Prijavljeni ste kot
18. dec. 2022
Eden najbolj znanih slovenskih šefov je pred desetletjem in pol na kulinarični zemljevid pomagal postaviti Bled, nato je iz zapuščene vile v Podvinu naredil eno najboljših slovenskih restavracij in si prislužil tudi Michelinovo zvezdico. Lani sta se s partnerko Marcelo Klofutar preselil v srednjeveško srce Radovljice, kjer sta v stavbi iz 16. stoletja odprla Hišo Linhart in ponovila uspeh iz Podvina: nova restavracija se je skoraj takoj prebila v vrh slovenske kulinarike in Urošu Štefelinu povrnila Michelinovo zvezdo, ki jo je začasno izgubil ob selitvi. Kot mnogi vrhunski šefi Štefelin ni samo kuhar, je tudi zagret spodbujevalec kuharske tradicije rodne Gorenjske in gonilo kulinaričnega razvoja na svojem koncu Slovenije.
8. sep. 2022
Z Michelinovimi zvezdicami se v letošnjem letu ponaša 10 slovenskih restavracij, tri več kot lani. Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2022 obdržala dve zvezdici, devet restavracij pa se jih ponaša z eno.
V Ljubljani bodo danes tretjič slovesno proslavili izbor restavracij, ki so se prebile v slavni Michelinov kulinarični vodnik za Slovenijo. Lani so Michelinovi inšpektorji Hiši Franko s kuharsko mojstrico Ano Roš ponovno podelili dve zvezdici, po eno zvezdico pa je prejelo šest restavracij s svojimi kuharskimi šefi.
22. maj. 2022
V kotičkih Zgornje Savinjske doline raste avtohtona sorta jablane lesnika z zelenimi jabolki. Lesnika je tudi ime restavracije sredi starotrškega jedra Mozirja, kjer se zanimive družinske zgodbe prepletajo s posebno opremljenim ambientom, ki navdušuje, in s kulinaričnimi mojstrovinami, ustvarjenimi zlasti iz domačih, lokalnih sestavin ter pripravljenimi na restavracijsko-gurmanski način.
1. nov. 2021
Življenje nam spleta nenavadne prigode, takšne so tudi kulinarične zgodbe zakoncev Francija in Sonje Jezeršek. Ena od njiju ju je vodila v kuharsko ekipo, ki je za predsedniški par Tita in Jovanke ter njune visoke goste pripravljala pogostitve in presenečenja na elitnih lokacijah, drugo uspešno zgodbo z imenom Hiša kulinarike Jezeršek sta ustvarila sama.
29. okt. 2021
V Ljubljani bo med 6. in 8. novembrom potekal Evropski simpozij hrane 2021 (European Food summit). Simpozij vsako leto v slovensko prestolnico pritegne priznana imena s področja kulinarike, spremlja pa ga program vrhunskih kulinaričnih dogodkov v Ljubljani in okolici.
23. sep. 2021
Michelinovi inšpektorji so Hiši Franko s kuharsko mojstrico Ano Roš v novi izdaji vodnika Michelin Guide Slovenia ponovno podelili dve zvezdici, po eno so ohranili tudi vsi lanski dobitniki - Atelje, Dam restavracija, Gostilna pri Lojzetu, Hiša Denk in Vila Podvin. Nova zvezdica pa je letos zasijala v Gostišču Grič s kuharskim šefom Luko Koširjem.
28. maj. 2021
Po odpovedi prireditve prejšnji teden se danes na Pogačarjev trg v Ljubljani vendarle vrača Odprta kuhna. Sproščena, a hkrati odgovorna druženja v skladu z zaščitnimi ukrepi bodo v prestolnici potekala vsak sončni petek med 10. in 22. uro, so sporočili organizatorji.
