Reporter
Reporter
Naroči
Najnovejše
 

To je Lucifer, peklenska čebela iz Avstralije

Ključna beseda: gostinstvo


tomaz yuki sovdat lin marcel pl.jpg

Kulinarične čarovnije pod Mangartom: zgodba o uspehu Slovenca in Japonke

Po uveljavitvi v izvrstnih kuharskih ekipah, tako pri Ani Roš kot v restavraciji Dobra vila v Bovcu, se je kuharski mojster Tomaž skupaj z ženo Yuki odločil za samostojno podjetniško pot. V Logu pod Mangartom sta odprla gostišče Mangrt, kjer ponujata samosvoj koncept vrhunske kulinarike.

Biserka Karneža
 
matej natasa tomazic majerija pl.jpg

Majerija: pri mojstru, ki je kuharskih tehnik učil Ano Roš

Družinska restavracija Majerija v podeželski hiši, prvotno zgrajeni v 18. stoletju, ko je bila še last plemiške rodbine Lanthieri, je danes v lasti Nataše in njenega moža Mateja Tomažiča, priznanega kuharskega mojstra, ki že od začetka kuharske poti prisega na mediteransko kuhinjo in njena sveža zelišča.

Biserka Karneža
 
pivo5 podlaga.jpg

Slovenski pivovarji želijo znižanje davkov za okrevanje po pandemiji

Slovenski pivovarji ob mednarodnem dnevu piva predlagajo uvedbo znižane stopnje davka za hotelirstvo in gostinstvo, nadaljevanje podpore pri zagotavljanju likvidnosti ter znižanje trošarin na pivo, še posebej tista z nizko vsebnostjo alkohola. Na ta način bi namreč pripomogli k trajnostni revitalizaciji gostinstva in razvoj pivovarstva v prihodnje.

STA
 
lahka, 300kcal, večerja-pozno-kosilo

Začenja se Teden restavracij

Restavracije po vseh Sloveniji bodo danes sprejele prve goste v okviru Tedna restavracij, prireditve, katere namen je z ugodno ceno približati vrhunsko kulinariko širšemu krogu ljudi. Tokratni poudarek je povezovanje preteklosti in sodobnosti, z izzivom pa se bo spopadlo več kot sto restavracij.

STA
 
pivo

Na Češkem odpirajo lokale in točijo zastonj pivo

Na Češkem bodo po več tednih strogih ukrepov za zajezitev pandemije covida-19 danes znova odprli bare in restavracije in mnogim se bo uresničila želja po vrčku piva. In mnogi ga bodo dobili celo zastonj, saj se je največja češka pivovarna odločila za promocijsko kampanjo, poročajo češki mediji.

STA
 
teden restavracij.jpeg

Namesto v marcu bo Teden restavracij letos junija

S sproščanjem vladnih ukrepov, povezanih z zajezitvijo covida-19, se življenje vrača tudi v restavracije. Pomladni teden restavracij, ki bi moral potekati marca, bo tako izveden med 12. in 21. junijem, so sporočili iz Slovenske turistične organizacije (STO). Rezervacije bodo mogoče od 1. junija.

STA
 
gostinci, terasa, lokal, koronavirus

"Gostov gotovo ne rabi biti strah obiska v lokalih"

Obisk lokalov je v obdobju sproščanja ukrepov, namenjenih zajezitvi covida-19, še zadržan. "Gostinci moramo poskrbeti za varnost svojih gostov in podajati pozitivna sporočila, da bodo gostje spoznali, da je obisk gostiln varen," poudarja Blaž Cvar iz OZS. Radovednost bi lahko spodbudil tudi Michelin, ki junija vendarle prihaja v Slovenijo.

STA
 
Trgovina z oblekami.png

Pod takimi strogimi pravili boste lahko od danes pomerjali obleke v trgovinah

Po dveh mesecih zaprtja zaradi epidemije novega koronavirusa bodo danes lahko vrata odprle vse trgovine, tudi večje in tiste v trgovskih središčih. Gostinci bodo lahko znova stregli v notranjosti lokalov, goste pa bodo lahko sprejeli tudi v manjših turističnih namestitvenih obratih, kampih in planinskih kočah.

