Revija Reporter
Magazin

Obrazi podjetništva: Hana Kotar in njena Mama Paula

Alma Glumac
1 1.105

22. dec. 2023 6:00

Deli na:

Hana Kotar: »Moja služba je hkrati tudi moj hobi, in to me res veseli.«

arhiv Mama Paula

Stara je komaj 21 let, in že živi svoje sanje v tovarni čokolade, med svojim pripravljanjem sladoleda, izdelovanjem umetelno slastnih sladic iz najboljših sestavin, kar je njeno vodilo. Hani Kotar z Britofa pri Kranju energije nikoli ne zmanjka. Vodi Kavarno in ustvarja sladke dobrote pod imenom Mama Paula ter še vedno pleše pri folklori in najde čas za kakšno zabavo.

V decembru ima še posebno veliko dela, saj se v prazničnem vzdušju ljudje še raje posladkajo v njeni Kavarni v kamniškem centru Supernove, prav tako naročajo personalizirane sladice od čokolad različnih dimenzij in okusov do drugih sladkih dobrot, ki so se izkazale za odlična praznična darila.

Čeprav je v tem času tako zelo zasedena, nas je takoj povabila na pokušino slaščic. In povem vam, težko bi se odločila za najljubšo, tako velik in bogat je njen izbor. In ker uporablja le najboljše sestavine, z okusom popelje v druge dimenzije, tiste, ki pobožajo dušo in telo hkrati. Ime Mama Paula je izbrala po svoji stari mami, ki jo je navdušila za ustvarjanje in peko slaščic.

Sladke dobrote, ustvarjene zgolj iz naravnih in najbolj kakovostnih sestavin.

arhiv Mama Paula

Skupaj s starši so živeli v hiši in bili sta pravi zaveznici. Mama Pavla je bila tista, ki je pekla najboljše slaščice, jo naučila narediti ravno prav mehko in sladko potico in zavitek, ki se kar stopi v ustih. Zato imajo njene slaščice okus po domačem. Ponosna je tudi na to, da se ljudje domače počutijo v njeni kavarni, ki so jo odprli kmalu po smrti stare mame. Najprej je ustvarjala čokolade in nato začela izdelovati še sladoled. »Navdušila me je stara mama, pozneje sem ugotovila, da v pripravi slaščic res uživam. Vse izdelke ustvarjam s srcem in vase verjamem. Neprecenljivo je delati, kar imaš rad. Moja služba je hkrati tudi moj hobi, in to me res veseli.«

Do popolnosti sladkih dobrot pa Hana ni prišla le z mamino pomočjo, temveč se je mojstrila tudi pri največjih slaščičarskih mojstrih doma in po svetu. »Nemalokrat je bilo videti res čudno. Bila sem deklica med samimi odraslimi na slaščičarski delavnici. A tako me je vse zanimalo, tako sem bila zavzeta, da se drugi udeleženci niso dolgo čudili, kako sem se znašla med njimi,« iskreno simpatično pove mlada slaščičarka.

Velika perfekcionistka

Že pri rosnih osemnajstih letih je ustvarila svojo blagovno znamko Mama Paula. Po izobrazbi je živilsko-prehranski tehnik, a se je poleg šole veliko izobraževala tudi sama. V tujini se je učila med drugim od priznanega slaščičarja Maria Di Costanza, ogromno znanja pa je pridobila tudi na slovenskih tleh, kjer se je izobraževala pri znanih slovenskih ustvarjalcih sladic.

»Res je, danes mislim, da se mladi zavedamo, da je znanje treba ves čas nadgrajevati. V svetu imamo veliko trendov, ko sem končala srednjo šolo, nisem želela, da bi bile moje slaščice takšne kot od drugih, ampak nekaj posebnega. Želela sem biti znana po tem, da imam najbolj kakovostne izdelke, da vsak med pokušanjem začuti lahkoto okusa mojih sladic, ki se kar stopijo v ustih.

Slaščičarskih tehnik se je Hana učila tako doma v Sloveniji kot tudi tujini. Med drugim se je učila pri priznanem slaščičarju Mariu Di Costanzu iz Napolija

Zato sem se odločila tudi za izobraževanje v tujini pri priznanem italijanskem slaščičarju Mariu Di Costanzu iz Napolija. V Milanu sem pod njegovim vodstvom ustvarjala čokolade in sladice ter pri tem res uživala. V delavnici smo bili od jutra do večera, takrat sem se naučila ogromno novih tehnik in trikov.«

