Reporter
Reporter
Naroči
Najnovejše
 

Poslanca SDS Andreja Hoivika rešilec odpeljal iz DZ

Ključna beseda: drozi


Anita Šumer v intervjuju: Ko začneš pripravljati in jesti kruh z drožmi, poti nazaj več ni

Ni težav, kadar je treba pojasniti, zakaj uporabljamo pivski kvas, toda kaj so droži? Kdo vse ve, da so droži, pri čemer namesto kvasa uporabimo mešanico moke in vode, ki ob toploti začne fermentirat, v tradicionalni peki uporabljale že naše babice namesto kvasa? Anita Šumer, mojstrica peke z drožmi, se je nad njimi navdušila pred osmimi leti in nato s svojimi predstavitvami sveta droži in peke z njimi navdušila še mnoge ljubiteljske in poklicne peke. Njen pripravek droži, ljubkovalno poimenovan Rudl, je od oktobra lani spravljen v prvi knjižnici z drožmi v St. Vitu v Belgiji.

Biserka Karneža
 
UV-anita sumer-pl copy.jpg

Dobrodelna akcija: S kruhom do kruha

Ekipa D(r)oživetje - šola peke z naravnim kvasom se je v teh dneh aktivno vključila v pomoč pri razreševanju številnih stisk, ki jih je prinesla kriza zaradi epidemije novega koronavirusa. Da bi s skupnimi močmi spekli kruh v kar se da veliko slovenskih kuhinjah in pomagali tudi družinam s šoloobveznimi otroki, ki si zaradi trenutne krize ne morejo privoščiti toplega obroka hrane, so pripravili dobrodelno akcijo D(r)oživetja "S kruhom do kruha".

E.M.M.
 
pomoč bageta.jpg

Dve pridni plavolaski pečeta za božič

Čarobnega decembra si ne predstavljamo brez piškotov, tistih, narejenih doma, ki najbolje dišijo. Mojstrica peke z drožmi Polona Klančnik, ki je Črnomaljce navdušila z bistrojem PolaBekeraj, predlaga za božične in novoletne praznike tokrat nekaj drugačnega in razkriva recepte za sladkarije z drožmi.

Marko Medvešek
 
zugelj cajnar klancnik pl.jpg
med delom-pl.JPG

Pekarna, kjer peku gledaš pod roke

Andrej Gerželj je pred slabimi šestimi leti v starem jedru Ljubljane odprl butično pekarno, v kateri so kupci lahko opazovali z moko pokritega peka, ki je v zadnjem delu prostora mesil testo in pekel kruh. Danes je pekarna Osem bržkone najbolj znana taka pekarna v Ljubljani, ki je s svojo ponudbo pomagala tudi popularizirati kruh z drožmi.

Marko Medvešek
 
anita-sumer_pl1.jpg

Anita Šumer, mojstrica peke kruha z drožmi

Z Anito smo se dobili dan pred njenim odhodom v Moskvo, kjer je vodila delavnice peke z drožmi. Gre za tradicionalni način peke, pri kateri namesto kvasa za vzhajanje uporabimo droži – fermentirano zmes moke in vode.

Marko Medvešek
 
Reporter Plus

Digitalna naročnina


Naroči Reporter PLUS
Reporter

Ostanite obveščeni


Prejmite najboljše vsebine iz Reporterja neposredno v svoj poštni predal.

REPORTER MEDIA, d.o.o. © 2008-2025

 

Vse pravice pridržane.