Revija Reporter
Svet

Županovo darilo Dunajčanom: dobili bodo bone za obiske restavracij in barov

STA

14. maj. 2020 6:00

Deli na:

Prazno središče Dunaja.

Reuters

Da bi pomagal ponudnikom gostinskih storitev znova postaviti se na noge, se je dunajski župan Michael Ludwig odločil prebivalcem avstrijske prestolnice razdeliti bone za obiske restavracij in barov. Ta bo za gospodinjstva z več člani vreden 50 evrov, za tiste, ki živijo sami, pa 25 evrov.

Na svoj račun bo prišlo vseh 950.000 gospodinjstev na Dunaju, je na novinarski konferenci včeraj naznanil Ludwig. Bone bodo lahko v gostinskih obratih, ki znova začenjajo delati v petek, uporabili do konca septembra. Velja le ena omejitev: računa za alkoholne pijače z bonom ne bo mogoče plačati.

Mesto, kjer bodo oktobra letos volitve, bo v ta namen porabilo 40 milijonov evrov - ob predpostavki, da bodo izdani boni tudi izkoriščeni. "Da, to si lahko privoščimo," zatrjuje župan. V preteklih letih so po njegovih besedah ravnali gospodarno, da bi lažje shajali v težjih časih.

Konec koncev gre za prihodnost 6500 restavracij z okoli 60.000 zaposlenimi, tem pa je treba prišteti še okoli 3000 lastnikov kavarn, je dejal po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Dunaj je sicer že sredi marca spričo nevarnosti za okužbo vsem starejšim od 65 let podaril bone za taksi v vrednosti 50 evrov.

Shema mesta Dunaj predstavlja dodatno pomoč gostinskemu sektorju, ki se ga je že avstrijska vlada namenila podpreti s 500 milijonov evrov težkim stimulacijskim paketom v obliki davčnih olajšav. Tega je kancler Sebastian Kurz naznanil v ponedeljek.