Čokolada je prijetna razvada ob vseh priložnostih. Njen okus nas objame in poboža. Je hrana za dušo, ki nas vedno razume in potolaži. Košček za potešitev lakote, še en košček za energijo in en za nasmeh. Njen okus obožuje vsak, vendar delo z njo ni enostavno. Z njo moraš dobesedno delati v rokavicah, zelo nežno in previdno, pove sogovornica. Zato je pri delu vedno zelo pozorna na več pomembnih dejavnikov. »Če na primer dva dejavnika, ustrezna vlaga in temperatura, nista izpolnjena, so lahko na čokoladi bele lise. Pri delu sem zato zelo zbrana in pozorna, pri tem pa mi pomaga tudi to, da sem perfekcionistka in sem zadovoljna šele takrat, ko je izdelek res popoln.«

Carovnija je verjeti vase. Ce zmorete verjeti vase, lahko uresnicite vse, je Hanino vodilo.

arhiv Mama Paula

Paulice, na videz podobne bajaderam, po okusu pa veliko bogatejše in izrazitejše, je pripeljala v Slovenijo iz sosednje Italije. Druge dobrote, kot so sočne fige, oblite s čokolado, čokoladne grižljaje iz oreščkov in suhega sadja, tudi oblite s čokolado, grižljaje iz karamele in slanih arašidov, oblite z mlečno čokolado pa je izpilila sama.

»Pri ustvarjanju uporabljam samo naravne in pristne sestavine. Prave sestavine za svoje čokolade in sladolede sem izbirala in okušala kar leto dni, osnovne surovine za čokolado pa uvažam iz Belgije in tudi Italije. Preizkušali in ocenjevali so jih pravzaprav vsi moji bližnji, od družine, prijateljev do sošolcev. Nikakor mi ni vseeno, kako je kaj videti, okusiti, kakšno strukturo ima in kako diši. Zato čokolado tudi zelo rada posipam z bronastim prahom, da je videti še bolj mamljiva, posebna, lepa, dragocena. In tako so čokolade za rojstne dneve, obletnice in podjetja resnično posebne.«

Hana je velika oboževalka lepega, kar se vidi tako v notranjem dizajnu njene Kavarne kot tudi po videzu sladic in embalaži, s katero so se, prizna, trudili kar precej časa, da je nastala taka, kot si je želela, prav tako velja za logotip njene znamke Mama Paula.

Pristni okus čokolad Mama Paula objame in poboža.

arhiv Mama Paula

Matura in čokolada

Na vprašanje, kako so njeno navdušenje nad delom sprva v kavarni, ko je bila komaj v drugem letniku, nato pa še z izdelovanjem čokolade in sladoleda, sprejeli v šoli, je povedala, da jo je podpiralo veliko prijateljev in učiteljev ter se z njo veselilo. Morda ji je prav zato uspelo maturirati skoraj istočasno kot lansirati svoj sladoled.

Ko so njeni vrstniki začeli kupovati maturantske obleke, je Hana hkrati z maturo začela izdelovati čokolado in iskala sodelavce. A žal vse le ni bilo tako rožnato. »Vsi niso razumeli, nekateri so mi to zavidali. Včasih je bilo res težko, saj je bilo občutiti njihovo nevoščljivost opazke, ko sem prišla v šolo bolj urejena kot sicer, saj sem imela po pouku sestanek.«

Sodelavce je kljub mladosti našla hitro, brez težav. »Ni jih bilo težko najti, ta pozna onega in oni tega,« se zasmeji Hana, ki pove, da je na začetku imela malo bojazni, saj so vsi njeni zaposleni starejši od nje. »A kmalu sem se naučila, da moram povedati, kar mislim, le tako so izdelki prav taki, kot si želimo vsi, in le tako se vsi dobro razumemo, kar se mi prav tako zdi zelo pomembno.«

Hana Kotar si je že kot dekletce izmišljala nove in nove sladice, slaščičarskih tehnik pa se je pozneja učila doma in v tujini.

arhiv Mama Paula

Najprej jo je pritegnila čokolada, nato je začela delati tudi sladoled, ki je narejen iz domačega mleka in pravega sadja. »Delam vse od različnih vrst čokolad, sladoledov do tort, cake popsov in sladic v kozarčkih. Rada razvijam nove izdelke in okuse, vedno me veseli, ko ljudje moje stvaritve pohvalijo in res začutijo pristen okus sadja in drugih sestavin. Menim, da je dan brez čokolade kot dan brez sonca, zato sem se odločila za ročno izdelovanje čokolad iz najkakovostnejših sestavin.

