kuljaj jasna-m24 Odkrito.si

Jasna Kuljaj v toplicah doživela šok

karen mcdougal Svet24.si

Zajčica trdi, da je imela razmerje s Trumpom

Tiangong-1 Svet24.si

Kje bo v plamenih legel k večnemu počitku? ...

marjan šarec-volitve_prvi krog Svet24.si

Marjan Šarec: Na uho mi je prišlo nekaj, kar ...

Screenshot from 2018-03-20 11-44-20 Najstnica.si

Najboljši filmi o plesu

ales prej in potem Njena.si

Aleš danes neprepoznaven: shujšal je skoraj 100 ...

spela groselj Njena.si

Špela Grošelj ima dovolj!

Svet

Kim Jong un zahteva truplo svojega polbrata, Malezija hoče vzorce DNK

Deli na:
Kim Jong un zahteva truplo svojega polbrata, Malezija hoče vzorce DNK

Foto: Profimedia - Kim Jong Nam

V Maleziji vztrajajo, da trupla diktatorjevega polbrata ne bodo predali Severni Koreji, dokler ne bodo opravljene vse preiskave.

Malezija je danes sporočila, da trupla polbrata severnokorejskega voditelja Kim Jong Una, Kim Jong Nama, kljub zahtevi Pjongjanga ne bodo izročili Severni Koreji, dokler družina ne bo posredovala vzorcev DNK. V Maleziji poteka preiskava umora, ki sta ga po trditvah Južne Koreje izvedli agentki severnokorejske obveščevalne službe.

Preiskovalci skušajo ugotoviti, s katerim strupom so poškropili Kim Jong Nama, medtem ko se je v začetku tedna pripravljal na vkrcanje v letalo na letališču v Kuala Lumpurju.

Po navedbah malezijskih oblasti severnokorejska stran nasprotuje obdukciji trupla, vendar v Kuala Lumpurju vztrajajo, da trupla ne bodo predali, dokler ne bodo opravljene vse preiskave.

Predstavnik malezijske policije je povedal, da doslej trupla ni prišel identificirat noben član družine, oblasti pa, da bi lahko dokončno potrdile identiteto umrlega, potrebujejo vzorec DNK.

Kim Jong Nam je nekoč veljal za najverjetnejšega severnokorejskega voditelja, a se je znašel v nemilosti očeta Kim Jong Ila, potem ko je leta 2001 s ponarejenim potnim listom neuspešno poskušal vstopiti na Japonsko in obiskati Disneyland. Odtlej je živel v izgnanstvu, večinoma v Macau, vodenje Severne Koreje pa je po smrti očeta leta 2011 prevzel Kim Jong Un.

Južnokorejski mediji so pred smrtjo Kim Jong Nama že dlje časa poročali o napetostih med njim in Kim Jong Unom ter namigovali, da se severnokorejski diktator želi znebiti svojega polbrata. Ta je sicer vseskozi zatrjeval, da ne želi prevzeti oblasti v državi.

V povezavi z umorom so doslej malezijske oblasti pridržali dve ženski in moškega, iščejo pa še več osumljencev.