Revija Reporter
Slovenija

Zarotniški urednik strankarske revije NSI razjezil nadškofa Zoreta: pedofili, homoseksualci in kriminalci v slovenski Cerkvi?

Marko Medvešek
11 4.201

11. jul. 2022 18:20 Osveženo: 11:49 / 12. 7. 2022

Deli na:

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore

Bobo

Ne vem, od kje Vam take nenavadne informacije o Cerkvi v Sloveniji in vesoljni Cerkvi, piše ljubljanski nadškof Stanislav Zore v odprtem pismu uredniku Domovine Tinetu Mamiću.

Zore se je odzval na Mamićev komentar »Vatikan proti cerkvenim stricem iz ozadja«. Urednika poziva, naj se oglasi pri njem in mu določene zadeve pojasni, »da bom tudi sam lažje in bolje ravnal kot nadškof«.

»Za 'Slovensko globoko Cerkev' prvič slišim,« med drugim piše Zore. Mamić je namreč v sovjem komentarju napisal, da je najmočnejši faktor globoke cerkve kardinal Franc Rode. »Kot nadškofu mi večkrat izrazi kakšno spodbudo, pohvalo in tudi kritiko, nikoli pa ni deloval iz ozadja. Če dela drugače, mi boste razložili z argumenti, kako, kje in kdaj,« pravi Zore.

Odprto pismo Tinu Mamiću, odgovornemu uredniku tednika Domovina

»Zanimalo me bo glede homoseksualnega lobija v Cerkvi. Kdo so člani, kako veste, da so homoseksualci, kakšne interese imajo, kje in kdaj se družijo? Vesel bom vseh argumentov in dokazov,« tudi piše Zore Mamiću. Dodaja, da se od nastopa nadškofovskega položaja srečuje z govoricami, a  želel bi slišati argumentirana pojasnila.

Moti ga tudi Mamićeva trditev, da sta bila nova škofa slovenske Cerkve izbrana v nasprotju z voljo ljubljanske kurije. »Nisem vedel, da ima moja kurija tak vpliv oz. da si ga prizadeva imeti, pa se je po Vaše izkazalo, da ga niso uspeli uveljaviti. Kateri člani kurije naj bi bili tako vplivni? In na koga vplivajo?«

»Želim imena kriminalcev v kolarjih in njihove zločine. Ter seznam koruptivnežev,« tudi zahteva nadškof od Mamića. Še posebej pa ga zanimajo imena pedofilov, o katerih je pisal Mamić. »Taki ne morejo opravljati duhovniške službe.«

»Kateri ljubljanski kanoniki imajo bogate zaslužke? Kolikor jih jaz poznam, so večinoma gospodje, ki živijo od mašnih darov in svoje pokojnine, če kdo opravlja profesorsko službo oz. jo je, dobiva profesorsko plačo oz. pokojnino,« še zanima nadškofa Zoreta.