10. maj. 2021
Javni gospodarski zavod Protokolarne storitve RS - JGZ Brdo je danes sklenil sodelovanje s kuharskim mojstrom Tomažem Kavčičem. Tako bo Slovenija postala prva država, v kateri bo v času predsedovanja Svetu EU na vseh dogodkih najvišje ravni za kulinariko poskrbel chef z Michelinovo zvezdico.
27. dec. 2020
Da se je Slovenija v svetu umestila kot butična gastronomska destinacija so zaslužni svetovno priznani slovenski mojstri kulinarike, ki so se med epidemijo, ko so morali zapreti vrata svojih gostiln, lotili novih projektov. Izdelke prek spleta ponujata kuharska mojstra Janez Bratovž z restavracijo JB in Tomaž Kavčič z restavracijo Pri Lojzetu. Ana Roš iz Hiše Franko in prejemnica dveh Michelinovih zvezdic svoje izdelke ponuja prek spleta kot na policah trgovske verige Tuš.
7. dec. 2020
Na zahodni strani newyorškega Manhattna ob aveniji Amsterdam že nekaj dni deluje prva slovenska restavracija v New Yorku z imenom Pekarna, ki jo je zasnoval inženir avstralskega rodu Dean O'Neill. Slovesne otvoritve še ni bilo, vendar pa Pekarna že obratuje.
3. nov. 2020
Vrhunska kulinarika ni preprosta dejavnost, ki jo ponovno zaženeš, kot bi prižgal luč, je v pismu odločevalcem in javnosti zapisal slovenski kuharski mojster Tomaž Kavčič. Ko bo najhujša zdravstvena kriza mimo, je pozval k čim prejšnjemu postopnemu ponovnemu odpiranju dejavnosti, opozoril pa je tudi na nujnost finančne državne pomoči.
28. sep. 2020
Tudi jeseni bodo kulinarični navdušenci lahko uživali v tednu restavracij. Ta bo potekal od 9. do 18. oktobra v več kot 100 najboljših slovenskih gostilnah in restavracijah; sedem jih bo tokrat sodelovalo prvič. Organizatorji pričakujejo, da bodo letos v dveh akcijah prvič pritegnili več kot 100.000 gostov.
27. sep. 2020
Ni restavracija, ampak gostilna pojasni kuharski mojster in velik ljubitelj kulinarike Tomaž Kavčič vsakomur, kadar beseda nanese na dvorec Zemono s slovesom imenitne podeželske »haciende« sredi Vipavske doline.
13. sep. 2020
Po uveljavitvi v izvrstnih kuharskih ekipah, tako pri Ani Roš kot v restavraciji Dobra vila v Bovcu, se je kuharski mojster Tomaž skupaj z ženo Yuki odločil za samostojno podjetniško pot. V Logu pod Mangartom sta odprla gostišče Mangrt, kjer ponujata samosvoj koncept vrhunske kulinarike.
10. sep. 2020
Užitki, ki nam jih lahko nudita dobro pripravljen obrok ali ljubeč spolni odnos, so božanski in jih je Cerkev v preteklosti neupravičeno pretirano obsojala, je dejal papež Frančišek v knjigi intervjujev, ki je izšla v sredo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
6. sep. 2020
Družinska restavracija Majerija v podeželski hiši, prvotno zgrajeni v 18. stoletju, ko je bila še last plemiške rodbine Lanthieri, je danes v lasti Nataše in njenega moža Mateja Tomažiča, priznanega kuharskega mojstra, ki že od začetka kuharske poti prisega na mediteransko kuhinjo in njena sveža zelišča.
30. avg. 2020
Po zadnji prenovi je grad Otočec, ki ga upravljajo Terme Krka, postal butični hotel s kategorijo petih zvezdic. Uvrščen je v priznano združenje dvorcev in hotelov Relais & Chateaux, v katero so vključeni vrhunski hoteli in restavracije iz vsega sveta, obenem pa je grad na reki Krki kulturni spomenik državnega pomena in edini rečni grad v Sloveniji.