Revija Reporter
Magazin

Obrazi podjetništva: Turistična kmetija Pri Kovačniku

Elvira Miše Miklavčič
3.084

9. dec. 2024 15:03 Osveženo: 9:38 / 10. 12. 2024

Deli na:

Turistično kmetijo vodita Barbara in Danilo Štern. Nepogrešljiva pomoč na kmetiji so Danilova mama babica Angelca in otroci: najstarejši sin Aljaž z dekletom Kajo, hči Julija in najmlajša hčerka Ana.

arhiv kmetije Štern Pri Kovačniku

Na 680 metrih nadmorske višine, v slikoviti vasici Planica nad Framom je Kovačnikova kmetija, ki s svojo bogato tradicijo in skrbno urejenim okoljem privablja številne obiskovalce. Kmetija, ki se razprostira na 36 hektarjih, se ponaša z živinorejo in tradicionalnim načinom pridelave hrane, zato je posebno privlačno za tiste, ki iščejo pristno izkušnjo na podeželju.

Slovenija, dežela z bogato naravno in kulturno dediščino, ponuja številne priložnosti za razvoj turističnih kmetij. Te kmetije ne le da zagotavljajo prenočišča in kulinarične užitke, temveč tudi omogočajo obiskovalcem, da se povežejo z naravo, lokalno kulturo in tradicionalnim načinom življenja.

Tudi Kovačnikova kmetija ni le kraj za sprostitev, temveč prostor, kjer se gostje lahko podučijo o zdravem načinu prehranjevanja. Družina Štern, ki danes vodi kmetijo, se ponaša z dolgo tradicijo, ki sega v 19. stoletje. Njihova povezanost z naravo in okoljem je očitna na vsakem koraku, ki ga naredijo. Vse jedi, ki jih pripravljajo za goste, so narejene iz svežih, lokalno pridelanih sestavin. Teta Barbka, blagovna znamka kmetije, ponuja preizkušene recepte, ki so se prenašali iz roda v rod, in tako gostom omogoča, da okusijo prave domače jedi.

Kmetija je samooskrbna tudi z ogrevanjem, saj uporabljajo lesno biomaso, kar dodatno prispeva k trajnostnemu razvoju. Vse prostore za nastanitev gostov ogrevajo s sekanci, to je del njihove zaveze k varovanju okolja.

Ena prvih turističnih kmetij

Turistična kmetija Kovačniki, ki jo vodita Barbara in Danilo Štern, se ponaša z dolgoletno tradicijo turistične kmetije, ki sega vse do leta 1981, ko sta Danilova starša prvič odprla vrata svojega doma za goste. Na skoraj 700 metrih nadmorske višine sta prepoznala, da bo težko preživeti zgolj od kmetijstva, zato sta se odločila za korak, ki je bil v tistem času v mariborskem okolju še redkost. S tem sta postavila temelje za uspešno turistično kmetijo, ki danes praznuje skoraj 45 let delovanja.

Na kmetiji se s turizmom ukvarjajo že od leta 1981 in so ena prvih tovrstnih kmetij pri nas.

arhiv kmetije Štern Pri Kovačniku

Barbara, ki se je na kmetijo preselila leta 2000, je prevzela to tradicijo in jo nadgradila s svojimi idejami. Prihaja iz delavske družine in je prinesla svež pogled na kmetijstvo, kar se je izkazalo za ključno pri razvoju turistične ponudbe.

Kljub temu da ni imela izkušenj s kmetijstvom, je hitro prepoznala priložnosti in se odločila, da se bo posvetila delu na kmetiji. S pomočjo Danilove mame Angelce, izjemne kuharice, je pridobila dragoceno znanje o tradicionalni kuhinji, ki jo danes ponujajo gostom.

Način življenja

Ob vstopu na kmetijo goste takoj očarajo raznolike avtentične rastline in skrbno urejene zelene površine. Mirno posedanje pod zavetjem brajde ali na teras, s pogledom na Boč, ponuja pravo sprostitev. Barbara, ki skrbi za zeliščni vrt, ponosno pokaže več kot 50 zdravilnih rastlin, ki so označene z imeni in namembnostjo. Kmetija se ponaša tudi z bogatim zelenjavnim vrtom, kjer pridelujejo sezonske dobrote, kot so krompir, korenje, paradižnik in številne druge vrste zelenjave.

