Pekovski mojster Claudio Perrando: Vsak hlebec kruha je nekaj posebnega
Mojster peke z drožmi svari, da so si ljudje s kruhom velikih verig čisto uničili okus. "Jedo odmrznjen rogljič in prepričani so, da je to pravo francosko pecivo."
Mojster peke z drožmi svari, da so si ljudje s kruhom velikih verig čisto uničili okus. "Jedo odmrznjen rogljič in prepričani so, da je to pravo francosko pecivo."
Andrej Gerželj je pred slabimi šestimi leti v starem jedru Ljubljane odprl butično pekarno, v kateri so kupci lahko opazovali z moko pokritega peka, ki je v zadnjem delu prostora mesil testo in pekel kruh. Danes je pekarna Osem bržkone najbolj znana taka pekarna v Ljubljani, ki je s svojo ponudbo pomagala tudi popularizirati kruh z drožmi.
»Dolgo hočem ostati aktivna. Nočem biti dvajset let priklenjena na stol ali posteljo,« o sebi pravi nekdanja rokometašica Nadiža Pleško, danes trenerka za prehrano in wellness.
Adi Špacapan so nekateri pravili kar »kraljica kraške kuhinje« in Špacapanova hiša v Komnu je desetletja slovela kot ena najboljših gostiln na Krasu. Pred petimi leti, ko sta se gospodarja Miro in Ada odpravljala v pokoj, se je domov »vrnil« sin Ago Špacapan in prevzel vodenje družinske gostilne. Nadgradil je delo staršev, prinesel je nekaj novih idej in zagnal projekte, ki so Špacapanovo hišo dvignili na še višjo raven.
Raketna kraljica, Prepovedan sadež, Povodni mož so le nekatera od piv, ki jih sredi Savinjske doline in nedaleč od prestolnice slovenskega pivovarstva z znamko Green Gold Brewing vari podjetni Savinjčan Luka Rojnik.
Prvak SNS Zmago Jelinčič ve, kaj mu prinaša glasove - udrihanje čez migrante, prilizovanje srbskim priseljencem in jugonostalgija. Včeraj je ob obletnici smrti jugoslovanskega komunističnega diktatorja Josipa Broza Tita položil venec pred Titovim kipom, ki ga je postavil na vrtu svoje vile v Ljubljani.
Dva sta normalna, eden je pa podhranjen, je šef Hiše Denk izjavil ob pogledu na Reporterjevo odpravo. Res je bil v njej en bolj suhljat član, ki pa v Zgornjo Kungoto žal ni prišel na pravi dan, ko bi ga chef Gregor Vračko lahko napital.
V gostilni pod Šmarno goro goste "napadajo" z vrhunsko hrano, eklektičnim izborom glasbe in velikim značajem šefa Slavka Žagarja.
Ksenija Mahorčič si pred dvajsetimi leti še ni predstavljala, da bo nekoč delala v gostinstvu. Študirala je javno upravo in razmišljala o evropski službi, a jo je doma obdržala navezanost na tedaj še fanta, danes pa moža, Martina, in domači Kras. Namesto v pisarni v Bruslju danes dela v kuhinji gostilne Mahorčič v Rodiku, kjer ustvarja s kraško tradicijo navdihnjene jedi.
Ne bo se vsak vegetarijanec ob obisku Okrepčevalnice Čompa pustil premamiti mesnim mojstrovinam Roberta Prinčiča, a katerega le zanese, se pohvali kuhar, ki velja za enega največjih mojstrov za meso v prestolnici.
Ena najboljših gostiln na Krasu je pred petimi leti dobila novega šefa - Ago Špacapan je nadgradil delo staršev Ade in Mira Špacapana.
Iz gmajne in kar mi zraste, povzame Matjaž Erzar opis hrane, ki jo ponuja v svoji gostilni pr' Matičku v Kranju. Erzar je eden največjih slovenskih mojstrov za pripravo divjačine, dolgoletni lovec in neposreden sogovornik, ki obed pri Matičku popestri z zabavnimi anekdotami in mnenji.
Polfinalist svetovnega izbora San Pellegrino Young Chef je po mnenju mnogih najboljši mladi chef v Sloveniji. Od lanske pomladi hrani goste restavracije Evergreen v golfskem klubu Smlednik. Mojmir Šiftar, Ljubljančan s prekmurskimi koreninami, zdaj sredi gorenjskih hribčkov neguje tradicijo kuhinje panonskih ravnic.
V odsotnosti pravih grajskih gospodov bi lahko Igorja Jagodica označili za graščaka Ljubljanskega gradu. Navsezadnje je chef restavracije Strelec edini redni stanovalec gradu, zaradi katerega na grajski grič roma množica ljudi, ki se klanja njegovi spretnosti. Pa se Jagodic sam ima za graščaka? Ne še, je kratek z odgovorom eden največjih kuharskih mojstrov pri nas.
Iz malega bifeja v Domžalah do ene najelitnejših restavracij v Ljubljani in Sloveniji: Janez Bratovž je prvi slovenski chef, ki se je uvrščal na lestvice najboljših kuharjev sveta, njegova najnovejša stvaritev pa ni jed, temveč knjiga. Ni klasična zbirka receptov, temveč poudarja dobavitelje sestavin, ki zalagajo kuhinjo Bratovževe restavracije JB v Ljubljani.
Matjaž Erzar, lastnik in glavni kuhar kranjske gostilne Pr' Matičku, je eden največjih slovenskih mojstrov za pripravo divjačine, dolgoletni lovec in neposreden sogovornik, ki obed pri Matičku popestri z zabavnimi anekdotami.
Portal Breitbart v bombastičnem članku poroča, kako uspešno ograje na mejah ustavljajo migrante, pri tem pa navaja primere Bolgarije, Avstralije in Slovenije.
Z napredkom tehnologije, razvojem družbe, globalizacijo in drugimi dejavniki se krepijo ali zmanjšujejo potrebe po določenih poklicih, sočasno pa se pojavljajo čisto novi poklici. To so poklici, ki bodo aktualni čez pet, deset ali več let.
V odsotnosti pravih grajskih gospodov bi lahko Igorja Jagodica označili za graščaka Ljubljanskega gradu. Navsezadnje je chef restavracije Strelec edini redni stanovalec gradu, zaradi katerega na grajski grič roma množica ljudi, ki se klanja njegovi spretnosti.
Ob sedmi obletnici smrti novinarja in urednika Danila Slivnika sta se v oddaji Faktor na TV3 svojega nekdanjega šefa spominjala Magova novinarja in Slivnikova sodelavca Silvester Šurla in Dejan Steinbuch. Povedala sta tudi nekaj zanimivih stvari o pokojniku, ki si je 6. januarja 2012 vzel življenje.