Reporter
Reporter
Naroči
Najnovejše
 

To je Lucifer, peklenska čebela iz Avstralije

Ključna beseda: vino


Vrhunska vina na dražbi za šempetrsko bolnišnico

Začenja se enomesečna dražba, na kateri bodo zbirali sredstva s prodajo vrhunskih vin in penin vinarjev iz Brd, Krasa in Vipavske doline. Šempetrska občina bo ob pomoči Fundacije Vrabček upanja in vinarjev zbirala denar za nakup dializnega aparata in za ostalo opremo, ki jo potrebuje oddelek za dializo šempetrske bolnišnice.

STA
 
vina bolnisnica sempeter.jpg

Armenija: najmlajša vinska dežela z najdaljšo tradicijo (REPORTAŽA)

Po Bibliji se je z gojenjem trte in predelavo grozdja v vino prvi ukvarjal Noe po pristanku z Arko na gori Ararat, ki jo imajo Armenci za svojo sveto goro, čeprav je zdaj v Turčiji. Tam doslej še niso našli dokazov o patriarhovem vinogradu, zato pa so ostanke najstarejše vinske kleti na svetu našli v nekaj sto kilometrov oddaljenem Areniju, pravzaprav v jami blizu tega kraja v okrožju Vajots Dzor.

Toni Gomišček
 
UVODNA eklektična arhitektura kleti Voskevaz.jpg
Reporter Plus
uv-KALOS-katarina-pl.jpg

Obrazi podjetništva: Kalos penina zori v idrijskem rudniku

V svetu penin in šampanjcev, kjer se tradicija prepleta z inovacijami, se je rodila zgodba, ki združuje strast, pogum in edinstvenost. To je zgodba o penini Kalos, ki zori v globinah idrijskega rudnika, in podjetnici Katarini Mohorič, ki je za tem izjemnim vinom. Njena pot se je začela s strastno degustatorko, ki je želela ustvariti svojo penino, a je kmalu postala veliko več kot le to.

Elvira Miše Miklavčič
 
760477_240-resfuskus.jpg

Bodo francoski vinarju v Bordeauxu sadili refošk?

Istrsko sorto grozdja refošk bi lahko v prihodnje sadili tudi v znameniti francoski vinogradniški regiji Bordeaux. Priznani francoski enolog Nicolas Vivas je namreč po obisku vinske kleti Vinakoper v prestižni vinski reviji Decanter priporočil, da se refošk doda na seznam sort, dovoljenih v vinih regije Bordeaux.

STA
 
KARLEK tijan wenzl-pl002.JPG

Obrazi podjetništva: Tijan Wenzel, Karlek – prodaja naravnih vin

Tijan Wenzel, nadarjeni mladi sommelier in ljubitelj naravnih vin, je odraščal v čudovitem vinorodnem okolišu Ritoznoj. Obdan z vinogradi je že v rani mladosti razvil globoko spoštovanje do tradicije in pridelave vin, predvsem t. i. naravnih vin, ki so pridelana z minimalnimi posegi. Prav tem vinom je namenjen tudi lokal Karlek v starem mestnem jedru Maribora, kjer lahko obiskovalci najdejo pestro izbiro naravnih vin in nekaterih drugih izdelkov domače obrti.

Elvira Miše Miklavčič
 
760477_240-resfuskus.jpg

Vinar, ki hoče dober refošk, mora vinu v kleti predvajati Tartinijevo glasbo

Glasba oziroma zvoki blagodejno vplivajo na proces predelave grozdja v vino, so po trditvah udeležencev projekta Tartini 330 - Sound Experience by Sara pokazali laboratorijski in senzorični testi. Ugotovitve so predstavili v kleti Vinakoper, kjer so ob spremljavi Tartinijeve glasbe pridelali dva sodčka refoška.

