slovenska policija Svet24.si

V Štepanjskem naselju razstrelili bankomat

oder, sunek vetra, nuevo1 Svet24.si

Video: Sunek vetra porušil oder. umrlo je devet ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Obtoženi v aferi TEŠ6 rešil vilo v Rožni ...

Slovenka leta 2023 Reporter.si

Slovenka leta Ana Petrič o tem, zakaj so jo šefi...

pogacar 22 Ekipa24.si

Zmanjkuje mu prostora! Pogačar je enostavno ...

poroka-na-prvi-pogled, irena Njena.si

Poroka na prvi pogled: Irena razgalila surovo ...

doncic gobert Ekipa24.si

Da ne zna igrati obrambe?! Dončić je s to noro ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Mož, ki je Putina rešil pred medvedom, bo zdaj tudi njegov svetovalec

Deli na:
Mož, ki je Putina rešil pred medvedom, bo zdaj tudi njegov svetovalec

Ruski predsednik Vladimir Putin - Foto: Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin je po spremembah v vladi v svojem novem mandatu danes imenoval najtesnejše sodelavce v Kremlju. Kot poročajo tuje tiskovne agencije, je Putin v svoji bližini obdržal več svojih zaupnikov, med njimi dosedanjega sekretarja ruskega varnostnega sveta Nikolaja Patruševa, ki ga je danes imenoval za svojega svetovalca.

Podrobnosti o novi vlogi 72-letnega Patruševa v Kremlju niso pojasnili. Patrušev, ki je bil od leta 2008 sekretar ruskega varnostnega sveta, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v Putinovem krogu velja za snovalca ambicij Rusije kot velesile in za enega od ideologov, ki stojijo za vojno proti Ukrajini.

Putin je medtem na položajih ohranil vodjo svoje predsedniške administracije Antona Vajno ter prva namestnika Alekseja Gromova in Sergeja Kirijenka. Po poročanju ruske tiskovne agencije Tass ostaja tudi tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.


Nekdanjega ministra za gospodarski razvoj Maksima Oreškina je Putin imenoval za enega od namestnikov v svojem uradu. Svojega nekdanjega telesnega stražarja Alekseja Djumina, dosedanjega guvernerja regije Tula, pa je Putin postavil za svojega svetovalca. 51-letni Djumin po mnenju mnogih opazovalcev velja za vzhajajočo zvezdo na ruskem političnem prizorišču in enega od "rezervnih kandidatov" za visoke položaje v Rusiji v prihodnje. Zanimivo, Djumin se je medijem pred leti pohvalil, da je nekoč spečega Putina rešil pred medvedom, ki je prihlačal do predsedniške rezidence.

Spremembe v Kremlju sledijo spremembam v ruski vladi. Putin, ki si je z zmago na volitvah marca zagotovil peti predsedniški mandat, je v nedeljo dosedanjega obrambnega ministra Sergeja Šojguja imenoval za vodjo ruskega sveta za nacionalno varnost, na njegovo mesto pa naj bi postavil svojega dolgoletnega svetovalca za gospodarska vprašanja Andreja Belousova. Sergej Lavrov, eden od zunanjih ministrov z najdaljšim stažem, medtem ostaja vodja ruske diplomacije.

Predsednikove kandidate naj bi v parlamentu potrjevali danes.