Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pod takimi strogimi pravili boste lahko od danes pomerjali obleke v trgovinah

Deli na:
Pod takimi strogimi pravili boste lahko od danes pomerjali obleke v trgovinah

Trgovina z oblekami - Foto: Pixabay

Po dveh mesecih zaprtja zaradi epidemije novega koronavirusa bodo danes lahko vrata odprle vse trgovine, tudi večje in tiste v trgovskih središčih. Gostinci bodo lahko znova stregli v notranjosti lokalov, goste pa bodo lahko sprejeli tudi v manjših turističnih namestitvenih obratih, kampih in planinskih kočah.

Vlada je s 16. marcem z namenom preprečiti širjenje novega koronavirusa z odlokom začasno prepovedala prodajo blaga in storitev v Sloveniji. Določeno je bilo le manjše število izjem, med njimi živilske trgovine, lekarne, pošte in banke.

Ukrepi so se od takrat postopoma rahljali. S 4. majem so lahko začele obratovati prodajalne do velikosti 400 kvadratnih metrov z izjemo tistih v nakupovalnih središčih, gostinci pa so lahko začeli streči hrano na terasah in vrtovih.

Od danes omejitev za odprtje trgovin ne bo več, bodo pa še naprej veljali strogi higienski pogoji. Stranke in osebje bodo morali nositi maske in razkuževati roke. V trgovinah z oblačili bo za vsako stranko denimo potrebno razkuževanje in prezračevanje kabine za pomerjanje, pomerjena oblačila, ki jih stranka ne bo kupila, pa bodo morali ločeno hraniti dva dni.

V lokalih bo v zaprtih prostorih prav tako treba nositi maske, gostje jih bodo lahko sneli le za mizo. Iz svoje ponudbe naj bi gostinci med drugim izločili samopostrežni način ponujanja hrane in pijače, onemogočiti bodo morali dostop do otroških igral in revij.



Nenazadnje pa bodo lahko vrata odprli namestitveni obrati z največ 30 sobami. V sobah z več posteljami bodo sicer lahko nameščeni le gostje iz istega gospodinjstva, prilagoditi pa bo treba čiščenje in razkuževanje.

Delovati bodo lahko začele tudi turistične agencije, turistični vodniki in številni drugi ponudniki.

O zagonu evropskega turizma se bo sicer danes gospodarski minister Zdravko Počivalšek predvidoma po telefonu pogovarjal z avstrijsko kolegico Elisabeth Köstinger in madžarskim kolegom Petrom Szijjartom.

V Trgovinski zbornici Slovenije pričakujejo, da bodo prihodki panoge letos upadli za šest do sedem milijard evrov glede na siceršnjih 32 milijard evrov na leto. Po oceni Slovenske turistične organizacije se turizmu obeta do 70-odstotni upad povpraševanja.