Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Za vrsto umorov obsojeni grški levičarski skrajnež med »dopustom« pobegnil iz zapora

Deli na:
Za vrsto umorov obsojeni grški levičarski skrajnež med »dopustom« pobegnil iz zapora

Foto: Reuters

Grška policija je danes sporočila, da jim je pobegnil znani levičarski skrajnež, ki so ga preko novega leta izpustili na "dopust". V zaporu je sicer prestajal večkratno dosmrtno zaporno kazen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gre za 56-letnega Hristodolusa Ksirosa, ki je bil glavni morilec v teroristični skupini November 17, ki so jo razbili leta 2002. Skupina si je nadela ime po študentskem uporu proti vojaški hunti v državi leta 1973 in je med letoma 1975 in 2000 izvedla večje število atentatov na domače in tuje osebnosti.

Ksirosa so preko novega leta izpustili na dopust. Zapor je zapustil 1. januarja, v četrtek pa bi se moral vrniti na policijsko postajo v kraju Halkidiki na severu Grčije.

Toda vmes je pobegnil in za njim se je izgubila vsaka sled. Za seboj je pustil le obleke in mobilni telefon, je povedal njegov oče, sicer pravoslavni duhovnik, ki ga je javno pozval, naj se vrne v zapor.

Pravosodno ministrstvo je po incidentu že sporočilo, da preučuje pravila glede izpustov iz zapora. Tiskovni predstavnik vlade Simos Kedikoglu je tudi pojasnil, da so doslej Ksirosu že šestkrat odobrili podoben izhod iz zapora, kjer so sicer zaprti tudi drugi kolegi iz njegovega Novembra 17.

Do podobnega pobega je v Grčiji prišlo že leta 2012, ko je pobegnil Nikos Maziotis, pripadnik prav tako levičarske skupine Revolucionarni boj. Bil je sicer pogojno izpuščen, a je nato pobegnil, še navaja AFP.