Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janševa sramotna podpora italijanski neofašistki, ki je nasprotovala vrnitvi Narodnega doma Slovencem

Deli na:
Janševa sramotna podpora italijanski neofašistki, ki je nasprotovala vrnitvi Narodnega doma Slovencem

Giorgia Meloni - Foto: Profimedia

Prvak SDS Janez Janša je pred jutrišnjimi volitvami v Italiji na twitterju podprl Giorgio Meloni, predsednico stranke Bratje Italije. Melonijeva je sicer odkrito nasprotovala vrnitvi Narodnega doma v Trstu slovenski narodni manjšini.

A to še ni konec protislovenskih dejanj in izjav Melonijeve. Ta je namreč tudi nasprotnica zaščitnega zakona za Slovence v Italiji, kariero pa je pričela v neofašistični stranki Italijansko socialno gibanje oziroma MSI. Po preimenovanjih in menjavah nekaj strank je nazadnje leta 2012 soustanovila stranko Bratje Italije (Fratelli d'Italia) in dve leti pozneje postala njena predsednica. Stranka izstopa po skrajno desnih stališčih, med drugim je odkrito neprijazna do slovenske manjšine v Italiji.

Primorski dnevnik, časopis zamejskih Slovencev, je denimo lani o Melonijevi in njeni stranki pisal: »Pravijo, da nimajo nič proti zaščiti manjšine, a odklanjajo »potvarjanje« zgodovine s strani Slovencev npr. v zvezi s tržaškim Narodnim domom, bazoviški junaki pa so zanje teroristi, čeprav se jim je lani poklonil tudi italijanski predsednik Sergio Mattarella.«

Janšev nož v hrbet Slovencem v Italiji: na Bled je povabil neofašistko in sovražnico slovenske manjšine Giorgio Meloni

Tako Slovencem nevarno nacionalistko je Janša lani povabil na Blejski strateški forum, zdaj pa retvita tvite njene stranke. Že pred tem jo je v preteklem letu dni, pa tudi že prej, nekajkrat izpostavil na twitterju in se hvalil s srečanji z njo.

Ko je pred kratkim novinar TV Slovenija Igor E. Bergant Melonijevo opisal kot postfašistično voditeljico, ga je Janša napadel na twitterju in zatrdil, da je Melonijeva »predsednica klasične konservativne stranke«. Z izrazito fašističnim odnosom do Slovencev v Italiji.

Janša rad retvita njemu všečne tvite Melonijeve in njenih Bratov, ni pa pričakovati, da bo izpostavil spodnja tvita, v katerih je Italijanka leta 2020 napadla predsednica Italije Sergia Mattarello zaradi srečanja s Pahorjem v Bazovici in enačenja italijanskih žrtev fojb s »teroristi Tigr. Za povrh je kritizirala po njenem nesprejemljivo vrnitev Slovenskega narodnega doma v Trstu Slovencem, češ da so bili ti že kompenzirani s prenovo slovenskega gledališča v Trstu.