Revija Reporter
Slovenija

Ozadje z glavnega odbora SLS: Zidanšek grozil z odstopom, o skupni listi s Kanglerjem in Primcem pa: »Samo preko mene mrtvega!«

Igor Kršinar

10. apr. 2018 16:17 Osveženo: 16:34 / 10. 4. 2018

Deli na:

Zidanšek na glavnem odboru o skupni listi s Kanglerjem in Primcem: »Samo preko mene mrtvega!«

SLS

S temi besedami naj bi prvak SLS Marko Zidanšek preprečil razpravo o morebitnem povezovanju z Združeno desnico, nato pa je glavni odbor izglasoval sklep, da gre SLS na volitve s svojo listo. Na ta sklep je Zidanšek vezal zaupnico, pred tem pa je menda kar dve uri seje posvetil svojim domnevnim težavam z revijo Reporter.

»V preteklem obdobju so se v medijih in s strani političnih strank na desnici pojavljale mnoge špekulacije o tem, da si mnogi v SLS želijo predvolilnega povezovanja. Predsednik Zidanšek je članom GO pojasnil vsa ozadja, medijska podtikanja in medijske napade na njega, ki jih inscenirajo tisti, ki so ustanovili svoje stranke, sedaj pa imajo takšne težave s samozavestjo in kandidati, da jih je strah samostojnega nastopa. SLS je s soglasno podporo samostojni listi dokončno zavrnila te špekulacije,« so zapisali v izjavi za javnost.

Ob tem so dodali še izjavo predsednika Marka Zidanška: »Soglasna odločitev GO mi pred volitvami vliva veliko zaupanje, saj so se najvišji funkcionarji – med njimi mnogi občinski svetniki, župani in podžupani, tudi evropski poslanec – zavezali, da bodo po svojih najboljših močeh pomagali v volilni kampanji. Upam, da bodo to močno podporo razumeli tudi tisti novinarji, ki SLS na vsak način želijo prikazati kot stranko notranjih trenj. SLS stopa v volilno kampanjo poenotena kot še nikoli.«

Zidanšek se bolestno ukvarja z novinarji in mediji, celo bolj vneto kot z lastno stranko. Kot smo zvedeli, člani sveta stranke na seji glavnega odbora niso veliko zvedeli o svojih kandidatih, programu in usmeritvah, saj naj bi predsednik kar dve uri namenil Reporterju in domnevnim prišepetovalcem iz Združene desnice, ki naj bi preko pisca teh vrstic napadali njihovo stranko.

Ob tem ga je, kot pravijo naši viri iz SLS (iz Združene desnice na seji glavnega odbora seveda ni bilo nikogar!), najbolj prizadel naš članek o kazenski ovadbi, ki jo je zoper njega maja 2015 vložil NPU, tožilstvo pa jo po treh letih preiskovanja še vedno ni zavrglo. Gre za znano zgodbo o dogovarjanju za nakup ničvrednih delnic Premogovnika Velenja na škodo HSE, v katerem je bil leta 2013 prvi nadzornik Marko Zidanšek.

Ta se je ujel v policijske prisluhe, ko se je dogovarjal za sestanek z Bogdanom Pušnikom, ki je v imenu Boška Šrota in Andrijane Starina Kosem lobiral, da bi njihove delnice kupil HSE, nato pa je kriminalistična policija spremljala, kako se je Pušnik pripeljal pred sedež družbe Simbio, ki jo vodi Zidanšek in se tam z njim srečal.

Iz sodne odredbe, ki smo jo objavili, izhaja še, da naj bi se Zidanšek srečal tudi z Boškom Šrotom, prav tako da naj bi pozneje predlagal nakup spornih delnic takratnemu predsedniku uprave Blažu Košoroku. V prisluhih je Pušnik razlagal, da naj bi ob tem Košorok potegnil iz predala par listov in rekel Zidanšku: »Lej, tlele maš prisluhe svojih pogovorov s sitnikom, pa sam spizdi!«

Zidanšek je seveda pozneje zanikal omenjeno vsebino pogovora, SLS pa je objavila Košorokovo izjavo, da ta s svojim pravnim znanjem ni zaznal, da bi ga Zidanšek k čemu napeljeval, ampak ga je vprašal, kako je z zadevo. Policija je očitno menila drugače in je Zidanška kazensko ovadila, tožilstvo, pa kot rečeno, še vedno preiskuje zadevo. V našem pisanju prvak SLS vidi napad na stranko, spodbujen s strani Združene desnice. Zanimivo, najprej je trdil, da je pisec teh vrstic povezan z globoko državo!

