pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bo Jože Pirjevec pred Rovtami začel državljansko vojno?!

Deli na:
Bo Jože Pirjevec pred Rovtami začel državljansko vojno?!

Foto: Bobo

"Domobranci so bili branitelji Tretjega rajha. Če bi nacizem zmagal ne bi bilo več slovenskega naroda," je izjavil Pirjevec v svojem govoru na "protestni novinarski konferenci" pred slovesnostjo v Rovtah. Svoj govor je zaključil s "Smrt fašizmu svoboda narodu."

Konferenca in protest sta se zgodila nekaj kilometrov pred Rovtami, ob spomeniku NOB na Židovniku pri Logatcu. Protestniki v titovkah in z zastavami z rdečo zvezdo so vozilom, ki so se peljala na slovesnost, peli partizanske pesmi. Ob Pirjevcu je bilo med znanimi obrazi opaziti še Matjaža Hanžka, Boža Repeta, Igorja Koršiča, Ljuba Bavcona ,...

Nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek je slovesnost komentiral: "Ko Merklova hodi obiskovat taborišča mi slavimo sodelavce nacistov." Domobranci so pomagali pri holokavstu, pravi Hanžek.

Cerkev v Rovtah je sicer nabito polna in številni so ostali pred vrati.

Pirjevec, KOKS, ...

Kolaboracija je zločin, bodo pred proslavo v Rovtah vpili na "protestni novinarski konferenci", na kateri bo Jože Pirjevec s somišljeniki predstavil "naša stališča glede nenehnih poskusov rehabilitacije domobranstva in spreminjanja zgodovinskih dejstev". Pirjevec bo glavni govornik dogodka, ki ga pripravljajo Solidarnost, Odbor za pravično in solidarno družbo, KOKS in DSD.

Ponovno objavljamo prispevek Ivana Puca o današnjem dogodku:

Juhant: »Janši bi se morali pridružiti tudi drugi«

Danes bo v Rovhat spominska maša ob 20-letnici postavitve farne spominske plošče. Po maši bo spominski program. Avtobus iz Ljubljane odpelje izpred dvorane Tivoli ob 8. uri zjutraj. Toliko ob slovesnosti, ki je pred dnevi pritegnila vigilantske medije, lahko preberemo na spletni strani Društva Nove slovenske zaveze. Razlog za razburjenje je predvsem govornik Janez Janša in predvideno oziroma napovedano somaševanje (ob dr. Janezu Juhantu) vodje vojaškega vikariata Jožeta Pluta; javnega uslužbenca, kot se je zdelo vredno poudariti v Večeru in poklicati obrambnega ministra, ki je o tem že govoril z načelnikom Dobranom Božičem.

Na spominsko slovesnost ob 20. obletnici postavitve farne spominske plošče, 70. obletnici domobranstva v Sloveniji in Rovtah ter ob evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, sicer vabita spominski odbor farnih plošč župnije Rovte in tamkajšnja krajevna skupnost. V soboto, 24. avgusta, bo ob 19. uri odprtje razstave medvojnega in povojnega gradiva domačinov iz Rovt, okrogla miza pod vodstvom Jana Mihevca (na njej sodelujejo Jože Dežman, Marta Keršič in dr. Andrej Mihevc) in nastop Domoljubnega zbora pod vodstvom dirigenta Marjana Grdadolnika. Dan pozneje, v nedeljo, bo maša v farni cerkvi, po njej pa kulturni oziroma spominski program, v sklopu katerega bodo govorili Justin Stanovnik, Janez Janša in župan Logatca Berto Menard.

Ob nešteto borčevskih slovesnosti, na katerih ob rdečih zvezdah in drugi komunistični ikonografiji govorijo in prepevajo (vladni) politiki stranke leve sredine, naj bi podobne slovesnosti in govori tudi na drugi strani državljanskega spopada ne smeli biti večji problem. Ne nazadnje, ali smo pozabili, da je nekdanji predsednik države Milan Kučan leta 1990 pod Krenom govoril po krščanskem pokopu slovenskih domobrancev. Janez Juhant, ki bo, kot rečeno, v nedeljo vodil somaševanje, ugotavlja, da hočejo pri nas nekateri problematizirati tudi vse najbolj normalne stvari v družbi. »Ali ni že skrajni čas, da človeško dostojno pokopljemo mrtve, se spominjamo njihovega žrtvovanja za dom in rod in priznamo genocid? Ko gre za pobite vojake, je toliko bolj utemeljeno somaševanje vojaških duhovnikov, saj so njihovi spremljevalci v življenju in smrti. Opozicijskemu prvaku pa bi se ob žalni slovesnosti morali pridružiti prvaki vseh političnih sil in predstavniki državnih ustanov, potem bi lahko rekli, da je revolucija končana,« je za Reporter dejal Juhant.

VABILO NA NOVINARSKO KONFERENCO: