Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaška po teranu še v bitko za prošek

Deli na:
Hrvaška po teranu še v bitko za prošek

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Uradni Zagreb je pri EU zaprosil za začetek postopka za priznanje tradicionalne oznake porekla za sladko dalmatinsko vino prošek. S tem je razburil Italijo, ki ima vino s podobnim imenom prosecco. Zaradi zelo podobnega poimenovanja je Bruselj priznanje izraza prošek zavrnil že leta 2013 ob vstopu Hrvaške v EU.

Ob novem poskusu je Hrvaška deležna ostrih kritik iz Italije, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA. "Ne moremo dovoliti, da bi zaščiteno ime prosecco postalo predmet imitacij, zlasti znotraj EU," je dejal evropski poslanec in nekdanji italijanski kmetijski minister Paolo De Castro.

De Castro je evropskemu komisarju za kmetijstvo Januszu Wojciechowskemu poslal protestno pismo, v katerem ga je pozval, naj postopek ustavi.

Čeprav imata vini povsem različna okusa, pa se italijanske oblasti bojijo, da bi lahko zaradi podobnih imen prišlo do zamenjave. "Uredba EU o skupni ureditvi kmetijskih trgov določa, da je treba zaščitene označbe porekla zaščititi pred kakršnokoli zlorabo, imitacijo ali namigovanjem. Ime prošek je v nasprotju z zaščito, ki je v Evropi rezervirana za naš prosecco," je poudaril De Castro.

Italija je blagovno znamko za svoj prosecco zaščitila na evropskem notranjem trgu že pred leti. To pomeni, da vin z enakim ali podobnim imenom ni mogoče prodajati v EU, če ne prihajajo iz Benečije.



"Zelena luč za hrvaški prošek bi bila napad na oznako Made in Italy in na naš prosecco, ki je najbolj izvažano vino na svetu, a hkrati tudi najbolj posnemano," je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa v pismu zapisalo italijansko kmetijsko združenje Coldiretti.

Ansa navaja tudi zagotovila podpredsednice demokratske stranke Deborah Serracchiani, da se je vlada v Rimu takoj odzvala in sporočila svoje stališče Evropski komisiji. "Vlada se pripravlja, da bo odločno nasprotovala možnosti, da bi na trg prišle 'kopije' našega prosecca, kot poskuša Hrvaška," je zagotovila.

Italijanska vlada si je v zadnjih letih zelo prizadevala za zaščito prosecca. Območje na severu Italije, od kjer to vino izvira, je leta 2009 razglasila za t.i. območje DOCG, za katera velja, da se tam proizvajajo vina najvišje kakovosti s kontrolirano označbo porekla.

Vojna med vinoma prosecco in prošek spominja še na nekatere spore glede pravic za trženje izdelkov v EU, denimo glede kranjske klobase med Slovenijo in Avstrijo, pa glede vina tokaj med Hrvaško in Madžarsko in vina teran med Slovenijo in Hrvaško.