Revija Reporter
Slovenija

Mnogi gostinski lokali odprli svoje terase, a marsikje še čakajo z odprtjem

STA

4. maj. 2020 15:06 Osveženo: 15:08 / 04. 5. 2020

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Bobo

Gostinski lokali so danes odprli svoje terase. Zmogljivosti so prilagodili razmeram in prepolovili število miz, a je marsikje kljub temu precej živahno. Gostje, ki spoštujejo navodila, prihajajo predvsem na kavo, precej povprašujejo tudi po sladoledih. Nekateri lokali sicer še naprej ostajajo zaprti.

V Ljubljani je odprtih približno polovica lokalov, le malokateri pa je polno zaseden. Večinoma so gostje uživali v sončnem dnevu, prvih kavah in torticah oziroma sladoledih. Obiskovalci so sladoledno sezono odprli predvsem z sadnimi sladoledi, kot sta jabolka in gozdni sadeži. "Večinoma obiskovalci sladoled vzamejo za s sabo," je pojasnila Monika Žugovič iz kavarne Tromostovje. Ob ponovnem odprtju pa goste privabljajo tudi z znižanimi cenami.

Sladoled pa je privabil goste tudi v bar Fetiche. "Je sproščeno. Pričakoval sem malo manj ljudi, ampak se počasi nabirajo," pravi natakar Blaž Godec. Ljubljanski lokali so sicer morali število miz prepoloviti.

V baru Pritličje, kjer so kljub vsem ukrepom uspeli precej napolniti teraso, ocenjujejo, da gostje zaenkrat ukrepe upoštevajo. "Vsi imajo maske, mize so na razdaljah, mize se razkužujejo, tudi ljudje to upoštevajo," je dodal. Zaposleni v ljubljanskih lokalnih pa poudarjajo, da so pogrešali tudi druženje tako s sodelavci kot z gosti.

Med tistimi v tem času bolj zanimivimi gostinskimi lokali je žalska kavarna Korona, ki je danes dočakala svoje najbolj zveste goste. Kot je povedala lastnica Andreja Šmuc, so v prvih urah, tudi v primerjavi z drugimi bližnjimi lokali, lepo napolnili primerno urejeno teraso. Že pred epidemijo so načrtovali renoviranje lokala in terase, kar so zdaj tudi opravili.

"Ker so imeli že doslej razmeroma veliko teraso, z zagotavljanjem razdalje med mizami nismo imeli velikih težav. Število miz je tako ostalo enako," je dejala Šmuceva. Ob tem zaposleni skrbijo za redno razkuževanje, težje pa bo po njenem zagotoviti, da bodo gostje upoštevali navodila glede omejitev skupnega obiska zgolj članov istega gospodinjstva. V zvezi z njihovim imenom je dejala, da je bilo pred zaprtjem na ta račun kar nekaj heca, ko je prišlo do zaprtja, pa ji do heca ni bilo več, zato upa, da bodo čim prej nadoknadili vsaj del izpadlega prihodka.

Večina gostinskih lokalov na območju blejske promenade je odprla svoje terase, na katerih je bilo v lepem sončnem vremenu kar živahno. Največ dela so imeli tisti, ki jih tudi sicer radi obiskujejo domačini in niso odvisni le od tujih turistov. Z odzivom gostov na prvi dan je bil zadovoljen tudi lastnik restavracije Špica Jani Klemenčič, ki ga je število gostov pozitivno presenetilo.

"Danes smo bili zaenkrat kar pridni. Za prvi dan in takšno situacijo, kot jo imamo, se nimamo kaj pritoževati, če bo seveda to nek znanilec za naprej," je za STA povedal Klemenčič. Njegova restavracija je delovala sicer tudi v minulih tednih, ko je zlasti med socialno ogrožene in druge, ki so potrebovali pomoč, razdelila skoraj 1000 toplih obrokov, uvedli pa so tudi dostavo hrane na dom.

Delo je sedaj nekoliko drugačno, kot je bilo. Ob vhodu in pred sanitarijami stojijo razkužila, natakarji nosijo maske, nekateri gostje pa sedijo bolj narazen. Jasnih navodil, kako naj delajo, sicer gostinci nimajo. "Navodil nam ni nihče dal. Je pa treba biti malo realen. Že mesec in pol desetkrat na dan poslušamo, kaj lahko in kaj ne, in že zdrava pamet nam lahko da vedeti, kako delati," je dejal Klemenčič.

