Revija Reporter
Magazin PLUS

Gurman: Rok Stubičar, zvezdniški chef restavracije Birdie

Ana Jud

20. jul. 2025 19:59

Deli na:

Rok Stubičar in Vuk Greganović

Primož Lavre

»Prosim, ne me že za začetek vprašati, katere jedi nikoli ne bi pojedel, kajti v kuhariji je to približno enako, kot če bi vas v novinarstvu vprašali, ali obstaja čtivo, ki ga nikoli ne bi vzeli v branje; ne obstaja, kajne?« je na glas razmišljal Rok Stubičar, zvezdniški chef ljubljanske restavracije Birdie, in ves čas v ustih sukal nekaj čvrstega, kar je povzročalo prijeten lomljiv zvok.

Čeprav je najlepši zvok hrane tišina, torej stanje, ki ga sploh ne zaznaš, ker vsi jedo olikano, v skladu z uveljavljenimi manirami, kamor sodijo tudi zaprta usta, se včasih vseeno najde kaj, kar je tako slastno in okusno, da ne samo, da lepo leže v želodec, ampak tudi prijetno sede v uho. Zato sem chefa Stubičarja vprašala: »Kaj imate pa vi v ustih?« »Zdaj?« je odvrnil. »Aha,« sem prikimala in pojasnil je: »Led!« A!