Vse sestavine so res naravne in pristne. Zato se trudim uporabljati čim bolj lokalne sestavine, nekatere pa so tudi, kot sem povedala, iz tujine. Ustvarjam več vrst čokolad, čokolade pa so izdelane ročno. Lahko naredim personalizirane, z napisi, ali jim dodam različne vrste posipov. So lahko tudi različnih oblik od pravokotnika do srca. Vse pa lahko obogatim s posebnim jedilnim bronastim prahom, ki videzu doda piko na i, kar je še posebej dobrodošlo v tem prazničnem času.

Čokolade so narejene z veliko ljubezni in natančnosti ter elegantno zapakirane. Ker sem velika perfekcionistka, mi je vedno v izziv do podrobnosti dodelati kreacije tako po videzu kot po okusu in strukturi. Trudim se, da ustrežem čim več brbončicam, zato čokolade niso tako zelo sladke, nekatere pa so celo veganske. Kupce vedno opozorim, naj bodo pozorni na datum roka trajanja. Ker so vse sestavine najboljše kakovosti, so posledično tudi roki trajanja krajši. Kot sem dejala, sem želela izstopati po tem, da so moji izdelki najbolj kakovostni.«

Med otroki je najbolj priljubljen sadni sladoled z okusom limone.

arhiv Mama Paula

Butični sladoledi za vse generacije

Butične sladolede, slaščice, vse od čokoladic, tortic do sladic v lončkih ustvarja s srcem. Na svojo pot je stopila pogumno tudi zato, ker verjame v svoje delo. Vsak izdelek je poseben, ko ustvarjaš svoje sladice in v tem uživaš, pove. Okusov sladoledov je res veliko, prav vsak lahko najde nekaj zase. Med sadnimi sladoledi vas bodo navdušili jagoda, malina, limona in mango, mlečni izbor pa sestavljajo lešnik, mlečna čokolada, vanilja in pistacija.

Presenetljivo je med otroki najbolj priljubljen sadni sladoled z okusom limone, pri odraslih pa prevladujejo večinoma mlečni okusi, na primer vanilja ali čokolada. Sama pa se res ne more odločiti samo za enega, saj obožuje tako mlečne in sadne okuse.

Izbirate lahko med več vrstami čokolad, torticami, sladicami v kozarčkih, cake popsi, sadno-veganskimi sladoledi iz pravega sadja ali mlečnimi sladoledi iz domačega mleka.

Na vprašanje, ali bi se lahko odločila za najljubši okus čokolade, se energična Hana začne smejati. »Čokolado imam zelo rada, a sem pri njeni izbiri zelo izbirčna. Ko sem izbirala najboljše okuse, sem s tem razveselila tudi svojo družino, ko je lahko preizkušala moje izdelke. Menim, da je čokolada prijetna razvada ob vseh priložnostih.«

Zasluga za prvovrstnost sladkih dobrot gre predvsem njeni stari mami Pavli, s katero sta začeli skupaj kuhati in pripravljati slaščice. »Če nekaj delaš tako zelo rad, kot jaz ustvarjam s sladicami, čisto nič ni težko in prečute noči niso nič takega. Najbolj od vsega pa me veseli, ko vidim, da se ljudje vračajo. Takrat vem, da so jim dobrote Mame Paule res všeč, četudi so malo dražje od drugih, saj jih izdelujemo ročno in, kot sem povedala, iz najboljših sestavin. Naš sladoled je narejen iz domačega mleka in iz pravega sadja, zato ima okus po domačem, kar ljudje izjemno cenijo,« pravi Hana, ki hkrati prizna, kako težko reče ne in kako zelo si želi osrečiti ljudi, ki jo prosijo za njene dobrote.

Razširjanje obzorij

Hana je navdušena raziskovalka novega, neznanega, zato tudi rada potuje. »Z družino smo največkrat obiskovali sosednje države in imeli izlete po Sloveniji, še zlasti v času korone. Zato sem manj potovala z letalom. Imam pa željo še obiskati in raziskati neznane kraje. Službeno tudi zaradi čokolad potujem predvsem po Evropi. Rada imam Italijo, Belgijo in Francijo, veliko evropskih držav pa sem obiskala tudi s folkloro, saj smo pred epidemijo veliko potovali. Kadar grem na pot, si poskušam ogledati tudi mesto.«

V prostem času je rada v naravi, pozimi še posebej obožuje smučanje. »Smučanje imam rada in se za kakšen dan, ko mi čas dopušča, z veseljem odpravim na bele strmine. Vendar je moja destinacija, ki jo obiščem v vsakem letnem času, morje. Tam je moje srce. Nekaj najlepšega je vdihniti svež morski zrak, poslušati bučanje valov in občutiti veter v laseh. In ko se zraven posladkam še s slastno čokolado Mama Paula, je moj dan popoln.«