Prepričan je, da gostje tudi znajo ceniti zaščitne ukrepe. "Zelo bo pomembno, kako boš za gosta poskrbel, da se bo počutil varnega," je ocenil in dodal, da se bo zaščitnih ukrepov pač treba navaditi: "Moje mišljenje je, da tako strogo in hudo, kot je bilo doslej, ne bo več, se bomo pa morali s tem navaditi živeti, ni druge možnosti, sicer se lahko vse ustavi."

Prve goste po več tednih so danes sprejeli tudi gostinski lokali v središču Maribora. Mize na Grajskem trgu in na Lentu so bile okoli poldneva približno polovično polne, gostje pa so večinoma uživali ob kavah. Povsod je pred vhodom nastavljeno razkužilo, natakarji nosijo zaščitne maske, med mizami so ustrezni razmaki.

V kavarni Nana na Glavnem trgu so odprli vrata z mešanimi občutki. Kot je za STA povedala direktorica Devana Blakaj, so veseli, da lahko končno spet gostijo ljudi na svoji sončni terasi, hkrati pa žalostni, ker so morali medtem odpustiti 13 ljudi. Močno jih je namreč prizadela omejitev dostopa zaradi obnove Glavnega trga, ki se je začela jeseni lani, končni udarec pa jim je zadalo zaprtje zaradi novega koronavirusa. "Za manjše podjetnike je položaj zelo konfuzen. Ne vemo, kako se bodo zadeve razvijale naprej, koliko ljudi spet zaposliti," je dejala.

"Je pa res lepo znova videti ljudi, utrip mesta je vsaj delno normalen. Ljudje so bili očitno željni tega, da lahko spet pridejo ven in se malo podružijo, čeprav pa ostajajo zadržani. In prav je tako," je še dejala. Zaščitne ukrepe spoštujejo, a priznavajo, da je težko. "Z maskami je grozno delati. Ni problem razkuževati ali nositi rokavic - slednje smo zaradi visokih higienskih standardov uporabljali že prej. Nositi masko osem ur, na soncu, pa je muka," je povedala.

Marsikateri gostinec pa se danes lokala še ni odločil odpreti. Med takimi je recimo kavarna Havana z Raven na Koroškem, kjer so se odločili ostati zaprti v podporo ostalim lastnikom lokalov v Sloveniji do izboljšanja priporočil NIJZ ter sprejetja svežnja ukrepov za gostinstvo in turizem. Tudi zreška restavracija Gorska reka zaradi številnih nejasnosti glede higienskih priporočil za izvajanje gostinske dejavnosti na vrtovih in terasah še ni odprla vrat, enako pa sporočajo tudi iz mariborske picerije Pomodoro, kjer jim do danes zaradi zakonodaje in smernic NIJZ še ni uspelo zagnati lokala.

V Mestni občini Slovenj Gradec pa so gostince danes obvestili, da lahko v času, ko je dovoljeno zgolj obratovanje teras in letnih vrtov, te tudi razširijo, če jim na zasebnih površinah to dopušča prostor. Tisti, ki imajo letne vrtove na javnih površinah, pa se lahko o možnostih širitve obrnejo na občinsko upravo. Ob tem so na občini zapisali, da je to ob zavedanju, da je epidemija gostincem že povzročila precejšen izpad dohodka, ena od oblik pomoči, s katero lahko občinska uprava pripomore k okrevanju malega gospodarstva.

Tudi na Gorenjskem je veliko tudi gostinskih lokalov, ki z odprtjem čakajo in se nanj pripravljajo z reorganizacijo dela. Čakajo, da se bodo smeli odpreti tudi notranji prostori, ali pa čakajo na bolj jasne smernice, kako bo delo potekalo v prihodnje.

Tim Žižek iz Pizzerije Fontana v Ajdovščini je za STA izrazil zadovoljstvo, da so končno lahko začeli delati. Danes so že imeli nekaj gostov, nekateri so jedli, drugi le nekaj popili. Morda bo nekaj več obiska v popoldanskem času, ko bodo ljudje zaključili današnje delo. Njihovi gostje lahko uporabljajo tudi toaletne prostore, ki so sicer v notranjosti lokala, ob vseh zaščitnih ukrepih sta lahko v njih dva, po eden na moškem in ženskem stranišču.

Gorazd Berce, ki ima več lokalov na Goriškem in Vipavskem, je povedal, da so bili z današnjim obiskom v njihovi samopostrežni restavraciji v Rožni Dolini pri Novi Gorici zadovoljni. Že v času dosedanjih omejitev so poslovali tako, da so s hrano oskrbovali nekatere večje porabnike, hrano so prodajali tudi tako, da so jo kupci vzeli s seboj. Enega od svojih večjih lokalov v Ajdovščini pa bodo odprli 15. maja.