vesolje Dobra karma

Tedenska astrološka napoved: ne podlezite ...

naya-rivera, avtomobil, izginotje Svet24.si

Med iskalno akcijo za pogrešano igralko naleteli ...

UV-plenkovic jansa-ziga zivulovic jr-bobo Reporter.si

Zmagovita lekcija iz Zagreba: kaj se lahko Janez ...

aleš hojs, janez janša, igor bavčar Svet24.si

Pravljica iz kraljestva Trstenjakove o ...

furs, davčna-utaja, kotnikova-5 Necenzurirano

Davčni utajevalci na Počivalškovem pragu

Zoran Janković Odkrito.si

Je Zoran Janković resno bolan?

Luka Basi Njena.si

Žalostna nedelja Luke Basija

Svet

Rusija razočarana nad odpravo embarga EU na izvoz orožja v Sirijo

Deli na:
Rusija razočarana nad odpravo embarga EU na izvoz orožja v Sirijo

Foto: Reuters

Odločitev zunanjih ministrov EU, da ne podaljšajo embarga na izvoz orožja v Sirijo, ni naletela na navdušenje ne v Rusiji, ne pri sirski opoziciji. Po mnenju Moskve poteza "neposredno škoduje" mirovnemu procesu, opozicija pa se boji, da je to "premalo" in "prepozno".

"To neposredno škoduje obetom za izvedbo mednarodne konference," je odločitev komentiral namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov. Dodal je, da je Rusija nad odločitvijo EU "razočarana". Takšne odločitve namreč "ne le da so v nasprotju s spodbujanjem politične rešitve, pač pa nasprotujejo politikam EU", je menil.

Sicer pa je Rjabkov EU obtožil tudi "dvojnih standardov", saj je unija odpravila embargo na izvoz orožja opoziciji, ne pa tudi režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kot eno od glavnih ovir uspešni organizaciji mirovne konference za Sirijo pa je izpostavil nesposobnost sirske opozicije imenovati predstavnika, ki bi lahko govoril v imenu vseh skupin.

Medtem pa je za sirsko opozicijo novica o dvigu embarga sicer pozitivna, a se bojijo, da je to premalo in prepozno, je dejal tiskovni predstavnik sirske Nacionalne koalicije Luaj Safi. "Sirski ljudje so razočarani. Mislili so, da se demokracije briga za tiste, ki želijo demokracijo," je dejal.


"Zagotoviti moramo zaščito za civiliste, za sirsko ljudstvo. Orožje je le en element, a bi radi bolj resno zavzetje pozicije, bolj trdno odločitev EU," je še dodal.

Tiskovni predstavnik Svobodne sirske vojske Kasem Saadedin pa je EU pozval, naj odločitev čim prej spremeni v dejanja. "Takšno odločitev smo si želeli že prej. Upamo, da ne bo ostalo le pri besedah," je dejal.

Zunanji ministri EU so po maratonskih pogajanjih v noči na danes dosegli kompromis o sankcijah proti Damasku. Po izteku veljavnega kazenskega svežnja konec meseca bodo za eno leto na novo potrdili vse obstoječe sankcije, razen embarga na izvoz orožja. O tem bo v prihodnje vsaka članica odločala sama, a vse so se zavezale, da "za zdaj" orožja ne bodo izvažale.

Nek francoski uradnik je sicer v Parizu poudaril, da "teoretični" dvig embarga ne bo začel veljati pred avgustom, saj EU ne želi ogroziti mirovnega procesa pod okriljem Rusije in ZDA. Moskva in Washington namreč pripravljata mirovno konferenco, ki naj bi se zgodila predvidoma prihodnji mesec.

Loading...