Revija Reporter
Slovenija

Marko Zidanšek dobil zaupnico: SLS gre na volitve s svojo listo

I. P.

10. apr. 2018 11:31 Osveženo: 12:18 / 10. 4. 2018

Deli na:

Glavni odbor Slovenske ljudske stranke je torek zvečer brez glasu proti potrdil sklep, da gre SLS na volitve s svojo listo. Predsednik SLS Marku Zidanšek je na ta sklep vezal zaupnico. Tako po njegovih besedah v volilno kampanjo vstopa močna in enotna.

Že vse od zamisli o predvolilnem povezovanju novih desnih strank (Kanglerjeve Nove ljudske stranke in Primčeve Glas za otrok in družine), se je javno in v strankarskem zakulisju odpiralo vprašanje, ali bo pod dežnikom Združene desnice tudi SLS. Tudi po nekaj skupnih omizjih predsednikov desnosredinskih strank. Le nastop na skupni listi, se je navajalo, bi zagotovilo, da bi stranke prestopile parlamentarni prag. Zidanšek se je z glasovanjem na najvišjem organu stranke o zaupnici odločil to temo spraviti z dnevnega reda. Tako bi se stranka lahko poenotena posvetila volitvam.     

Kot so zapisali v SLS so se v medijih in s strani političnih strank na desnici pojavljale mnoge špekulacije o tem, da si mnogi v SLS želijo predvolilnega povezovanja. Predsednik Zidanšek je članom GO pojasnil vsa ozadja, medijska podtikanja in medijske napade na njega, ki jih inscenirajo tisti, ki so ustanovili svoje stranke, sedaj pa imajo takšne težave s samozavestjo in kandidati, da jih je strah samostojnega nastopa. SLS je s soglasno podporo samostojni listi dokončno zavrnila te špekulacije.

»SLS bo čez en mesec praznovala 30. obletnico delovanja. Mi smo bili tisti, ki smo orali ledino demokratizacije v Sloveniji, zato si zaslužimo, da gremo na volitve pod tem imenom. Soglasna odločitev glavnega odbora mi pred volitvami vliva veliko zaupanje, saj so se najvišji funkcionarji – med njimi mnogi občinski svetniki, župani in podžupani, tudi evropski poslanec – zavezali, da bodo po svojih najboljših močeh pomagali v volilni kampanji,« pravi Zidanšek.

Glavni odbor SLS je soglasno potrdil tudi pred dnevi v Novi Gorici podpisan sporazum o predvolilnem sodelovanju z Zvezo za Primorsko. Kandidati ZZP bodo nastopili na listi Slovenske ljudske stranke.