GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Anita Šumer v intervjuju: Ko začneš pripravljati in jesti kruh z drožmi, poti nazaj več ni

Deli na:
Anita Šumer v intervjuju: Ko začneš pripravljati in jesti kruh z drožmi, poti nazaj več ni

Anita Šumer - Foto: Primož Lavre

Ni težav, kadar je treba pojasniti, zakaj uporabljamo pivski kvas, toda kaj so droži? Kdo vse ve, da so droži, pri čemer namesto kvasa uporabimo mešanico moke in vode, ki ob toploti začne fermentirat, v tradicionalni peki uporabljale že naše babice namesto kvasa? Anita Šumer, mojstrica peke z drožmi, se je nad njimi navdušila pred osmimi leti in nato s svojimi predstavitvami sveta droži in peke z njimi navdušila še mnoge ljubiteljske in poklicne peke. Njen pripravek droži, ljubkovalno poimenovan Rudl, je od oktobra lani spravljen v prvi knjižnici z drožmi v St. Vitu v Belgiji.

Kaj  vse je po prvi knjigi Drožomanija, ki je postala mednarodna knjižna uspešnica, Anita Šumer zapisala novega o drožeh za svojo novo in pravkar izdano knjigo Slana in sladka drožomanija.

Ali jo od takrat, ko je začela peči svoj kruh, še kdaj premami vonj po sveže pečenem kruhu v trgovini?

Komu vse rada podari kruh, ki ga krasi z motivi?

Kje vse je bila popularna  drožomanija, preden je eksplodirala v Sloveniji?

Kakšen je njen nasvet, da bi se izognili zbitemu, nizkemu ali kislemu kruhu?

Kako doseči, da bo kruh v pečici lepo zacvetel?

Kakšne so njene izkušnje, kadar se odzove vabilu za sodelovanje v tujini?

Kako si pojasnjuje, da ljudje peko kruha na domu tako radi povezujejo z upanjem v boljšo prihodnost?

BIOGRAFIJA

Anita Šumer je bila rojena 15. julija 1984 na Ptuju. Po Prvi gimnaziji v Mariboru je nadaljevala in končala študij prevajanja ter tolmačenja nemščine in angleščine s književnostjo na mariborski filozofski fakulteti. Poučevala je v osnovni šoli Lovrencu na Pohorju, od leta 2013 je bila samostojna prevajalka. Zaradi moževih težav z zdravjem se je začela ukvarjati s tradicionalnim načinom peke, pri katerem namesto kvasa za vzhajanje uporabimo droži – mešanico moke in vode, ki ob toploti začne fermentirati. Pripravo peke z drožmi je predstavila na družbenih omrežjih, njeni videoposnetki na youtubu imajo že več kot trideset milijonov ogledov, v skupnosti ljubiteljev Drožomanije na FB pa jih je že 22.000. O skupnem ustvarjanju z lani umrlim možem Sašem je bil posnet večkrat nagrajeni kratek dokumentarni film Pozabljeni recept (JRVisuals), ki je bil najprej predstavljen v Mislinji, glavna premiera je bila v Londonu. Njena prva knjiga Drožomanija je postala mednarodna uspešnica, pravkar je izšla nova knjiga Slana in sladka drožomanija. Anita Šumer organizira tečaje in delavnice peke z drožmi, pripravlja videointervjuje z znanimi osebnostmi iz sveta kulinarike. Njen zadnji projekt je ustanovitev prvega slovenskega članskega programa peke z drožmi – Kluba Drožomanija. Živi in ustvarja v Slovenj Gradcu.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Foto: Naslovnica - Reporter št. 24, 2020