Prijavljeni ste kot
14. jun. 2020
Ni težav, kadar je treba pojasniti, zakaj uporabljamo pivski kvas, toda kaj so droži? Kdo vse ve, da so droži, pri čemer namesto kvasa uporabimo mešanico moke in vode, ki ob toploti začne fermentirat, v tradicionalni peki uporabljale že naše babice namesto kvasa? Anita Šumer, mojstrica peke z drožmi, se je nad njimi navdušila pred osmimi leti in nato s svojimi predstavitvami sveta droži in peke z njimi navdušila še mnoge ljubiteljske in poklicne peke. Njen pripravek droži, ljubkovalno poimenovan Rudl, je od oktobra lani spravljen v prvi knjižnici z drožmi v St. Vitu v Belgiji.
4. apr. 2020
Ekipa D(r)oživetje - šola peke z naravnim kvasom se je v teh dneh aktivno vključila v pomoč pri razreševanju številnih stisk, ki jih je prinesla kriza zaradi epidemije novega koronavirusa. Da bi s skupnimi močmi spekli kruh v kar se da veliko slovenskih kuhinjah in pomagali tudi družinam s šoloobveznimi otroki, ki si zaradi trenutne krize ne morejo privoščiti toplega obroka hrane, so pripravili dobrodelno akcijo D(r)oživetja "S kruhom do kruha".
6. dec. 2019
Čarobnega decembra si ne predstavljamo brez piškotov, tistih, narejenih doma, ki najbolje dišijo. Mojstrica peke z drožmi Polona Klančnik, ki je Črnomaljce navdušila z bistrojem PolaBekeraj, predlaga za božične in novoletne praznike tokrat nekaj drugačnega in razkriva recepte za sladkarije z drožmi.
9. jun. 2019
Mojster peke z drožmi svari, da so si ljudje s kruhom velikih verig čisto uničili okus. "Jedo odmrznjen rogljič in prepričani so, da je to pravo francosko pecivo."
2. jun. 2019
Andrej Gerželj je pred slabimi šestimi leti v starem jedru Ljubljane odprl butično pekarno, v kateri so kupci lahko opazovali z moko pokritega peka, ki je v zadnjem delu prostora mesil testo in pekel kruh. Danes je pekarna Osem bržkone najbolj znana taka pekarna v Ljubljani, ki je s svojo ponudbo pomagala tudi popularizirati kruh z drožmi.
26. nov. 2017
Z Anito smo se dobili dan pred njenim odhodom v Moskvo, kjer je vodila delavnice peke z drožmi. Gre za tradicionalni način peke, pri kateri namesto kvasa za vzhajanje uporabimo droži – fermentirano zmes moke in vode.