Julian Assange Svet24.si

Julian Assange se bo lahko vrnil v Avstralijo

Svoboda Svet24.si

Tedenski horoskop: Usmerite misli v nekaj lepega ...

grad-poženik Necenzurirano

Bi kupili grad? Prodaja se tudi zaradi bivšega ...

tina gaber robert golob pl Reporter.si

Redek prizor: Robert in Tina, Janez in Urška so ...

slovenski navijac - turska novinarka Ekipa24.si

Huda scena! Slovenski navijač pristopil k turški...

aleš-valič Njena.si

Aleš Valič o odnosu z ženo, vnukih in svojem ...

slovenija navijaci Ekipa24.si

Vroče kalkulacije! Kaj se mora zgoditi, da ...

Kolumnisti

"Cvetober klenih mož", ki je na bizarnem soočenju zminiral Janševe referendume (KOMENTAR)

Deli na:
"Cvetober klenih mož", ki je na bizarnem soočenju zminiral Janševe referendume (KOMENTAR)

Marko Medvešek - Foto: Primož Lavre

Da bo soočenje pred referendumom o zakonu o vladi polomija ali cirkus, še verjetneje pa kar oboje, je nakazal že seznam nastopajočih.

Sta se hoteli koalicija in opozicija maščevati Eriki Žnidaršič za vse, kar jim je ali kar naj bi jim po njihovem prepričanju hudega storila? Kako drugače povzeti nastope sodelujočih v zadnjem predreferendumskem soočenju na TV Slovenija, ki ga je Žnidaršičeva zaključila z resignirano ugotovitvijo o bizarnosti tega, čemur je prisostvovala in česar nikakor ni mogla preprečiti. Ne le da se nihče od sodelujočih ni ovenčal s slavo, lahko bi celo rekli, da smo vsi, ki smo to bizarno soočenje spremljali, še malo bolj neumni. Naj se Bog usmili tistih, ki so nam tole zakuhali.

Da bo soočenje pred referendumom o zakonu o vladi polomija ali cirkus, še verjetneje pa kar oboje, je nakazal že seznam nastopajočih. Koalicijsko stran so zastopali dva ministra (Luka Mesec in Dominika Švarc Pipan) ter predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, opozicija pa je v studio pripeljala poslanca SDS Branka Grimsa, predsednika SLS Marka Balažica, profesorja Andreja Umka in Boštjana M. Turka ter aktivista Aleša Primca in Vilija Kovačiča.

Postava desnice je nakazovala vnaprejšnjo predajo ali pa kar samosabotažo. V studio je namreč prišel Grims, poleg Janeza Janše najbolj odbijajoč politik SDS. Dva tedna po tem, ko je Anže Logar pokazal, da lahko desni politik z zmernim nastopom pritegne veliko število sredinskih volivcev, je breme obraza desnice padlo na ljubiteljskega klimatologa in promotorja teorij zarote Grimsa.

Ko ob njem glavno vlogo skušata igrati Primc in Kovačič, ne gre pričakovati nič dobrega. Pa so bili tokrat vsi trije v senci Boštjana M. Turka, ki je moral svoj občutek večvrednosti napram Luki Mescu izkazovati s hvalisanjem s svojimi akademskimi nazivi, za povrh pa si je z obnašanjem v premoru med oddajo prislužil očitek, da je nadlegoval Klakočar Zupančičevo, ki se z njim ni želela pogovarjati.

Dva tedna po tem, ko je Anže Logar pokazal, da lahko desni politik z zmernim nastopom pritegne veliko število sredinskih volivcev, je breme obraza desnice padlo na ljubiteljskega klimatologa in promotorja teorij zarote Grimsa.

Vsaj ne takrat, ko kamere niso bile uperjene vanjo. Treba je priznati, da je predsednica DZ prišla v studio predvsem provocirat nasprotno stran, in to ji je tudi uspelo. Vidno je uživala, ko je lahko Grimsu in ekipi na desni v obraz vrgla vse, kar ji je zoprno pri slovenski desnici, ves njen nastop pa je dajal vtis, da do nasprotnikov ne čuti nobenega spoštovanja.

Resnici na ljubo niti Mesec ali Švarc Pipanova nista bila kaj bolj spoštljiva, a v svojih nastopih sta vsaj skušala uporabiti nekatere podatke, ne pa igrati na čustva gledalcev in volivcev, kar je bila očitno taktika Klakočar Zupančičeve. Ta je, kot kaže, pogledala, koga je Janez Janša poslal v boj na TV Slovenija (medtem ko je zase prihranil soočenje s premierjem Robertom Golobom) in sklenila, da če bodo imeli na nacionalki cirkus, hoče biti tudi ona zraven.