nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SLS gre na volitve z Zvezo za Primorsko, skupno listo s Kanglerjem in Primcem pa še naprej zavrača

Deli na:
SLS gre na volitve z Zvezo za Primorsko, skupno listo s Kanglerjem in Primcem pa še naprej zavrača

Foto: Bobo

Prvak SLS Marko Zidanšek je potrdil, da bo SLS sklenila predvolilno koalicijo z Zvezo za Primorsko: »Gre za regionalno in podjetniško usmerjeno stranko. Tudi mi se zavzemamo za regionalizacijo Slovenije.«

Kandidati Zveze za Primorsko bodo nastopili na listi SLS v drugi (primorski) volilni enoti, koalicijski dogovor bo javno podpisan na začetku aprila, takoj po velikonočnih praznikih.

Na vprašanje, zakaj potem zanj ni sprejemljiva skupna lista z Novo ljudsko stranko Franca Kanglerja in stranko Aleša Primca, ki sta se povezala v Združeno desnico, odgovarja, da je pomembno ime SLS, pod katerim bo na volitvah nastopila stranka z zgodovinsko tradicijo.

V četrtek se je sicer sestal izvršni odbor stranke, na katerem so sprejeli sklep, da gre SLS na volitve z listo pod imenom SLS – Slovenska ljudska stranka. Hkrati pa so zavrnili pobudo župana Cerkelj in dolgoletnega člana SLS Franca Čebulja o pogovorih za skupen nastop z Združeno desnico.

Mnogi se bojijo, da parlamentarnega pragu ne bosta prestopila ne SLS ne Združena desnica, in se sprašujejo, s čim »globoka država« drži Zidanška.

To pobudo je Čebulj poslal vsem trem predsednikom strank že na začetku februarja, Kangler in Primc sta mu odgovorila pozitivno, Zidanšek pa mu sploh ni odgovoril. Po posredovanju podpredsednika stranke Franca Rozmana je izvršni odbor vendarle razpravljal o pobudi in sprejel prej omenjeni sklep.

Mnogi se bojijo, da parlamentarnega pragu ne bosta prestopila ne SLS ne Združena desnica, in se sprašujejo, s čim »globoka država« drži Zidanška. Morda s kazensko ovadbo, o kateri smo že pisali v Reporterju in bomo obširneje nadaljevali v ponedeljkovi tiskani izdaji.

Čebulj ne bo obupal, saj vse tri predsednike, Zidanška, Kanglerja in Primca, po praznikih vabi na skupno večerjo.

V nadaljevanju objavljamo pismo, ki ga je Čebulj poslal Zidanšku in še nekaterim prijateljem v SLS ter Zidanškov odgovor nanj.

Spoštovani prijatelji.

Za skupni nastop združene desnice na bližajočih parlamentarnih volitvah sem posredoval pobudo v začetku meseca februarja. Primc in Kangler sta mi odgovorila pozitivno in kot nam je znano čakata odločitev še naše stranke. Zakaj vztrajam pri skupnem nastopu vseh treh strank. Zelo na kratko. S tem bomo pripeljali na volitve predvsem volivce, ki so bili v volilni abstinenci in s tem zagotovili desnici možnost sestave nove vlade. V nasprotnem primeru ne vidim v parlamentu ne SLS-ja,  ne Kanglerja in ne Primca kot dveh strank združene desnice. Posledično s tako politiko pa še bolj oslabljeno desnico. Pa je res to cilj SLS-stranke? To je vprašanje za predsednika Zidanška.

Imam ljudi, ki so v ključno z mano pripravljeni pomagat pri državnozborskih volitvah združene desnice.

Še enkrat. Dajte volivcem skupno sporočilo o skupnem nastopu desnice, ki jo težko čakajo.

Naj še omenim izjavo predsednika Zidanška v reporterju. Pa kaj, če tam en član predlaga nekaj, to še ni resno za obravnavo na organih stranke.

Upam predsednik , da si se premislil. Moje mnenje je, da je vsak član še kako pomemben v vsakem sistemu. Prosim predsednika brez izključevanja v nadaljevanju.

Upam, da se moja pobuda danes uvrsti  na dnevni red izvršilnega odbora .

Sem v pričakovanju pozitivnega odgovora. 

Lp-župan Franc Čebulj

Pozdravljen, 

Obveščam te, da je IO SLS obravnaval tvojo pobudo in sprejel sklep, da gre Slovenska ljudska stranka na volitve z listo pod imenom SLS - Slovenska ljudska stranka. 

lpm