bik Svet24.si

Od večne zvestobe do hude trme: Biki v sebi ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

jansa zore bobo Reporter.si

Janša in škofje so se politično in finančno ...

olimpija Ekipa24.si

Kakšna bomba! Stožice so se tresle, Agba z vso ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

roglic mezgec Ekipa24.si

Ne le Pogačar, tudi ta slovenski zvezdnik bo ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriški Slovenci v Bethlehemu kupili cerkev

Deli na:
Ameriški Slovenci v Bethlehemu kupili cerkev

Cerkev Sv. Jožefa v Betlehemu v Pensilvaniji - Foto: Google Street View

Skupnost ameriških Slovencev v pensilvanskem Bethlehemu je v nedeljo sporočila, da so od škofije Allentown odkupili poslopje katoliške cerkve Sv. Jožefa, ki se tako za zdaj še ne bo zaprla. Boj za ohranitev cerkve v nekdanjem jeklarskem središču ZDA traja že od leta 2008, ko je škofija cerkev zaprla skupaj s številnimi drugimi.

Na pobudo Stephena Antalicsa so se farani potem pritožili v Vatikan, ki je leta 2011 preklical odlok o zaprtju cerkve, škofija pa je nato sklenila, da bodo maše le na dan zavetnika cerkve Sv. Jožefa in za pogrebe. Vsakoletnih maš okrog 19. marca so se udeleževali tudi slovenski diplomatski predstavniki v ZDA.

Škofiji je začelo primanjkovati denarja za sprotno vzdrževanje cerkve in slovenska skupnost v Bethlehemu se je odločila za odkup poslopja, ki so ga z delom in prostovoljnimi prispevki postavili slovenski priseljenci iz Prekmurja.

Cerkev je odkupilo novoustanovljeno Društvo Sv. Jožefa iz Bethlehema (SSJB), ki se je registriralo kot neprofitna organizacija v Pensilvaniji in kot javna dobrodelna organizacija na ravni ZDA.


SSJB sporoča, da je njegova naloga obnova in ohranitev cerkve kot verskega objekta in spomenika zgodovini ter kulturni dediščini južnega Bethlehema. S škofijo so se dogovorili, da bosta na leto najmanj dve maši - ena na dan zavetnika v marcu in druga 28. oktobra na obletnico posvetitve cerkve leta 1914. SSJB lahko skozi leto cerkev uporablja za zasebne molitve in druge dejavnosti, ki niso maše.

V ZDA je več podobnih cerkva, ki so jih postavili slovenski in drugi priseljenci predvsem iz Evrope, za katere je bila cerkev pred 20. stoletjem ne le versko središče ampak tudi središče družabnega življenja. Etnične skupnosti so se z leti asimilirale in pomanjkanje vernikov ter duhovnikov je povzročilo zapiranje cerkvenih objektov.

Najbolj vztrajne katoliške skupnosti različnih etničnih skupin v ZDA, ki želijo ohraniti svojo dediščino, se zdaj odločajo za odkupe. V tej smeri razmišljajo tudi Slovenci v New Yorku, ki so pred kratkim ustanovili Slovensko društvo New York, saj tudi prihodnost slovenske cerkve Sv. Cirila na Manhattnu ni zagotovljena.

Po neuradnih informacijah je odkup cerkve od škofije Allentown SSJB stal okrog 170.000 dolarjev, morebitni odkup poslopja od newyorške nadškofije pa bi bil veliko večji finančni zalogaj.