kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Škandal brez primere! Kot v propadlem komunizmu mi levičarsko društvo novinarjev sodi zaradi kritike političarke Levice Violete Tomić

Deli na:
Škandal brez primere! Kot v propadlem komunizmu mi levičarsko društvo novinarjev sodi zaradi kritike političarke Levice Violete Tomić

Dr. Maja Sunčič - Foto: Primož Lavre

Slovenska demokracija, svoboda govora in levo Društvo novinarjev Slovenije (DNS) so dosegli novo sramotno dno.

Častno razsodišče ideološko levega DNS mi na pobudo političarke Levice Violete Tomić sodi zaradi kolumne »Violeta Tomić se grebe za milijon evrov in cmera nad reveži. Tipična levičarska hinavka!«, v kateri sem Tomićevo prikazala kot v nebo vpijoč primer politične hinavščine in nedoslednosti pri izvajanju deklarirane politike Levice, ko je pred volitvami v EU parlament eno govorila raji, dejansko pa delala drugo.

V kolumni sem o političarki Tomićevi in Levici zapisala, da se razglašajo za revolucionarje, socialiste in svojo ideologijo utemeljujejo na boju proti bogatašem, razslojevanju in revščini, hkrati pa si je Tomićeva prizadevala, da bi kot evropska poslanka v petletnem mandatu postala milijonarka z bajno poslansko plačo in s tem kot pripadnica enoodstotne družbe še bolj razslojila Slovenijo in tako delovala v popolnem nasprotju z deklarirano ideologijo Levice.

V tujini najbolj odmeva primer demokratskega predsedniškega kandidata Bernieja Sandersa, ki se tako kot pri nas Tomićeva razglaša za predstavnika skrajne levice, zagovornika socializma, borca proti milijonarjem, razslojevanju in revščini, hkrati pa se je zanj ponovno javno razkrilo, da je po zaslužkih v resnici milijonar.

Če v spletni brskalnik napišete besede Bernie Sanders, millionaire in hypocrisy, boste dobili na tone kritičnih novinarskih prispevkov o politični hinavščini politika Sandersa, ki goreče nasprotuje milijonarjem in razslojevanju, sam pa se uvršča med milijonarje. Naj navedem le nekaj kritičnih člankov o Sandersu: The Hypocrisy of Bernie Sanders’ Income-Inequality Revolution, Millionaire Senator Bernie Sanders is a Hypocrite, Bernie Sanders in 1970s Senate Race Called Millionaire Senators »Immoral«, Millionaire Bernie Sanders All Talk on Socialist Valuesitd.

V ZDA je politik Sanders zaradi politične hinavščine deležen množične kritike medijev. Politiki so namreč javne osebnosti, ki so v ZDA tradicionalno izpostavljeni ostremu nadzoru medijev, saj ima javnost (volivci) v demokratičnih državah še kako upravičen interes, da je seznanjena s spornim ravnanjem politikov, ko tako kot Sanders javnosti eno govorijo, v resnici pa sami delajo povsem drugo.

Pri nas velja ravno nasprotno: v Sloveniji dominantni levi mediji pred volitvami v EU parlament niso problematizirali politične hinavščine Tomićeve, ampak preko svojega ideološko levega DNS zdaj proti meni vodijo postopek, ker sem kritično pisala o politični hinavščini Tomićeve, ki je članica Levice, ta pa je politični favorit levih dominantnih medijev, katerih jedro tvorijo prav člani levega DNS.

Ravnanje levega DNS je uperjeno proti svobodi govora, saj mi levo novinarsko društvo sodi zaradi kritičnega pisanja o političarki Levice Tomićevi, medtem ko je tovrstno kritično pisanje v ZDA temeljni standard kritičnega novinarstva o hinavščini politične elite (primer Bernie Sanders).

Poglejmo samo ideološki profil večine članov častnega razsodišča DNS: predsednik Gojko Bervar je znan kot komentator skrajno leve revije Svobodna misel (danes Svobodna beseda),ki izhaja pod okriljem Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. Podpredsednica je Jelena Aščić iz RTV SLO, ki jo zaradi njenega novinarskega dela javno podpira stranka Levica, katere članica je Tomićeva! Da ne govorim o članici razsodišča Ranki Ivelja, ki me je pred leti kot novinarka Dnevnika napadla zaradi mojega kritičnega pisanja o Milanu Kučanu.

