Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

UKC Ljubljana išče še dva otroška kardiologa; če ju ne najde do julija, bodo otroke operirali v tujini

Deli na:
UKC Ljubljana išče še dva otroška kardiologa; če ju ne najde do julija, bodo otroke operirali v tujini

Pacient v kliničnem centru v neznosnih bolečinah dve uri čakal na zdravnika. - Foto: Bobo

Trije otroški kardiologi, ki so v začetku maja dali odpoved v UKC Ljubljana, dokončno odhajajo julija. UKC je doslej uspel pridobiti različne strokovnjake za sodelovanje pri otroški kardiologiji, ne pa vseh. Če do julija ne bodo dobili še dveh kardiologov, bodo otroke, ki bodo potrebovali bolnišnično zdravljenje, napotili v tujino.

Generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Aleš Šabeder je v izjavi medijem danes pojasnil, da se trem otroškim kardiologom, ki so v začetku maja podali odpoved, odpovedni rok izteče v začetku julija. V vmesnem času je vodstvo UKC in pediatrične klinike uspelo zagotoviti nemoteno delovanje programov na področju otroške kirurgije, ki ga opravljajo kirurgi iz bolnišnice Motol v Pragi.

Prav tako so po Šabedrovih navedbah uspeli zagotoviti normalno delovanje otroške intenzivne terapije, kjer skupaj delujejo domači in tuji strokovnjaki, zagotovili so tudi pokritost nekaterih delovišč na otroški kardiologiji. Po besedah vodje službe za kardiologijo na pediatrični kliniki Mirte Koželj so uspeli pridobiti pediatre, ki bi pokrivali ambulanto delo, neinvazivno in invazivno diagnostiko ter opravljali interventne posege.

Nimajo pa še dveh pediatrov kardiologov, ki bi zagotavljala nenehno bolnišnično oskrbo in 24-urno pripravljenost. Koželjeva je pojasnila, da je teh strokovnjakov izredno malo in jih je zelo težko pridobiti, da bi prišli za dlje časa delati v Ljubljano.

Po Šabedrovih navedbah se za to dogovarjajo z več strokovnjaki in drugimi centri. A če jim do 7. julija, ko iz UKC odhaja še zadnji otroški kardiolog, ne bo uspelo pridobiti še teh strokovnjakov, bodo vse otroke, ki bodo zaradi bolezni srca potrebovali bolnišnično zdravljenje, napotili v najbližje centre v tujino. Kateri so ti centri, še ni znano, saj se z njimi po besedah Koželjeve še dogovarjajo.

Strokovna direktorica UKC Jadranka Buturović Ponikvar je dejal, da je strokovni kolegij pediatrične klinike nedavno obravnaval to problematiko, nato pa še strokovni svet UKC. Tako je UKC o teh razmerah obvestil ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni.


Sicer pa so trenutno po besedah Koželjeve na oddelku vsi otroški kardiologi. Trenutno je na čakalni listi le en otrok, ki še nima datuma za operacijo srca.

Strokovna direktorica pediatrične klinike Anamarija Meglič je opozorila, da pediatrična klinika zagotavlja terciarno zdravljenje in urgenco vsem otrokom, ki pridejo na kliniko, tako da poskrbijo tudi za urgentne primere otrok s srčnimi boleznimi. Kardiolog pediater na kliniki sodeluje s konziliarnimi mnenji tudi za vse otroke na kliniki, do zdaj so nekaj let zagotavljali tudi 24-urno pripravljenost pediatra kardiologa za celo Slovenijo.

"Na pediatrični kliniki se zavedamo, da je stanje kritično. Ravno zato smo zaprosili vse nadrejene in vodstvo UKC, da prosi za pomoč ministrstvo," je dejala in dodala, da so storili vse, da bi pridobili tuje in slovenske strokovnjake. "Z vsakim od odhajajočih sem se osebno pogovarjala in pregovarjala. A pogoje, ki jih postavljajo, je nemogoče izpolniti," je povedala. Med drugim namreč kot pogoj, da bi ostali, zahtevajo zagotavljanje 24-urne prisotnosti otroškega srčnega kirurga. Tega pa ne morejo zagotoviti tudi zato, ker je otrok, ki potrebujejo operacijo srca, v Sloveniji premalo.

Šabeder pa je dejal, da je imel zadnji pogovor z enim od odhajajočih kardiologov v torek, "a na žalost nisva prišla do pozitivnega rezultata". Tehtnega pojasnila, zakaj ta kardiolog odhaja, pa Šabeder, kot pravi, ni dobil.

Na kardiološkem oddelku pediatrične klinike na leto hospitalizirajo 400 otrok, ambulantnih pregledov je bilo bistveno več. "Računamo, da bo nekaj deset otrok, ki se bo z nujnimi boleznimi srca oglasilo na naših vratih. Te bomo sprejeli in obravnavali tako, kot znamo in moremo," je dejala Megličeva in pojasnila, da bodo pri tem sodelovali tudi pediatri drugih strok. Koželjeva pa je dodala, da bodo v primeru urgentnega primera v najkrajšem možnem času prišli v Ljubljano tudi kolegi iz Hrvaške.

Megličeva je opozorila, da so na pediatrični kliniki pričakovali, da bo ministrstvo, ki je prevzelo skrb za organizacijo otroške kardiologije, dejansko izpeljalo, kar je napovedalo, torej da bo začel delovati Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni. "Računali smo, da se bo zgodilo do 1. maja, računali smo do 1. julija. Ker tudi to je bil razlog za odhode zdravnikov," je dejala.