Kmetija se ponaša z zeliščnim vrtom z več kot 50 zdravilnimi rastlinami, tukaj pa je tudi bogat zelenjavni vrt.

arhiv kmetije Štern Pri Kovačniku

Kmetija Kovačniki ponuja gostom priložnost, da uživajo v naravi, okusni domači hrani in pristnem kmečkem življenju. Barbara in Danilo sta s svojo predanostjo in inovativnostjo ustvarila prostor, kjer se tradicija srečuje s sodobnostjo, kar obiskovalcem omogoča edinstveno izkušnjo, ki jo bodo pomnili še dolgo po obisku.
Kovačniki niso le kmetija, temveč način življenja.

Barbara in Danilo sta se zavedala, da delo na kmetiji zahteva predanost in trud, saj se njihovo zasebno življenje prepleta z delom. »To ni služba, ampak način življenja,« pravi Barbara. Vsak nov projekt, naj bo to prenova prostorov ali nova oprema, prinaša zadovoljstvo in bogati njuno izkušnjo.

Mladi rod

Na turistični kmetiji se prepletata tradicija in sodobnost, kar se odraža v njihovem pristopu k delu in življenju. Kmetija, ki leži na slikoviti lokaciji, je dom družine s tremi otroki, med katerimi je najstarejši sin Aljaž že prevzel del odgovornosti in se pripravlja, da postane naslednik družinske tradicije. Barbara je ponosna, da Aljaž prepoznava vrednost trdega dela, ki ga je videl pri svojih starih starših in starših.

Kovačnikova kmetija se ponaša z bogato kulinarično ponudbo, ki temelji na svežih in lokalnih sestavinah. Njihovi jedilniki se spreminjajo glede na letne čase, sezonske pridelke in praznike.

arhiv kmetije Štern Pri Kovačniku

Celotna družina se zaveda, da je usklajevanje družinskega življenja in dela na kmetiji izziv. Kljub temu da so vikendi in prazniki pogosto delovni, si prizadevajo, da bi ohranili proste dneve za najpomembnejše praznike, kar otrokom daje občutek, da se da živeti od kmetijstva. »To je investicija za naprej,« pravi Barbara, »da otroci vidijo, da se da živeti od tega.«

Pandemija, čas za nove priložnosti

Kmetija Kovačniki ponuja dva glavna segmenta gostov: vikend obiskovalce, ki prihajajo na družinska kosila, in nastanitvene goste, ki iščejo udobje v njihovih sobah. Kljub omejenemu številu sob so vikendi pogosto polno zasedeni, kar pomeni, da družina potrebuje dodatno pomoč, vendar se zazdaj odločajo ostati v trenutnem obsegu.

Barbara in Danilo opažata, da se je struktura njihovih gostov po pandemiji kovida-19 spremenila. Pred pandemijo so prevladovali tuji gosti, zdaj so v ospredju slovenske družine, ki iščejo pristne izkušnje v naravi. »Zagotovo so turistični boni pripomogli k temu, da so Slovenci odkrili možnosti počitnic na kmetiji,« trdi Barbara.

Pandemija je bila za družino tudi priložnost za povezovanje in iskanje novih virov dohodka. S pomočjo socialnih omrežij so ohranili stik z lokalno skupnostjo in vpeljali spletno trgovino, kar je postalo nova dejavnost, ki se je obdržala tudi po koncu najhujših ukrepov.

Kulinarični izzivi

Kovačnikova kmetija se ponaša z bogato kulinarično ponudbo, ki temelji na svežih in lokalnih sestavinah. Njihovi jedilniki se spreminjajo glede na letne čase, sezonske pridelke in praznike, kar omogoča raznolikost in svežino jedi. Med ponudbo najdete tradicionalne in sezonske jedi, ob predhodnem naročilu pa so na voljo tudi obroki za vegetarijance.

Kovačnikova kmetija je v vseh letnih časih odlična izhodiščna točka za raziskovanje naravnih in kulturnih znamenitosti Pohorja in Dravskega polja.

arhiv kmetije Štern Pri Kovačniku

Kmetija je znana po svojih sladicah, med katerimi izstopa hišna specialiteta pohorska gibanica, pripravljena po družinskem receptu. Poleg gibanice ponujajo tudi palačinke, buhteljne, potice, jabolčne in slivove pite, različne piškote in »šmorn«. Za dobrodošlico postrežejo hišne likerje, kot sta borovničevec in smrekovec, ter domače marmelade iz svežega sadja, ki ga pridelujejo na svojem vrtu.

