Revija Reporter
Slovenija

Novo zavezništvo na desnici med SDS in SLS. Bo NSI res prevzel Valentin Hajdinjak?

Igor Kršinar

28. nov. 2017 6:36 Osveženo: 16:48 / 28. 11. 2017

Deli na:

Janez Janša in Marko Zidanšek sta sklenila koalicijo za volitve v državni svet. Da bi SLS tudi na državnozborskih volitvah nastopila pod okriljem SDS, pa Zidanšek zanika.

»Koalicija @strankaSDS & @strankaSLS & neodvisni dobila prepričljivo večino na volitvah v @DrzavniSvet (lokalni interesi - najmanj 13/22),« se je na tviterju pohvalil prvak SDS Janez Janša. Tako je razkril koalicijo SDS in SLS, ki je nastala pred volitvami v državni svet.

Na njeni podlagi so bili izvoljeni štirje državni svetniki iz vrst SLS: poleg predsednika stranke Marka Zidanška (Celje) so bili za predstavnike lokalnih interesov izvoljeni še Franci Rokavec (Domžale), Srečko Ocvirk (Krško) in Marjan Maučec (Murska Sobota); slednji je zamrznil članstvo v SLS, a ga še vedno štejejo za svojega. Iz vrst SDS je bilo izvoljenih najmanj sedem državnih svetnikov: Milan Ozimič (Slovenska Bistrica), Rajko Fajt (Ptuj), Branko Šumenjak (Ljutomer), Bogomir Vnučec (Jesenice), Bojan Kekec (Novo mesto), Franc Golob (Ravne na Koroškem) in Dušan Strnad (Grosuplje).

Verjetno kot dvanajstega šteje Franca Kanglerja (Maribor), čeprav je SDS tam podpirala drugega kandidata, Rudija Matjašca, ki pa je prejel veliko manj glasov. Kangler tudi ni bil del koalicije z SLS, saj odnosi med njim in prvakom SLS Markom Zidanškom niso najboljši. Znano je, da je Kangler predsednik programskega sveta Nove ljudske stranke, ki jo imajo v SLS za sovražno.

Janša prav tako ne skriva, da je bila koalicija SDS in SLS uperjena tudi proti NSI, ki podobno kot NLS ni bila povabljena k sodelovanju pred volitvami državnih svetnikov. V enem od svojih tvitov se norčuje iz NSI, ker je »popolnoma pogorela na volitvah v @Drzavni svet. Kljub bratenju z SD ni dobila niti enega svetnika. Je Ljudmila z #VrociNavijači že odstopila?«

V medijih, ki jih obvladuje SDS, se je že pojavila novica, da naj bi Ljudmilo Novak na čelu NSI zamenjal Valentin Hajdinjak. V NSI razmišljajo o različnih možnostih pred parlamentarnimi volitvami, tudi o novih obrazih.

Zidanšek pravi, da je bila koalicija z SDS sklenjena zgolj za državni svet, na volitvah v državni zbor pa naj bi SLS nastopila samostojno.

Po nekaterih informacijah naj bi SDS pred parlamentarnimi volitvami oblikovala skupno listo z zavezniškimi strankami, poleg SLS naj bi bila v koaliciji tudi GOD Aleša Primca in Kanglerjeva NLS, ki jim verjetno samostojno ne bo uspelo priti v parlament. Na skupni listi bi lahko dobile vsaka po kakšnega poslanca, SDS pa bi tako dobila glasove, ki bi bili, če se ne bi uvrstile v parlament, vrženi proč.

Zidanšek pravi, da je bila koalicija z SDS sklenjena zgolj za državni svet, na volitvah v državni zbor pa naj bi SLS nastopila samostojno. Po drugi strani pa vemo, da se je SLS za skupno listo dogovarjala z NSI, vendar jo je ta zavrnila.

V državni svet so bili izvoljeni še štirje svetniki iz vrst SD (Bojan Kontič – Velenje, Tomaž Horvat – Nova Gorica, Bojan Režun – Tolmin in Samer Khalil – Črnomelj), Miroslav Ribič (Vrhnika) je iz vrst SMC, Dejan Crnek (Ljubljana) je iz Liste Zorana Jankovića, Igor Velov (Kranj) je visoki uradnik v vladi Mira Cerarja, Davorin Terčon (Sežana), Matjaž Švagan (Trbovlje) in Boris Popovič (Koper) pa so predsedniki svojih (županskih) strank.