Revija Reporter
Svet

»Zanemarjeni Steve« skuša popraviti svoj odnos s Trumpom: Donald mlajši ni zagrešil izdajstva

M. M.

8. jan. 2018 6:00

Deli na:

V Beli hiši sedaj trdijo, da je zamisel o komisiji zrasla na Bannonovem zelniku.

Reuters

Steve Bannon je preklical svojo trditev, da je sin ameriškega predsednika Donald Trump mlajši kriv izdaje, ko se je pred volitvami sestal z Rusi.

Bannon zdaj pravi, da bi moral bolje razložiti svoje pripombe o spornem sestanku, in da je z očitkom izdaje meril predvsem v Manaforta, veterana volilnih kampanj, ki bi moral bolje vedeti, kako Rusi delujejo. Moj komentar o izdaji ni letel na Donalda mlajšega, je v izjavi, ki jo je posredoval medijem, zapisal Bannon. O Trumpovem sinu pravi, da je »domoljub in dober človek« ter obžaluje, da so njegove izjave odvrnile pozornost od »predsednikovih zgodovinskih dosežkov v prvem letu predsednikovanja.« Napoveduje, da bo še naprej stal ob Trumpu in podpiral njegova prizadevanja, da »naredi Ameriko spet veliko«.  

Bannon, nekdanji glavni strateg Trumpove Bele hiše, je prispeval mnoge najbolj sočne podrobnosti v knjigi Ogenj in bes, v kateri novinar Michael Wolff popiše zakulisje prvega leta Trumpove predsedniške administracije. Za razliko od drugih Wolffovih sogovornikov Bannon ni vztrajal pri anonimnosti in novinar ga je pridno navajal.

Trump je zaradi knjige očitno besen in Bannonu je v prvem odzivu očital, da ni izgubil samo službe (predsednik je namreč Bannona pred meseci odpustil), temveč tudi pamet ter ga imenoval »zanemarjeni Steve«.

Bannon se je po odhodu iz Bele hiše vrnil na čelo konservativnega novičarskega portala Breitbart, po objavi odlomkov iz knjige in nato še knjige pa so se nanj spravili Trumpovi podporniki in tudi republikanci, ki jim predsednik ni posebej ljub. Obiskovalci portala Breitbart so v komentarjih pod članki dali jasno vedeti, da so na Trumpovi strani in Bannon je prisiljen poskusiti popraviti odnos s predsednikom.

Ni pa Bannon preklical mnogih drugih komentarjev in izjav, ki jih je dal Wolffu, denimo tiste, da je predsednikova hčerka Ivanka »neumna kot opeka«, prav tako očitno ne odstopa od svojih kritik njenega moža Jareda Kushnerja.