DBbiOYFXsAA3xjZ Svet24.si

Umrl je eden najbogatejših Hrvatov

shannen Svet24.si

Za igralko ni več upanja: rak se je razširil na ...

Hakl Todorovič Necenzurirano

Nekdanja lastnika Večera gradita luksuzna ...

ivan gale pl2 Reporter.si

(PODKAST) Kako je politika hotela uničiti ...

messi 23 pm Ekipa24.si

Ne bo igral za drobiž! Messija bodo plačevali ...

Nogometna legenda Zlatan Ibrahimović je pri 41 letih končal svojo športno pot, to je po zmagi Milana Odkrito.si

Ko se je poslavljal, je bila ob njem ONA

Granerud Ekipa24.si

Drama na treningu! Najboljši smučarskih skakalec...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jože Roblek, pater jezuit: Kardinal Rode je kriv za vsa nesoglasja v Slovenski cerkvi

Deli na:
Jože Roblek, pater jezuit: Kardinal Rode je kriv za vsa nesoglasja v Slovenski cerkvi

Jože Roblek, pater jezuit - Foto: Sašo Švigelj/M24

Cerkev v Evropi je preveč institucionalizirana, togo ujeta, zaprta sama vase in zato v veliki krizi, meni pater Jože Roblek, in nič drugače ni s Cerkvijo na Slovenskem.

Pater Roblek je v javnosti znan kot  duhovnik in redovni jezuit, ki  je poskrbel, da se je papež Frančišek v letu svoje izvolitve seznanil z odgovornostjo kardinala Franca Rodeta. Po njegovem prepričanju je prav kardinal Rode najbolj odgovoren za vse, kar se dogaja v ljubljanski nadškofiji in v  Slovenski cerkvi: »Kriv je za vsa nesoglasja, do katerih je prišlo, kriv je tudi za finančni zlom mariborske nadškofije, kot za vsa maščevanja, še zlasti nadškofu Alojzu Uranu.«

»Visoki cerkveni krogi, ki jim pripadata kardinal Rode in ljubljanski nadškof Stanislav Zore in ki sta brez greha, se tudi želijo znebiti patra Rupnika, ker jih preveč moti in je vpliven,« opozarja Roblek.

V intervjuju pojasnjuje, kaj se je dogajalo v Vatikanu po njegovem srečanju s papežem, kakšne so bile zahteve murskosoboškega škofa Petra Štumpfa po njegovi vrnitvi iz Rima in kako se je na Roblekova pojasnila odzval škof Andrej Glavan, tedanji administrator ljubljanske nadškofije.


Pater Roblek razkriva šikane, ki jim je bil izpostavljen pokojni nadškof Alojzij Uran v času, ko je bil kardinal Rode še ljubljanski nadškof in tudi kasneje, ko so cerkveni vrhovi zahtevali Uranov odstop s funkcije ljubljanskega nadškofa. Kaj se je dogajalo, ko je bil nadškof Uran na zdravljenju v ljubljanskem UKC?

Kakšni so bili odzivi, ko je Roblek osebno podprl civilno iniciativo Dovolj.je, ustanovljeno za zaščito žrtev spolnih zlorab v Cerkvi? Pater Roblek pojasnjuje: »Moral sem zamenjati elektronski naslov in telefon, bil sem tudi fizično ogrožen, saj sem bil 25. februarja 2020 namerno zastrupljen s čajem, zaradi česar sem potem resno zbolel.«

Kako pater Roblek utemeljuje svoje prepričanje, da pater Marko Rupnik ni storil grehov, ki mu jih očitajo domnevne žrtve?

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24