Revija Reporter
Svet

Steve Bannon in njegov skrivnostni načrt za uničenje EU

Aleš Žužek

30. sep. 2018 20:00 Osveženo: 20:03 / 30. 9. 2018

Deli na:

Steve Bannon

Reuters

Čeprav je Steve Bannon Donaldu Trumpu pomagal zmagati na predsedniških volitvah, ga je Trump avgusta lani odslovil iz Bele hiše. Januarja letos je Bannon dobil nogo tudi v spletnem mediju Breitbart, ki ga je vodil dolga leta. Zdaj poskuša postati politični dejavnik v Evropi.

Nekdanji tesni Trumpov sodelavec Steve Bannon želi na stari celini oblikovati močno gibanje desnih evroskeptičnih populističnih strank, ki bi po evropskih volitvah maja prihodnje leto postalo tretji najmočnejši blok. Za zdaj ima pri snubljenju potencialnih zaveznikov še največ uspeha v Italiji in na Nizozemskem.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o tem, kako Bannona že dolgo zanima vpletanje v evropsko politiko; kaj bo počela njegova fundacija, s katero želi biti izzivalec milijarderju Georgeu Sorosu in njegovi levoliberalni fundaciji Open Society; kako fundacija Gibanje v bistvu ni Bannonova pogruntavščina; zakaj je bil doslej v EU še najbolj uspešen v naši zahodni sosedi; o tesnih stikih z Marine Le Pen; zakaj avstrijski svobodnjaki vsaj javno niso naklonjeni sodelovanju z Bannonovo vseevropski fundacijo; o Bannonovem navdušenju nad Orbanom; kdo v Sloveniji skuša navezati stik z Bannonom.