Revija Reporter
Slovenija

Zidanšek o dvigu DDV: Želi vlada s takšnimi norostmi uničiti gospodarstvo in državljane?

Reporter

9. jan. 2018 17:40 Osveženo: 17:41 / 09. 1. 2018

Deli na:

V SLS ne bomo dovolili nobenega dviga davkov, se bomo pa borili za vzdržen dvig vseh plač, pravi predsednik SLS mag. Marko Zidanšek.

"Zdrava kmečka pamet nam pove, da ob istočasnem dvigu plače in davkov ne bomo bolje živeli," opozarjajo v SLS in predsednik stranke Zidanšek je mmnenja, da bi bil dodaten dvig stopnje DDV-ja v Sloveniji "zaušnica državljankam in državljanom."

Sočasen dvig vseh plač v Sloveniji mora biti gospodarsko upravičen in rezultat večje produktivnosti - dodane vrednosti na zaposlenega in nižje obdavčitve dela, vztrajajo v SLS.

Opozarjajo, da so v stranki pred skoraj dvema letoma prvi predlagali znižanje stopnje DDV nazaj na predkrizno raven. Vlada Alenke Bratušek je kot protikrizni ukrep julija 2013 začasno zvišala splošno stopnjo DDV z 20 na 22 odstotkov, znižano stopnjo za nujne življenjske pripomočke, hrana in zdravila, pa z 8,5 na 9,5 odstotka.

Ukrep je bil "za ceno političnega in socialnega miru zavajajoče predstavljen kot začasen, sedaj pa se zdi, da se zgodba ponavlja," pravijo v SLS.  

Zidanšek ob tem sprašuje, ali "vlada s skrajnim delom opozicije načrtuje takšne norosti z namenom, da uničuje slovensko gospodarstvo in lastne državljane?" Opozarja, da bi dvig DDV na 24% Slovenijo, ki je že sedaj ena bolj obdavčenih držav v Evropski uniji, uvrstil v sam vrh EU.

Takšno stanje je usmerjeno proti gospodarstvu, proti novim delovnim mestom in investitorjem in je ob trenutni gospodarski rasti ter dolgoletni stagnaciji dodane vrednosti v Sloveniji tudi zelo nevarno, svarijo v SLS.