STA
 
Refuscus mundi @Manzioli Izola Small-87.jpg

Temni kralj v Izoli

Izolska palača Manzioli je gostila festival Refuscus Mundi (Svet refoška), posvečen vodilni sorti rdečega grozdja v Sloveniji

Toni Gomišček
 
silva persolja pl.jpg

Silvan Peršolja, direktor Kleti Brda: Za obiskovalce iz tujine je Slovenija raj na Zemlji

Promoviramo najprej Slovenijo kot vinsko deželo, kot zeleno deželo, nato pride na vrsto promocija vinorodnega okoliša Brda in šele na koncu promocija blagovne znamke, dolgoletni direktor našega največjega vinarja poudarja vlogo Kleti Brda pri predstavljanju Slovenije v svetu. Silvan Peršolja se zaveda, kako pomemben je tuji trg za razvoj njegove kleti in slovenskega vinarstva nasploh – pri nas je vina še preveč, poudarja. Peršolja je velik zagovornik zadružništva, ki, pri tem vztraja, ni ostanek socializma, temveč je v svetu uveljavljen način pridelave vina ter spoj vzajemnosti in podjetniške učinkovitosti na trgu.

Marko Medvešek
 
vino.jpg

Hrvaška po teranu še v bitko za prošek

Uradni Zagreb je pri EU zaprosil za začetek postopka za priznanje tradicionalne oznake porekla za sladko dalmatinsko vino prošek. S tem je razburil Italijo, ki ima vino s podobnim imenom prosecco. Zaradi zelo podobnega poimenovanja je Bruselj priznanje izraza prošek zavrnil že leta 2013 ob vstopu Hrvaške v EU.

STA
 
8e94904fe8ee6aa15184579eae2fe859.jpeg

Vinorodna Slovenija, dežela z najstarejšo trto na svetu

Slovenija je vinorodna dežela z več kot dva tisočletno tradicijo gojenja vinske trte. Naravni dejavniki, kot so podnebne in talne razmere, nadmorska višina in relief, omogočajo gojenje trte v večjem delu države. Vinorodno območje je razdeljeno na tri vinorodne dežele. V Mariboru raste več kot 400 let stara trta, ki velja za najstarejšo na svetu.

STA
 
david sinigoj -storja-pl002_result.JPG

Vinoteka Štorija: na Trubarjevo po vino

In vino veritas, v vinu je resnica, so ugotovili rajnki Rimljani. Pregovor se je ohranil in širil kot peronospora po trsju. To tisočletja staro bistroumnost je slišati iz ust gimnazijcev, ki na kakšni srednješolski zabavi profesorju povedo svoje. Na pravo mesto jo znajo postaviti celo kakšni ne preveč bistroumni okajeni mojstri, ki na veselici natrosijo županu ali župniku nekaj krepkih, ki jih ob kisli vodi ne bi. Seveda se je treba ob tem pregovoru vprašati, zakaj se te domislice niso držali Rimljani, ki so resnico iskali z bičanjem, ali inkvizitorji, ki so prej uporabili vse drugo kot liter vina. Rusi in Američani so zapravili milijone za serum resnice, ki so ga imeli na dlani, no, v steklenici.

Gašper Petovar
 
david sinigoj pl.jpg

Vinoteka življenja

Na Trubarjevi ulici v Ljubljani, med kebabom, ki naj bi bil najboljši v Ljubljani in nekdanjim Centromerkurjem, v vinoteki Štorija David Šinigoj prodaja vina, ki jih ne dobiš v (skoraj) nobeni drugi prodajalni.

Gašper Petovar
 
Aleksandar Vučić

Vučić je malvazijo označil za "ogabno", zdaj se opravičuje istrskim vinarjem

Srbski predsednik Aleksandar Vučić se je opravičil istrskim vinarjem, potem ko je v sobotnem pogovoru za komercialno televizijo BiH Face izjavil, da je istrska malvazija "slabo vino, ki ni nič vredno", ter da so srbska vina veliko bolj kakovostna. Vučić je v nedeljo zatrdil, da te svoje besede iskreno obžaluje.

STA
 
martinovo vino vinarstvo.jpg

Se bo letos mošt spremenil v vino? Letošnje martinovo brez množičnih prireditev

Vinogradniki in vinarji danes obeležujejo martinovo, za njih prazničen čas, ko se vegetacijska doba umiri in gre narava počasi proti zimskemu počitku. Na ta dan za družinskimi mizami in na različnih prireditvah običajno postrežejo značilne jedi, kot so gos, mlinci, rdeče zelje in vino. Letos bo dan zaradi epidemioloških razmer minil brez dogodkov.

STA
 
Reporter Plus

Digitalna naročnina


Naroči Reporter PLUS
Reporter

Ostanite obveščeni


Prejmite najboljše vsebine iz Reporterja neposredno v svoj poštni predal.

REPORTER MEDIA, d.o.o. © 2008-2025

 

Vse pravice pridržane.