Med pandemijo kovida-19 sta se Barbara in Danilo odločila, da izkoristita priložnost za širitev svoje blagovne znamke, kar je pripeljalo do nastanka Tete Barbke. S pomočjo lokalnih sodelavcev so ustvarili serijo videoreceptov, ki so na voljo na youtubu in so prispevali k prepoznavnosti kmetije. Med najbolj priljubljenimi vsebinami je tudi video o peki potice, ki ga Barbara in babica Angelca še vedno z veseljem delita.

Barbara, ki se je na kmetijo preselila leta 2000, takrat še kot študentka turizma, je prevzela tradicijo kmetije in jo nadgradila s svojimi idejami.

arhiv kmetije Štern Pri Kovačniku

Poleg video vsebin je v času pandemije nastala tudi knjiga receptov, ki je zaznamovala 40-letnico delovanja kmetije. Barbara, ki je vedno polna idej, je želela ohraniti dediščino in tradicijo, ki jo lahko zapustijo svojim potomcem. »Kot narod bi morali biti ponosni na svojo tradicijo,« poudarja.

Kmetija Kovačniki je znana tudi po organizaciji različnih dogodkov, kot so delavnice in literarni večeri, vendar se je v zadnjih dveh letih zaradi povečanega števila gostov in družinskih obveznosti ta dejavnost nekoliko zmanjšala. Kljub temu ostajajo odprti za sodelovanje z lokalnimi društvi in organizacijami.

Prednost lokacije

Kovačnikova kmetija je odlična izhodiščna točka za raziskovanje naravnih in kulturnih znamenitosti Pohorja in Dravskega polja. Lokacija omogoča tudi dostopnost iz Maribora, hkrati pa ponuja mir in naravo. Kmetija se ne sooča s tipično sezonskostjo, saj so gostje prisotni skozi vse leto, kar je rezultat njihove prepoznavnosti in raznolikih ponudb.

Uspešnica kmetije je potica s certifikatom zaščitenega porekla.

arhiv kmetije Štern Pri Kovačniku

Obisk Kovačnikove kmetije je tako več kot le izlet; je priložnost za pobeg od vsakdanjega vrveža in uživanje v naravi, okusni hrani ter spoznavanje bogate tradicije in kulture tega idiličnega kraja. Kmetija je resnično oaza miru in zdravja, kjer se prepletata tradicija in sodobnost, gostje pa se vedno znova radi vračajo. Kmetija je odlična izhodiščna točka za raziskovanje naravnih in kulturnih znamenitosti Pohorja in Dravskega polja.

Med priljubljenimi izleti v okolico kmetije so: Matekov mlin (edini ohranjeni mlin na vodah Framskega Pohorja), Framski slap (16 metrov visok slap, dostopen po urejeni poti), Bolfenk (obnovljena cerkvica in razgledni stolp), cerkev sv. Henrika na Arehu (osrednji kulturni spomenik na Vzhodnem Pohorju), Veliki in Mali Šumik (največji slapovi na Pohorju, dostopni po kratki hoji), Osankarica (kraj zgodovinskih dogodkov iz druge svetovne vojne).

Kmetija ima dva glavna segmenta gostov: vikend obiskovalce, ki prihajajo na družinska kosila, in nastanitvene goste, ki iščejo udobje v njihovih sobah.

arhiv kmetije Štern Pri Kovačniku

Tu so še Črno jezero (naravni rezervat s temno vodo in redkimi rastlinami), Kočno (etnološki muzej na prostem z razstavljenim starim kmečkim orodjem), Bistriški vintgar (slikovita dolina s slapovi in rimskim kamnolomom), Svetejeva žaga (zgodovinska žaga ob Framskem potoku), Planinska pot Fram– Planica–Zarja–Areh (pohodniška pot, ki ponuja čudovite razglede).

Trajnost in samooskrba

Barbara in Danilo se zavedata pomena trajnostnega razvoja in samooskrbe. Uredila sta ogrevanje s sekanci, kar je smiselno glede na njihovo lokacijo in lastne gozdne vire. Poleg tega sta investirala v elektrarno, kar prispeva k razvoju in urejenosti kmetije. V prihodnosti načrtujeta prenovo starega hleva v namestitvene enote, kar bi dodatno prispevalo k turističnemu razvoju.

Ta projekt bosta predala naslednjemu rodu, saj upata, da bosta s svojim delom in idejami pripomogla k novemu razvoju kmetije. Barbara in Danilo s svojo predanostjo in inovativnostjo dokazujeta, da se iz povprečne kmetije lahko razvije uspešna turistična zgodba.