi v razvoj nove – turistične panoge. Korenine Oljarne Kocbek segajo v prvo polovico 20. stoletja, ko je Alojz Kocbek, Gorazdov dedek, že daljnega leta 1928 kupil današnje zemljišče. Zraven hiše je bil tudi mlin in družina se je začela ukvarjati s predelavo bučnega olja. Danes so njihovi izdelki prepoznavni tako pri nas kot v svetu in bogatijo najprestižnejše jedi za gurmane – od Dubaja, Kazakhstana, Tajvana, Japonske, Kuvjata, Avstralije pa vse do Amerike.
Štajersko prekmursko bučno olje z zaščiteno geografsko označbo
Na svetu je 825 sort buč, od katerih ima vsaka drugačna semena. Bučno olje pridelujejo iz semen, ampak le ena vrsta buče ima prava semena za pridelavo bučnega olja. Ta buča se pri nas znotraj vrste deli na slovensko Golico in njene hibride, ki so bili iz te sorte spremenjeni zaradi sprememb vremena, sestave tal in podobnega. “Že vrsto let imamo svoje lokalne pridelovalce – oni posadijo, jaz pa dobro vem, kaj in kje imajo ter kdo jim pobira in suši. Posušena semena pripeljemo v skladišče, kjer jih skladiščimo in po potrebi uporabljamo za predelavo. Naša zgodba je, da je vse slovensko, lokalno. Pridelujemo samo iz semen vrste Golice,” poudari Gorazd Kocbek, lastnik oljarne Kocbek.
Bučno olje je bilo in je verjetno še danes najbolj razširjeno v kuhinji Prlekije, Štajerske in Prekmurja ter seveda na avstrijskem štajerskem, od koder premosorazmerno z velikostjo dežele prihajajo tudi največji proizvajalci bučnega olja, ki se leta 2012 prav nič niso razveselili odločitve Evropske unije, da je Štajersko prekmursko bučno olje Slovenija tudi zaščiteno na območju EU in vpisano v EU register zaščitenih kmetijskih pridelkov, za katere se lahko uporablja evropski simbol kakovosti Zaščitena geografska označba. K pozitivni odločitvi bruseljskih prehranskih veljakov je najbolj prispevala predložitev dokumenta, da začetki predelave bučnih semen v bučno olje v Sloveniji segajo vse v leto 1750 .
Bučno olje je v ospredju kulinarike
V oljarni Kocbek danes ponujajo kar pet različni bučnih olj. “Imamo tri vrste toplo stiskanega bučnega olja, ki se ponašajo z Zaščiteno geografsko oznako Štajersko prekmursko bučno olje, in jih ločujemo po barvi etikete. Bučno olje označeno z bež etiketo je narejeno tako, da semena meljemo na kovinske valje, pri zeleni etiketi še semena delno meljemo na mlin s kamnom. Potem pa je tukaj še črna etiketa, ki pri nas označuje ekološko – bio bučno olje. Nato sledita dva hladno stiskana bučna olja, ker je eden prav tako narejen iz semen ekološke pridelave.”
Izdelki narejeni z ljubeznijo, zaupanjem in tradicijo
Poleg olja imajo danes v ponudbi še paleto različnih izdelkov, ki jih plemeniti okus bučnih semen. “Imamo suho salamo z bučnimi semeni in bučni pesto, ki se je uspešno uveljavil na trgovskih policah večjih trgovcev. Po novem ponujajo tudi bučni snack, hrustljav bučni čips, ki je odličen in zdrav prigrizek. Potem so tukaj še testenine z bučnimi semeni, milo za prhanje, narejeno izključno iz rastlinskih maščob s poudarkom na hladno stiskanem sončničnem in bučnem olju, ter balzam za ustnice, narejen iz čebeljega voska, hladno stiskanega bučnega in sončničnega ter kokosovega olja,” našteva Gorazd, ki si prizadeva, da so njihovi izdelki ne le izjemne kakovosti, temveč predvsem drugačni od konkurence in tega, kar ponuja tržišče. “Povezali smo se tudi z Luštom – imamo njihove sušene paradižnike, vložene v bučnem olju. V sodelovanju z zunanjim izvajalcem pa izdelujemo tudi profesionalno mešan sladoled z bučnim oljem pod blagovno znamko Stork,” še doda. Prav tako pa je pestra njihova paleta darilnega programa, s katerim ob koncu leta navdušujejo svoje kupce. “Če ponudiš nekaj drugačnega, boš vsekakor dobil krog ljudi, potrošnikov, kupcev, ki jim je ta nota oziroma smer bolj všeč kot druga. Vse mora imeti ozadje oziroma neko zgodbo, kako, zakaj ... Ljudje si to želijo slišati in vedeti,” še dodaja Gorazd Kocbek. Tako so na trgu predstavili izjemno Luxury black bottle steklenico, ki je prejela Slovenskega oskarja embalaže in znamenito mednardono priznano nagrado Red Dot.
