Revija Reporter
Slovenija

(EKSKLUZIVNO!) Iz novih strank nastaja Združena desnica, Bogovič pa se zavzema za skupno listo SLS s Kanglerjem

Igor Kršinar

1. feb. 2018 6:00 Osveženo: 7:39 / 02. 2. 2018

Deli na:

»Če bo potrebno, bom tudi jaz osebno pomagal, da se presežejo spori med Zidanškom in Kanglerjem,« je Franc Bogovič povedal za Reporter.

Primož Lavre

Evropski poslanec Franc Bogovič je zelo naklonjen skupni listi SLS in Nove ljudske stranke, po drugi strani pa jo prvak SLS Marko Zidanšek zavrača in vztraja na samostojni listi SLS.

»Obe stranki imata podobno volilno bazo, zato bi bila taka skupna lista koristna. NLS je zelo močna na Štajerskem, kjer smo na zadnjih volitvah izgubili največ volivcev. Potreben je pragmatizem, treba je iti preko osebnih zamer. Mogoče bosta Zidanšek in Kangler lažje sodelovala, odkar sta oba državna svetnika. Če bo potrebno, bom tudi jaz osebno pomagal, da se presežejo spori,« je Bogovič povedal v izjavi za zadnjo številko Reporterja.

Kot smo zvedeli, tovrstni pogovori že potekajo, vendar pa jih vsi vpleteni akterji zanikajo.

Franc Kangler, predsednik programskega sveta NLS, pa se je pripravljen o pogovarjati tako o skupni listi z SLS kot o skupni listi s strankama Aleša Primca (Glas za otroke in družine) in Alojza Kovšce (Gospodarsko aktivna stranka). Takšno povezavo imenuje Združena desnica.

Primc je potrdil svojo pripravljenost za takšno predvolilno koalicijo. Ker je bil Kovšca izvoljen za predsednika državnega sveta, sam ne bo nastopil na volitvah, pogovore o predvolilnih povezavah pa prepušča vodstvu stranke. Sam stranke ne bo več vodil, saj želi svojo državno funkcijo opravljati politično nevtralno.

Vprašanje pa je, ali bo mala koalicija oziroma Združena desnica dovolj močna za vstop v parlament oziroma ali potrebuje še kakšno že uveljavljeno stranko, kot je SLS. Zidanšek tej ideji ni naklonjen, saj meni, da se koalicije sklepajo po volitvah, ne pred njimi. Kot je znano, je predlagal skupno listo SLS in NSI, vendar v slednji niso navdušeni nad njo. Lahko se vnovič zgodi, da bo z glasovi NSI izvoljen nekdo iz SLS, tako kot je bil na evropskih volitvah Franc Bogovič. Podobna zgodba bi se lahko zgodila Ljudmili Novak, če bi imela SLS močnega kandidata v Litiji, ali Toninu, če bi SLS imela močnega kandidata v Škofji Loki.

Zidanšek naj bi predvidoma kandidiral v Celju, kjer ima manjše možnosti za izvolitev kot npr. v Mozirju, po drugi strani pa je že državni svetnik, kar ni združljivo s poslansko funkcijo. Enake zadržke kot NSI glede skupne liste z SLS imajo tudi v SLS glede skupne liste z novimi strankami. Lahko bi bil nekdo iz GOD ali NLS izvoljen z glasovi SLS, po volitvah pa bi koalicija razpadla.

Združevanje na desnici podpira tudi Aleš Hojs, član izvršilnega odbora SDS

Primož Lavre

Združevanje na desnici podpira tudi Aleš Hojs, član izvršilnega odbora SDS, ki je v intervjuju za prejšnjo številko Reporterja izjavil: »Primčeva, Kanglerjeva in še kakšna manjša stranka, obrtno-podjetniška na primer, bi lahko sklenile predvolilno koalicijo in skupaj nastopile po okrajih. /…/ Za Franca Kanglerja vemo, da je izredno močan na Štajerskem oziroma v Mariboru, Aleš Primc v bolj tradicionalnih, konservativnih okoljih, delu Gorenjske in Dolenjske. Zato sem prepričan, da bi se taka predvolilna koalicija dala sestaviti in bi lahko prestopila parlamentarni prag, glasovi volivcev pa ne bi šli v nič.«

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24