UVODNA rudnik radomlje frantar zabret Igor Kupljenik Svet24.si

Razkošje slovenskih milijonarjev na 920 ...

morski-pes Svet24.si

Morski psi v Braziliji so na kokainu

schellenburg Necenzurirano

Kdo je plačal 8 tisoč evrov za kvadrat v ...

iztok seljak Saso Radej Reporter.si

»Do konca sprijeno!« Nemoralni slovenski ...

celje Ekipa24.si

S kom v 3. krogu evropskih kvalifikacij? Če ...

Tadej Pogačar, Urška Žigart Njena.si

Zaradi te poteze Tadeja Pogačarja se sprašujejo,...

nika prevc pm Ekipa24.si

Nika Prevc je zablestela kot še nikdar! Naša ...

Magazin

Dobitniki Michelinovih zvezdic hvalijo svoje ekipe

Deli na:
Dobitniki Michelinovih zvezdic hvalijo svoje ekipe

Dobitniki Michelinovih zvezdic 2024 - Foto: Primož Lavre

Deset kuharskih mojstrov je na današnji slovesnosti v Ljubljani prevzelo Michelinove zvezdice za leto 2024. Ana Roš je s Hišo Franko obdržala tri, David Žefran je z Milko obdržal dve, še osem restavracij se jih ponaša z eno. Vsi uspeh pripisujejo trdemu, predvsem pa ekipnemu delu.

"Hiša Franko ima svojo identiteto in ob prihodu Michelina v Slovenijo se ni spremenila, niti se ni spremenila, ko je dobila dve zvezdici. Ostali smo to, kar smo," je ob robu prireditve izpostavila kuharska mojstrica Ana Roš, ki je ena od le dveh žensk na svetu z največjim številom zvezdic in obenem zeleno zvezdico za trajnost.

Kot je poudarila, je obdržati lastno identiteto in integriteto najbolj pomembno. "Če delaš za inšpektorje, potem ne delaš več iz sebe in za svoje goste," je poudarila Roš in dodala, da tri zvezdice pomenijo motivacijo za nadaljnje delo.

Po eno zvezdico so letos obdržale restavracije Cob iz Portoroža, kjer ustvarja Filip Matjaž, Hiša Linhart iz Radovljice, kjer ustvarja Uroš Štefelin, Hiša Denk z Gregorjem Vračkom (Zgornja Kungota), ljubljanska Restavracija Strelec z Igorjem Jagodicem, Grič z Luko Koširjem (Šentjošt nad Horjulom), Dam z Urošem Fakučem (Nova Gorica) in Gostilna pri Lojzetu s Tomažem Kavčičem (Vipava). Prvič pa je zvezdico pridobila restavracija Pavus z Markom Pavčnikom (Grad Laško).

Kot je izpostavil Pavčnik, gre za potrditev dosedanjega dela. Uspeh je pripisal vztrajnosti pri iskanju načinov, kako svoje ideje prenesti gostom.


"Sliši se zlajnano, ampak definitivno si je to zaslužila cela ekipa," je poudaril. Pavčnika veseli tudi, da se je na ta način začel razvijati tudi "njihov del Trojan".

Meni, da so Michelinove inšpektorje "verjetno prepričali s pripovedovanjem svoje zgodbe, s tem, da počnejo nekaj, v kar verjamejo, in s tem, da predstavljajo svoje okolje z vidika hrane in gostoljubja".

Direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak Olaj je na podelitvi spomnila, da so odličnost in hiter razvoj gastronomije v slovenskem turizmu prepoznali pred šestimi leti ter se strateško odločili, da jo pri preboju na svetovni oder podprejo s sodelovanjem z gastronomskimi vodniki z največjimi dosegi.

Od prvega leta, ko je zvezdice prejelo šest restavracij, do danes, ko 10 restavracij nosi skupno 13 zvezdic, so s pomočjo Michelina zabeležili milijonske dosege, zanimanje za slovensko gastronomijo pa se je izredno povečalo, je poudarila.

Michelinova priznanja in zvezdice pa po njenih besedah niso pomembne zgolj za restavracije, ki so jih prejele, ampak tudi za vse ostale, saj sodelovanje z vodnikom dviguje ugled in prepoznavnost celotne slovenske gastronomije.