Ne smemo pa pozabiti na Heaven&Hell Gin Kocbek. Žgana pijača, ki je v zelo kratkem času požela neverjetne in zavidljive uspehe. Gin Kocbek zasnovan po postopku London dry ginov je destiliran do popolnosti z uporabo najboljših botaničnih rastlin. Buča in bučna semena so zgolj dve od sestavin, ki poudarjata glavno essencialno noto Gina, ki na svetovnih tekmovanjih žganih pijač dosega zlata odličja in prva mesta. Preprečuje s svojim edinstvenim okusom, ki ga morate poskusiti.
Turizem se razvija tudi v Prlekiji
Domačija Kocbek se nahaja v občini Sv.Jurij ob Ščavnici, ki je bila s strani Turistične zveze Slovenije nedavno razglašena za Vzhajajoči turistični kraj. Čedalje več gostov privablja v svoje kraje in med njimi je tudi priljubljeno mesto prav na domačiji, kjer ponujajo pogled v njihovo zgodovino.
Z obnovo njihove domačije so pri Kocbekovih razširili tudi ponudbo vezano na same oglede in degustacije za širše skupine ljudi, ki jih obiščejo v sklopu eno ali več dnevnih izletov.
Za individualne manjše skupine pa so pripravili na razpolago doživetje Strasti zelenega zlata, ki nosi certifikat »Naše najboljše«. Storitve so certificirane po strogih standardih in kriterijih s spoštovanjem tradicionalnih vrednot in lokalnih surovin. Gostje lahko izbirajo še med drugim doživetjem, ki se ponaša s certifikatom znamke kakovosti Slovenia Unique Experiences (SUE). To so visoko kakovostna, razlikovalna, avtentična doživetja z lokalnim karakterjem, izredno dodelanim pristopom in storitvijo, ter močno izraženo izkustveno in osebno noto. Na multisenzoričnem popotovanju v oljarni, boste raziskovali zgodovino buč, vse od njihovega zorenja na poljih do pobiranja, čiščenja bučnih semen, mletja in stiskanja. Doživetje poteka z vodenim ogledom oljarne ob pokušini jedi, ki se pripravijo z bučnim oljem.
Butični turizem
Gostje, ki obiščejo domačijo Kocbek, so željni domačnosti, ki jim jo ponujajo z ogledom njihove dejavnosti, kjer lahko doživijo in okusijo tradicijo, ki jo nadaljujejo. Pripravljajo številne »team buildinge« za poslovna srečanja ali ožja praznovanja, kjer si lahko gostje sami predelajo bučna semena in se aktivno vključijo v sam proces dela. Za vse popotnike, ki pa si želijo še nekaj več pa so v osrčju Prlekije, na domačiji Kocbek za njih pripravili mir in oazo sprostitve. V nastanitvenih kapacitetah, ki jih ponujajo, vas bo premamil vonj bučnega olja obdan z neokrnjeno naravo. V sklopu domačije so tri nastanitve. Družinski studio, ponuja edinstveno priložnost oddiha na podeželju. Nahaja se v prvem nadstropju zgradbe, ki je v preteklosti sprva služila kot mlin, danes kot objekt za pridelavo bučnega olja. Tam kjer je danes velik odprt studio, se je nekoč po lesenih silusih presipavalo žito. S svojo edinstveno zgodbo pa vas bo prepričal apartma, ki je nastal iz sobice, v kateri sta nekoč prebivala babica Antonija in dedek Alojz. Danes eden od najstarejših bivalnih prostorov oljarne Kocbek, pripoveduje zgodbo zgodovine prepleteno s sodobnim pridihom ustvarjanja prihodnosti, ki jo vodi že tretja generacija oljarjev. Potem je tukaj še majhna sobica, ki ponuja unikatno izkušnjo, ki vas ne bo pustila ravnodušne. Leseni pridih tramov vas bo opominjal na njeno prvotno funkcijo, ki je služila kot knjižnica domače gospodarice. Kasneje kot igralna sobica otrok, ki so odraščali na domačiji. Družina jo je preuredila in pripravila posebej za tiste, ki se bodo ustavili, da si vzamejo zgolj oddih za krajši čas. Ne smemo pa spregledati čudovitega naravnega in plavalnega ribnika, ki je na voljo za poletno osvežitev. Ribnik z naravnim rastlinjem in lastnim izvirom vode, ki je na domačiji obdan z gozodm, nudi gostom čudovit naravni zen. Prepustite se brezdelju ob poležavanju na veliki terasi in si privoščite oddih z dogodivščino odkrivanja družinskih skrivnosti na domačiji Kocbek.
Kulinarični večeri, kjer sta v ospredju buča in bučno olje
Na domačiji Kocbek pa so v zadnjih dveh letih poskrbeli še z eno nadgradnjo njihove ponudbe.
Po izjemno uspešnem lanskoletnem kulinaričnem dogajanju v osrčju Prlekije, je oljarno 𝐊𝐨́𝐜𝐛𝐞𝐤 znova obiskal Libanonski kuharski chef Georges Chihane, ki že vrsto let živi in dela v prestolnici Arabskih emiratov – Dubaju. Že lansko leto je s svojimi kreacijami jedi navdušil goste oljarne Kocbek, ki so se prepustili kulinaričnim dobrotam prepletanja izjemnih jedi z dodatkom buč in bučnega olja ter vinsko spremljavo vin hiše Movia.