Revija Reporter
Svet

Trump: Kdo bi si mislil, da bo srečanje s Putinom morda lažje od vrha Nata

STA

10. jul. 2018 15:49 Osveženo: 15:51 / 10. 7. 2018

Deli na:

Putin in Trump.

Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je danes ocenil, da bi bilo lahko srečanje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom prihodnji ponedeljek lažje od vrha zveze Nato, ki bo v sredo in četrtek v Bruslju, kot tudi od obiska v Londonu.

"Imamo Nato, Združeno kraljestvo (...) in Putina," je povedal tik pred vkrcanjem na predsedniško letalo Air Force One, s katerim je poletel v Bruselj. "Iskreno, Putin bi lahko bil najlažji od vseh. Kdo bi si mislil?" je dejal, pri čemer je mislil vrh z ruskim predsednikom, ki bo v ponedeljek v Helsinkih.

Poudaril je, da bo "povsem pripravljen" na srečanje s Putinom, ki ga je danes označil za tekmeca, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Dobri odnosi z Rusijo, dobri odnosi s Kitajsko in dobri odnosi z drugimi so nekaj dobrega, in ne nekaj slabega," je poudaril Trump.

Ameriški predsednik, ki ga na poti spremlja prva dama Melania, bo drevi prispel v belgijsko prestolnico, kjer se bo udeležil vrha Nata. Do zaveznic je kritičen predvsem, ker ne namenjajo dovolj sredstev za obrambo. To je ponovil tudi danes.

"Imamo veliko zaveznic. Ne smemo se jim pustiti izkoriščati. Evropska unija nas ne sme izkoriščati. Lani smo v trgovanju z njo izgubili 151 milijard dolarjev. Poleg tega prispevamo najmanj 70 odstotkov za Nato, kar bolj koristi njim kot nam," je dejal.

Po vrhu zavezništva se bo Trump v petek odpravil v Veliko Britanijo, kjer se bo sestal z britansko kraljico Elizabeto II. in britansko premierko Thereso May. Srečanje bo potekalo kljub odstopoma britanskih ministrov za zunanje zadeve in brexit, Borisa Johnsona in Davida Davisa.