STA
 
dunaj, lokali, koronavirus.jpg

Županovo darilo Dunajčanom: dobili bodo bone za obiske restavracij in barov

Da bi pomagal ponudnikom gostinskih storitev znova postaviti se na noge, se je dunajski župan Michael Ludwig odločil prebivalcem avstrijske prestolnice razdeliti bone za obiske restavracij in barov. Ta bo za gospodinjstva z več člani vreden 50 evrov, za tiste, ki živijo sami, pa 25 evrov.

STA
 
lokal gostilna koronavirus bobo2.jpg

Gostinci: Navodila NIJZ so neživljenjska in jih v praksi ne bomo mogli izpolnjevati

V OZS so kritični do navodil, katerim morajo v času sproščanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa slediti gostinci. Navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v praksi težko izpolnjevati, zaradi česar so izpostavljeni morebitnim kršitvam in sankcijam. Inštitut pozivajo, naj pripravi bolj življenjska navodila.

STA
 
lokal gostilna koronavirus bobo1.JPG

Mnogi gostinski lokali odprli svoje terase, a marsikje še čakajo z odprtjem

Gostinski lokali so danes odprli svoje terase. Zmogljivosti so prilagodili razmeram in prepolovili število miz, a je marsikje kljub temu precej živahno. Gostje, ki spoštujejo navodila, prihajajo predvsem na kavo, precej povprašujejo tudi po sladoledih. Nekateri lokali sicer še naprej ostajajo zaprti.

STA
 
avstrija, koronavirus

Avstrija bo v začetku maja odprla večje trgovine, šole, gostilne in cerkve

Avstrijska vlada je danes napovedala nadaljnje rahljanje ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom. V začetku maja bodo odprli tudi trgovine s površino, večjo od 400 kvadratnih metrov, ter frizerske in masažne salone. Začel se bo tudi pouk v šolah. Sredi maja bodo vrata znova odprle gostilne, znova bodo dovoljene maše.

STA
 
gostilna kovac-pl2.jpg

S ponedeljkom tudi začasno zaprtje gostinskih lokalov

Vlada pripravlja ukrep, s katerim bo zaprla vse gostinske lokale. Veljati bo začel že v ponedeljek, so za STA potrdili v uradu vlade za komuniciranje. Gostincem priporočajo, naj ne nabavljajo zalog. Odlok, ki bo uvedel zaprtje, bo predvidoma objavljen popoldne.

STA
 
desničarski skrajneži, neonacisti, škorenj, čevelj

Varnostnik v Klubu K4 naj bi na gosta kričal "Heil Hitler!"

Varnostnika v Klubu K4, ki je v petek v komunikaciji z obiskovalcem lokala uporabil sovražni govor, ta pa je o tem spregovoril na družbenem omrežju, so odpustili. Predstavniki lokala in vodstvo družbe Gast Ent., ki upravlja z njim, obžalujejo, da je prišlo do nedopustnega dogodka.

STA
 
Natakar

Hrvaški gostinci vladi: Znižajte davek, pred kolapsom smo!

Gostinci na Hrvaškem zahtevajo, da se davek na dodano vrednost (DDV) za storitve priprave in prodaje hrane v gostinstvu zniža s 25 na 13 odstotkov. Kot opozarjajo, je panoga turizma in gostinstva pred kolapsom zaradi prevelike davčne obremenitve. Hrvaški gostinci po teh navedbah plačujejo enega najvišjih DDV v Evropi.

STA
 
natakarji2.jpg

Pomanjkanje gostinskega kadra postaja vse večji problem slovenskega turizma

Problematika pomanjkanja gostinskega kadra v slovenskem turizmu je trajnega značaja, z gospodarsko rastjo in zmanjševanjem števila brezposelnih v državi pa se le še stopnjuje, pravijo na gospodarskem ministrstvu. Redki so delodajalci, ki se zavedajo, kako zelo je pomembno, da zaposlijo kakovosten in izobražen kader, pa menijo v sindikatu.

STA
 
Reporter Plus

Digitalna naročnina


Naroči Reporter PLUS
Reporter

Ostanite obveščeni


Prejmite najboljše vsebine iz Reporterja neposredno v svoj poštni predal.

REPORTER MEDIA, d.o.o. © 2008-2025

 

Vse pravice pridržane.