Ali pa članici razsodišča Tatjani Pirc iz RTV SLO, ki se na svojem tviterju navdušuje nad levimi mediji in ideologom skrajne levice Slavojem Žižkom. Članica Neva Železnik na svojem tviterju nabija proti SDS, desnim medijev in objokuje propadli socializem in Jugoslavijo, ki ju poveličuje političarka Levice Tomićeva. Članica Katarina Vučko prihaja iz Mirovnega inštituta, ki velja za tradicionalno ideološko izpostavo skrajne levice. S sodelovanjem z Mirovnim inštitutom, kjer je bil celo dva mandata predsednik upravnega sveta, se v svoji samopredstavitvi hvali član Jernej Rovšek.

Člani razsodišča so tudi Sonja Merljak Zdovc, Nina Jerman in Davorin Koron, vsi podpisniki novinarske peticije proti prvi Janševi vladi. Že navedeni seznam večine članov častnega razsodišča razkriva, da gre bodisi za simpatizerje leve ideologije ali pa so povezani z ustanovami, ki veljajo za skrajne levo ideološko usmerjene. Vsi navedeni bi se morali zaradi načela politične nepristranskosti izločiti iz sojenja proti meni! Seveda se ne bodo, saj pri levem DNS nimajo ideološko nepristranskih kadrov, ki bi lahko zapolnili njihova mesta.

O levi politični preferenci DNS sem v Reporterju kritično pisala v številnih kolumnah (Medijska mašinerija zlaMilan Kučan zatira svobodo govoraKdor ni Kučanov ali Janšev, naj zapre gobec in spoka! To je Slovenija ob vstopu v 2019, itd.). V ideološko levem DNS mi sodijo, čeprav je političarka Levice Tomićeva javna oseba, ki je izpostavljena ostrejšemu nadzoru medijev in ima zato javnost (volivci) še kako upravičen interes, da so seznanjeni s politično hinavščino Tomićeve, ko eno govori in drugo dela.

Resnično dejstvo je, da bi Tomićeva kot poslanka v EU parlament v petletnem mandatu zaslužila milijon evrov plače (Dejstva: Dober milijon evrov za mandat evropskega poslanca, 24ur.com, 18. 4. 2019). Resničnost dejstev o politični hinavščini in nedoslednosti Tomićeve sem podrobno utemeljila v članku Odziv Maje Sunčič na odgovor Violete Tomić: Tomićeva navaja neresnična dejstva! (4. 4. 2019) in dodatno v kolumni Violeta Tomić je pred EU volitvami 2014 pozivala k velikemu zmanjšanju poslanskih plač. Zdaj se pretvarja, da tega ni nikoli rekla! (19. 4. 2019).

V slednji sem navedla tudi avdiovizualne in pisne dokaze, kako se je vstajnica Tomićeva v politiko izstrelila z vstajniško parolo »Poslance na minimalce«, ko je pred volitvami 2014 v vstajniškem slogu napovedala veliko zmanjšanje poslanske plače in se zavezala, da bo vse druge poslance pozvala, naj si drastično zategnejo pas. Tomićeva me preganja, ker sem pred letošnjimi volitvami opozorila, da se danes presenetljivo distancira od njene izjave iz leta 2014!? Levo DNS bi moralo že na podlagi splošno znanih dejstev po temelju zavrniti postopek Tomićeve proti meni!

V Sloveniji morajo biti po zakonu in ustavi sodišča in razna (raz)sodišča politično nepristranska in neodvisna. To nikakor ne velja za častno (raz)sodišče levega DNS, ki je zaradi politične pristranskosti popolnoma nepristojno za razsojanje v zadevi političarke Levice Tomićeve. Ravnanje levega DNS je uperjeno proti svobodi govora, saj mi levo novinarsko društvo sodi zaradi kritičnega pisanja o političarki Levice Tomićevi, medtem ko je tovrstno kritično pisanje v ZDA temeljni standard kritičnega novinarstva o hinavščini politične elite (primer Bernie Sanders).

Gre za nedopusten pritisk levega novinarskega društva na svobodo govora, ki nas vrača v stare enoumne čase pred letom 1990, ko so bili novinarji družbeno politični delavci in podaljšek partije za obračunavanje z politično neodvisnimi novinarji.