Revija Reporter
Magazin PLUS

Armenija: najmlajša vinska dežela z najdaljšo tradicijo (REPORTAŽA)

Toni Gomišček

7. sep. 2025 19:59

Deli na:

Eklektična arhitektura kleti Voskevaz

Toni Gomišček

Po Bibliji se je z gojenjem trte in predelavo grozdja v vino prvi ukvarjal Noe po pristanku z Arko na gori Ararat, ki jo imajo Armenci za svojo sveto goro, čeprav je zdaj v Turčiji. Tam doslej še niso našli dokazov o patriarhovem vinogradu, zato pa so ostanke najstarejše vinske kleti na svetu našli v nekaj sto kilometrov oddaljenem Areniju, pravzaprav v jami blizu tega kraja v okrožju Vajots Dzor.

Arheološka izkopavanja v naravni jami nad reko Arpa, poimenovani Areni-1, so se začela šele v prvem desetletju tega stoletja in so že s prvimi odkritji navdušila znanstvenike in vzburila domišljijo, saj je Diana Zardaryan tam našla najstarejši usnjen čevelj, star 5500 let. Tri leta pozneje so globlje v jami našli ostanke kleti, ki so ji pripisali starost 6100 let.

Vino so naši predniki iz pozne kamene in zgodnje bakrene dobe shranjevali v delno vkopanih glinenih oziroma lončenih posodah, ki so z le manjšimi popravki še vedno zaščitni znak armenskega vinarstva. V armenščini jim pravijo karas, množinsko karaser, kar pomeni amfora, in so slične, vendar ne povsem enake gruzijskim lončenim posodam za fermentacijo in shranjevanje vina, poznanim kot kvevri (množinsko kvevrebi).