Prijavljeni ste kot
22. okt. 2019
V Sloveniji je v letu 2018 nastalo skoraj 139.900 ton odpadne hrane, kar pomeni 68 kilogramov na prebivalca oziroma štiri kilograme več kot leta 2017. Polovica je je nastalo v gospodinjstvih. Odpadna hrana je sicer predstavljala 11 odstotkov vseh v gospodinjstvih nastalih komunalnih odpadkov, je danes objavil državni statistični urad.
11. okt. 2019
Vrhunske restavracije po vsej Sloveniji bodo od danes do 20. oktobra odprle vrata za gurmanske navdušence v jesenskem tednu restavracij. V desetdnevnem dogodku bodo kuharski mojstri pripravili posebne menije, ki jih bodo gostom ponudili po ceni 19 evrov. Letošnji poudarek dogodka je na vinski spremljavi.
2. okt. 2019
Italijanski kmetje so včeraj prosili ameriškega državnega sekretarja Mika Pompea, naj ZDA ne uvedejo carin na lokalne produkte, kot so oljčno olje, parmski pršut in parmezan. Pompeo se je včeraj sicer mudil na obisku v Rimu, kjer se je med drugim sestal s premierjem Giuseppejem Contejem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
29. sep. 2019
Zaradi previsokega računa so lastniku neke rimske restavracije naložili 5000 evrov kazni, restavracija je morala tudi za pol dneva zapreti svoja vrata, poročanje italijanskih medijev povzema avstrijska tiskovna agencija APA.
13. avg. 2019
Zaradi strahu pred brexitom brez dogovora skoraj petina Britancev kopiči zaloge hrane, pijače in zdravil, je pokazala danes objavljena raziskava finančnega podjetja Premium Credit. Skupna vrednost zalog skupaj znaša štiri milijarde funtov oziroma 4,3 milijarde evrov.
3. avg. 2019
Na Veliki planini pred Preskarjevim muzejem danes od 11. do 14. ure dalje poteka praznovanje dneva trniča, posebnega sira z Velike planine, ki ga danes izdelujejo le redki pastirji. Obiskovalci bodo lahko spoznali postopek izdelave sira, imeli možnost sir izdelati sami in poskusiti jedi, pri katerih se sir uporablja.
23. jul. 2019
Vedno pogosteje ponudniki hrane v Mehiki strežejo lažen guacamole, ki ne vsebuje več glavne sestavine, avokada. Glavna razloga za takšne skrajne ukrepe sta visoko povpraševanje ZDA po tem zelenem sadežu in slaba letina, poroča portal Deutsche Welle.
26. maj. 2019
»Dolgo hočem ostati aktivna. Nočem biti dvajset let priklenjena na stol ali posteljo,« o sebi pravi nekdanja rokometašica Nadiža Pleško, danes trenerka za prehrano in wellness.
7. apr. 2019
Ne bo se vsak vegetarijanec ob obisku Okrepčevalnice Čompa pustil premamiti mesnim mojstrovinam Roberta Prinčiča, a katerega le zanese, se pohvali kuhar, ki velja za enega največjih mojstrov za meso v prestolnici.
18. mar. 2019
Konec marca bo po vsej Sloveniji spet potekal Teden restavracij, ki bo v tokratni spomladanski izvedbi v desetih dneh združil 105 slovenskih gostiln in restavracij. Osem jih bo sodelovalo prvič. Organizatorji želijo s spomladansko in jesensko izvedbo privabiti skupno 100.000 gostov.
10. mar. 2019
Nemška obmejna policija je na avtocesti pri kraju Marktredwitz v bližini meje s Češko med rutinskim pregledom v slovenskem kombiju našla 600 kilogramov pokvarjenega mesnega pripravka za kebab. Meso je bilo delno že odtaljeno, embalaža pa je bila ponekod strgana, piše na spletni strani bavarske policije.
27. feb. 2019
V Slovenijo ni prišlo meso iz sporne poljske klavnice, meso in mesne obreznine iz drugih poljskih obratov so se izkazali za varno živilo, so pa mesni pripravki za kebab, ki jih proizvajajo poljski obrati, mikrobiološko tvegana živila, je v končnem poročilu o nadzoru mesa iz Poljske ugotovila uprava za varno hrano.
22. feb. 2019
Uprava za varno hrano je danes prejela informacijo o prisotnosti bakterija salmonela v zamrznjenem goveje-puranjem kebabu, ki ga je družba Alebon dobavila iz Poljske. Gre za tri pošiljke skupne teže 45 kilogramov.
Severna Koreja je agencije ZN zaprosila za pomoč zaradi velikega pomanjkanja hrane, ki ji grozi zaradi za letos predvidene zelo slabe letine, je v četrtek povedal tiskovni predstavnik ZN Stephane Dujarric. Pjongjang je opozoril, da jim primanjkuje 1,4 milijona ton hrane in da so zato morali skoraj prepoloviti količino hrane na prebivalca.
18. feb. 2019
Pri odločitvi potrošnikov o nakupu mesa in mesnih izdelkov pretehta kakovost, ki jo na prvo mesto postavlja 47,7 odstotka sodelujočih v anketi Ninamedie. Na drugem mestu je z 32,8 odstotka poreklo. Večina vprašanih meso kupuje pri trgovcu, pri katerem kupuje tudi druga živila. Kakovosti mesa s Poljske sploh ne zaupa skoraj 60 odstotkov vprašanih.
11. feb. 2019
Navedbe anonimnega vira o uporabi mesa slabe kakovosti v obratu Panvite so zlonamerne in lažnive, trdijo v Panviti in poudarjajo, da je vse meso iz Panvite kakovostno in neoporečno. Sprašujejo se, zakaj so v aktualni aferi s poljskim mesom edini od uvoznikov izpostavljeni.
10. feb. 2019
Distributer kebaba poljskega proizvajalca s trga umika še dodatne količine kebaba, v katerem je Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin potrdila navzočnost salmonele in ostankov zdravila ketoprofen. Sporno meso je bilo namreč uporabljeno tudi pri istem proizvodu drugih količin, ki so že bile distribuirane.
6. feb. 2019
Številni primeri nepravilnosti zbujajo dvome v varnost mesa v Sloveniji. Inšpektorji uprave za varno hrano so na Gorenjskem odkrili nelegalni zakol športnih konj za prodajo mesnih izdelkov. Sporočili pa so tudi, da so delni rezultati mikrobiološke analize mesnega pripravka za kebab, ki je prišel s Poljske, pokazali prisotnost salmonele.