Marko Zidanšek ni edini kazenski ovadeni predsednik stranke.

SLS

Seveda Zidanšek ni edini kazenski ovadeni predsednik stranke. Znano je, da je v več kazenskih postopkih tudi prvak NLS in sovodja Združene desnice Franc Kangler, vendar ta novinarjem, ki o tem poročajo, ne očita napad na njegovo stranko in koalicijo. Resda pri njemu kazenske ovadbe in obtožnice padajo kot po tekočem traku. Prav tako novinarji poročajo tudi o drugih kazenskih postopkih zoper predsednike strank, kadar ti potekajo.

Zidanšek tudi očita piscu teh vrstic, da pišem o špekulacijah o tem, da si mnogi v SLS želijo predvolilnega povezovanja z drugimi desnosredinskimi strankami. Ne gre za špekulacije, gre za dejstva! Obstajajo pisni pozivi nekaterih uglednih članov, naj organi SLS razpravljajo o tem, saj se bojijo, da v nasprotnem primeru ne SLS ne Združena desnica ne bosta prestopili parlamentarnega praga. Nekatere pisne pozive smo objavili, izvršni odbor je o enem glasoval in to pobudo zavrnil, predsednik glavnega odbora Igor Draksler pa je celo odstopil, ker mu je bilo dovolj ne-povezovanja!

Po drugi strani pa se je Zidanšek predvolilno povezal z levo usmerjeno stranko Zveza za Primorsko in sklenil sporazum o nastopu na skupni listi v drugi (primorski) volilni enoti. Ta že podpisani sporazum je včeraj naknadno podprl glavni odbor. Kar pomeni, da je Zidanšek sporazum z ZZP podpisal, preden je za to dobil soglasje glavnega odbora. Če ta tega soglasja ne bi dal, pa bi Zidanšek, kot je zagrozil, odstopil. Prav tako bi odstopil, če bi glavni odbor sploh glasoval o skupni listi z Združeno desnico (ki menda preko novinarja Reporterja napada njihovo stranko), zato so glasovali zgolj o tem, da bo šla SLS na volitve s samostojno listo.

Zadnje ankete kažejo, da je SLS še daleč od vstopa v parlament, zato se je tudi evropskemu poslancu Francu Bogoviču zdelo smiselno povezati s Kanglerjem, ker ta uživa veliko podporo v vzhodni Sloveniji, kjer je SLS na zadnjih volitvah izgubila največ glasov. Zato je tudi predlagal skupen sestanek Zidanška, Kanglerja in Primca, ki pa ga je Zidanšek zavrnil. Zdaj utegne ključne glasove SLS odtegniti prav Kanglerjeva stranka.

Marko Zidanšek se ni odzval vabilu Aleša Primca na javno tribuno v Pivki.

twitter

Mnogi ugledni člani so SLS zapustili ob Zidanškovi izključitvi (tudi takrat je Zidanšek izsiljeval s svojim odstopom) dolgoletnega predsednika Marjana Podobnika: Janez Podobnik, Jakob Presečnik, Stanislav Brenčič, Peter Pavel Klasinc, Franc Pukšič. Slednji zdaj nastopa listi Združene desnice.

Da je Zidanšek naredil križ čez (Združeno) desnico, se je videlo tudi prejšnji četrtek javni tribuni v Pivki, ko se ni odzval vabilu Aleša Primca. Tako so prvaki GOD, NLS in SDS Aleš Primc, Franc Kangler in Janez Janša nastopili brez Zidanška, prvak NSI Matej Tonin pa se je že prej opravičil zaradi obveznosti v svoji stranki, ki se pripravlja na kongres naslednjo soboto.

Vsekakor bodo volitve čez poldrugi mesec in takrat bomo videli, kako se bo SLS obrestovala Zidanškova politika izključevanja, izsiljevanja in prelaganja odgovornosti na novinarje.