Prijavljeni ste kot
6. feb. 2019
Inšpektorji uprave za varno hrano so na naslovu v Kamni Gorici odkrili enega zaklanega in enega živečega športnega konja, za katere velja prepoved klanja in uporabe mesa za prehrano ljudi, ter večjo količino suhomesnatih izdelkov. Z navideznim nakupom so dokazali, da so to dejavnost na tem naslovu opravljali za nadaljnjo prodajo mesa.
Delovna skupina za predelavo mesa, ki deluje v okviru upravnega odbora Zadružne zveze Slovenije, poziva k javni objavi uvoznikov spornega poljskega govejega mesa. Zahteva tudi takojšnjo spremembo zakonodaje, ki ureja javna naročila, da bi imela kakovost in sodelovanje v shemi izbrana kakovost Slovenija prednost pred nižjo ceno.
5. feb. 2019
Inšpektorji Evropske komisije so na Poljskem začeli preverjati primer spornega mesa iz ene od poljskih klavnic. Slovenski organi so medtem ugotovili, da večji del mesa, za katerega so minuli teden menili, da je iz spornega poljskega obrata, ne izvira od tam, za manjši del pa sledljivost še preverjajo, je bilo pa dobavljeno pred obdobjem odpoklica.
4. feb. 2019
Poljsko bodo danes zaradi spornega govejega mesa obiskali inšpektorji Evropske komisije. Kot je ob izbruhu afere napovedal komisar za zdravje in varno hrano Vytenis Andriukaitis, bo njihova naloga predvsem pomoč pri reševanju razmer na terenu. Meso iz Poljske je prek Nemčije dobil tudi slovenski dobavitelj mesa.
2. feb. 2019
Uprava za varno hrano je promet s spornim poljskim mesom, ki ga je slovenski dobavitelj dobil prek Nemčije, prepovedala in ga poslala v uničenje. Zaenkrat še ni znano, koliko je tega mesa in ali je bilo že distribuirano naprej. V luči afere v NSi zahtevajo nujno sejo odbora DZ, NIJZ pa opozarja na smernice prehranjevanja v vrtcih in šolah.
31. jan. 2019
V združenju slovenske mesne industrije v luči zgodbe s Poljske, od koder poročajo o klanju bolnih krav in prodaji mesa kot zdravega, zagotavljajo, da je slovensko meso kakovostno in varno, dosleden nadzor pa preprečuje možnosti zlorab. V interesnem združenju obljubljajo, da bodo naredili vse, da se sporno meso ne bo pojavilo v slovenskih trgovinah.
24. jan. 2019
Britanski BBC je na svoji spletni stani objavil seznam top deset destinacij za kulinarične navdušence, ki jih morajo obiskati v letošnjem letu, na tretje mesto pa je uvrstil Ljubljano. Kot so zapisali, ima "Evropa v malem", kot so poimenovali slovensko prestolnico, mešanico vplivov vzhodnoevropske, alpske in mediteranske kuhinje.
25. dec. 2018
V Nemčiji upada praznovanje božiča - praznika ne obeležuje kar 17 milijonov od skupno okoli 83 milijonov prebivalcev. Med tistimi, ki ga praznujejo, pa mnogi to priložnost izkoristijo za prenajedanje, kaže anketa YouGov.
22. nov. 2018
Južnokorejske oblasti so danes začele rušiti največji kompleks klavnic psov v državi. Kljub večstoletni tradiciji so tudi v državi na jugu Korejskega polotoka vedno bolj glasni aktivisti, ki pozivajo h koncu uživanja pasjega mesa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
20. nov. 2018
Zagrebški frančiškani so včeraj v treh urah brezplačno razdelili nekaj manj kot 25.000 zamrznjenih pic, ki so jih dobili kot donacijo iz Nemčije za svojo ljudsko kuhinjo. Kot je poročala hrvaška katoliška tiskovna agencija Ika, so se odločiti državljanom razdeliti pice, ker donacija občutno presega njihove potrebe.
13. nov. 2018
Na dražbi tartufov v italijanskem mestu Alba v bližini Torina so za 850-gramski gomolj belega tartufa iztržili rekordno ceno. Anonimni kupec iz Hongkonga je zanj odštel 85.000 evrov.
21. okt. 2018
In Your Pocket je pripravil izbor najboljših lokalov z dobro hrano v Ljubljani. Za najboljšega v 12 kategorijah je uredniška skupina mestnih vodnikov In Your Pocket nominirala 120 restavracij, med 25. septembrom in 9. oktobrom pa je zanje prejela 16.923 glasov.
6. okt. 2018
Med najboljšimi svetovnimi kuharskimi mojstri sta tudi Slovenca. Kulinarična mojstra Ana Roš in Tomaž Kavčič sta se po izboru kuharjev, kulinaričnih poznavalcev in sledilcev na družbenih omrežjih uvrstila na lestvico najboljših 300 kuharjev na svetu The Best Chef Awards.
6. avg. 2018
Francoski kuharski mojster z največ Michelinovimi zvezdicami na svetu Joel Robuchon je danes v starosti 73 let umrl v Ženevi v Švici, poroča francoski časnik Le Figaro. Umrl je za posledicami raka.
24. jul. 2018
Znanemu ameriškemu vlogerju Randyju Santelu, ki ima na družbenih omrežjih pol milijona sledilcev, je nocoj v gostilni Stari pisker v Celju uspelo pojesti približno tri kilograme težak burger, imenovan Fat Joe, v 11 minutah in 46 sekundah. Za cilj si je sicer zadal, da krožnik izprazni v manj kot 15 minutah.
13. jul. 2018
Znameniti Ötzi, ki je živel pred 5300 leti, je v dneh pred smrtjo jedel kozoroga, jelena in žito enozrnico ter s tem zaužil veliko maščobe, so v analizi vsebine njegovega želodca ugotovili mednarodni znanstveniki. Meso kozoroga in jelena je bilo tudi sicer redno na jedilniku ledenega moža, so sporočili.
1. jul. 2018
Pomanjkanje ogljikovega dioksida v Veliki Britaniji ogroža proizvodnjo piva in mesa. V britanskih supermarketih tako nekaterih proizvodov že ni mogoče več dobiti. S pomanjkanjem ogljikovega dioksida pa se soočajo tudi v skandinavskih državah in Nemčiji.
27. jun. 2018
Policija je v mestu Schloss Holte-Stukenbrock na severozahodu Nemčije minuli mesec začela preiskavo proti uslužbencu tamkajšnjega podjetja zaradi poskusa umora z zastrupljenim sendvičem. Policija je nato odprla še preiskavo 21 smrti uslužbencev istega podjetja, ki so umrli po letu 2000.